Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Žaludek v ústech? Pravé potěšení!

  1:06aktualizováno  1:06
- Z plného talíře se nese vzhůru vůně majoránky, zahoustlá tekutina svítí červení po mleté paprice a jakmile zčeříte lžící hladinu, vynoří se na ní hřebenaté hřbety drštěk. A vedle už čeká křupavý rohlík a orosená sklenice piva, bez nichž by celek nebyl dokonalý... Srdce musí nad tou představou zaplesat. Musí? Ale kdeže. Stejně jako koprová omáčka nebo špenát má i dršťková polévka početné řady odpíračů, již ji odmítají vzít do úst. Nemluvě ani o zvrhlých jedincích, kteří tekutinu vyjedí a dršťky nechají v talíři.
Trochu viny možná nesou někteří kuchaři-neumětelové zapomínající na to, že v základu nesmí chybět kořenová zelenina ani kousek uzeného, což lidová moudrost vystihuje rčením, že při vaření správné dršťkovky má "kráva šlápnout praseti do korýtka". V ětší roli však patrně hraje předsudek založený na vědomí, že dršťky jsou kus hovězího žaludku. A kdo ví, co všechno ta kráva sežrala, že? Při důsledném uplatnění této logiky by na tom ovšem slepičí vejce mělo být ještě mnohem hůře. Dršťky (mimochodem, co myslíte, jsou z bachoru, čepce, nebo knihy?) to zkrátka nemají lehké. Dokonce ani s pravopisem ne. Výhrůžný dotaz "Chceš před dršťku?" by asi působil komicky, ale opačná záměna je častá a v leckteré hospodě nabízejí černé na bílém i bílé na černém "držkovou polévku". Ať zkomolené, nebo nezkomolené, dršťkovky z českých hospod ubývá a jiná úprava - zadělávané dršťky posypané pokrájenou šunkou a zakápnuté citronem - už skoro úplně vymizela. Bylo by to snad pochopitelné v časech, kdy se dršťky musely pečlivě prát a v několikrát vyměňované vodě dlouhé hodiny vařit, méně jasné je to dnes, kdy je lze koupit předvařené a zmražené. Přitom ve světové kuchyni jsou dršťky surovinou mnohostranného využití. Poláci mají své zadělávané dršťky s kořenovou i listovou zeleninou, Maďaři dršťkový perkelt s rajčaty a paprikami, Rakušané jihotyrolské dršťky dušené s osmaženou strouhankou, rajským protlakem a vývarem a Italové "zlacené" dršťky po boloňsku, které se v závěru přípravy obalují v rozšlehaných, ochucených žloutcích. Českého flamendra by jistě potěšila i návštěva "patsatsidiko" - řecké hospůdky, ve které je možné si nad ránem objednat "patsás", zdejší dršťkovku, která se od té naší liší nakyslou chutí a již si stolovníci dochucují česnekem a octem nebo rajčatovou šťávou. A což teprve jedno z nejproslulejších jídel francouzské kuchyně - "tripes a` la mode de Caen" neboli dršťky po caensku, připravované s telecími nožkami, vepřovými kůžičkami, bílým vínem nebo cidrem, calvadosem, mrkví, česnekem, tymiánem, hřebíčkem, bobkovým listem a bouquet garni. T o je ovšem pravý protipól všech "fast foods", opravdové kuchařské dílo, při jehož přípravě se suroviny v kameninovém hrnci pod pokličkou přilepenou těstem z mouky a teplé vody nechávají alespoň osm hodin na plotně jen mírňounce probublávat (francouzsky "mijoter"). Proto zvolme raději něco jednoduššího, byť chuťově rafinovaného, jako jsou třeba dršťky s parmezánem. V kastrolu osmahněte 50 g na kostičky pokrájené slaniny, přidejte 40 g parmské šunky (tenké plátky ještě pokrájejte na drobné kousky), jednu velkou pokrájenou cibuli, jednu větší mrkev nakrájenou na kostičky a dvě lžíce drobně pokrájeného řapíkatého celeru. Okořeňte tymiánem, rozmarýnem, bobkovým listem a celým pepřem a duste 15 minut. Přidejte dvě oloupaná a pokrájená rajčata, 800 g uvařených a na nudličky nakrájených drštěk a za mírného podlévání vývarem duste na mírném ohni pod pokličkou půldruhé hodiny. Pak pokličku sejměte a nechte tekutinu odpařit, až vznikne hustá šťáva. Podávejte horké, posypané nastrouhaným parmezánem a ochucené čerstvě mletým pepřem. (Mimochodem - dršťky jsou hladká, snadno stravitelná svalovina z bachoru, knihy i čepce.)


Chyba v restauracích nejčastější: držková má být dršťková.

Autor:


Nejčtenější

Zemřel Bohumil Kulínský. Sbormistra Bambini di Praga našli mrtvého

Dirigent Bohumil Kulínský na tiskové konferenci ke koncertní sérii nazvané...

Bohumil Kulínský (†59) byl v sobotu nalezen mrtvý v pražském bytě. Příčina úmrtí zatím není známa. Bývalého sbormistra...

Netušila jsem, že má manžel jinou, říká o Plekancovi Vondráčková

Lucie Vondráčková a Tomáš Plekanec (21. 6. 2014, Grandhotel Pupp, Karlovy Vary)

Lucie Vondráčková (38) přiznala, že po měsíci v Česku byla po návratu do Kanady na dně. „Bylo to, jako když se zboří...



Ruský herec chce rozvod. Jeho o 60 let mladší žena s ním odmítá sex

Ruský herec Ivan Krasko a jeho manželka Natalia (2017)

Herec Ivan Krasko (88) se před třemi lety s velkou slávou oženil s mladičkou Natalií (28). Ruská herecká legenda...

Buckinghamský palác oznámil radostnou zprávu. Bude další královská svatba

Královna Alžběta II. s členy královské rodiny na oslavách svých narozenin...

Britská královská rodina chystá další svatbu. Buckinghamský palác oznámil zasnoubení lady Gabrielly Windsorové (37) a...

Zraněného Václava Koptu ve StarDance nahradí Richard Genzer

Richard Genzer (30. června 2018)

Česká televize odtajnila, kdo ve StarDance nahradí herce Václava Koptu (53), který kvůli zranění musel ze soutěže...

Další z rubriky

Při natáčení Labyrintu mi selhávala játra i ledviny, říká Nesvačilová

Denisa Nesvačilová

Život Denisy Nesvačilové (27) je velice dobrodružný. V patnácti letech málem zůstala kvůli úrazu na vozíku. Nedávno při...

Pohnuté osudy: České živé pochodně. Muži, kteří následovali Palacha

Pohnuté osudy: České živé pochodně. Muži, kteří následovali Palacha.

Věděli, že jejich smrt bude trýznivá a komunisté z nich budou chtít udělat blázny či opilce. Přesto se několik Čechů na...

Sarah Fergusonová přiznala, že po rozvodu pomýšlela i na sebevraždu

Sarah Fergusonová (Classic Brit Awards 2018, Royal Albert Hall, Londýn, 13. 6....

Vévodkyně z Yorku Sarah Fergusonová (58) přiznala, že pomáhat dětem jí v temných chvílích, které zažívala po rozvodu s...

Najdete na iDNES.cz