Žaludek v ústech? Pravé potěšení!

  1:06aktualizováno  1:06
- Z plného talíře se nese vzhůru vůně majoránky, zahoustlá tekutina svítí červení po mleté paprice a jakmile zčeříte lžící hladinu, vynoří se na ní hřebenaté hřbety drštěk. A vedle už čeká křupavý rohlík a orosená sklenice piva, bez nichž by celek nebyl dokonalý... Srdce musí nad tou představou zaplesat. Musí? Ale kdeže. Stejně jako koprová omáčka nebo špenát má i dršťková polévka početné řady odpíračů, již ji odmítají vzít do úst. Nemluvě ani o zvrhlých jedincích, kteří tekutinu vyjedí a dršťky nechají v talíři.
Trochu viny možná nesou někteří kuchaři-neumětelové zapomínající na to, že v základu nesmí chybět kořenová zelenina ani kousek uzeného, což lidová moudrost vystihuje rčením, že při vaření správné dršťkovky má "kráva šlápnout praseti do korýtka". V ětší roli však patrně hraje předsudek založený na vědomí, že dršťky jsou kus hovězího žaludku. A kdo ví, co všechno ta kráva sežrala, že? Při důsledném uplatnění této logiky by na tom ovšem slepičí vejce mělo být ještě mnohem hůře. Dršťky (mimochodem, co myslíte, jsou z bachoru, čepce, nebo knihy?) to zkrátka nemají lehké. Dokonce ani s pravopisem ne. Výhrůžný dotaz "Chceš před dršťku?" by asi působil komicky, ale opačná záměna je častá a v leckteré hospodě nabízejí černé na bílém i bílé na černém "držkovou polévku". Ať zkomolené, nebo nezkomolené, dršťkovky z českých hospod ubývá a jiná úprava - zadělávané dršťky posypané pokrájenou šunkou a zakápnuté citronem - už skoro úplně vymizela. Bylo by to snad pochopitelné v časech, kdy se dršťky musely pečlivě prát a v několikrát vyměňované vodě dlouhé hodiny vařit, méně jasné je to dnes, kdy je lze koupit předvařené a zmražené. Přitom ve světové kuchyni jsou dršťky surovinou mnohostranného využití. Poláci mají své zadělávané dršťky s kořenovou i listovou zeleninou, Maďaři dršťkový perkelt s rajčaty a paprikami, Rakušané jihotyrolské dršťky dušené s osmaženou strouhankou, rajským protlakem a vývarem a Italové "zlacené" dršťky po boloňsku, které se v závěru přípravy obalují v rozšlehaných, ochucených žloutcích. Českého flamendra by jistě potěšila i návštěva "patsatsidiko" - řecké hospůdky, ve které je možné si nad ránem objednat "patsás", zdejší dršťkovku, která se od té naší liší nakyslou chutí a již si stolovníci dochucují česnekem a octem nebo rajčatovou šťávou. A což teprve jedno z nejproslulejších jídel francouzské kuchyně - "tripes a` la mode de Caen" neboli dršťky po caensku, připravované s telecími nožkami, vepřovými kůžičkami, bílým vínem nebo cidrem, calvadosem, mrkví, česnekem, tymiánem, hřebíčkem, bobkovým listem a bouquet garni. T o je ovšem pravý protipól všech "fast foods", opravdové kuchařské dílo, při jehož přípravě se suroviny v kameninovém hrnci pod pokličkou přilepenou těstem z mouky a teplé vody nechávají alespoň osm hodin na plotně jen mírňounce probublávat (francouzsky "mijoter"). Proto zvolme raději něco jednoduššího, byť chuťově rafinovaného, jako jsou třeba dršťky s parmezánem. V kastrolu osmahněte 50 g na kostičky pokrájené slaniny, přidejte 40 g parmské šunky (tenké plátky ještě pokrájejte na drobné kousky), jednu velkou pokrájenou cibuli, jednu větší mrkev nakrájenou na kostičky a dvě lžíce drobně pokrájeného řapíkatého celeru. Okořeňte tymiánem, rozmarýnem, bobkovým listem a celým pepřem a duste 15 minut. Přidejte dvě oloupaná a pokrájená rajčata, 800 g uvařených a na nudličky nakrájených drštěk a za mírného podlévání vývarem duste na mírném ohni pod pokličkou půldruhé hodiny. Pak pokličku sejměte a nechte tekutinu odpařit, až vznikne hustá šťáva. Podávejte horké, posypané nastrouhaným parmezánem a ochucené čerstvě mletým pepřem. (Mimochodem - dršťky jsou hladká, snadno stravitelná svalovina z bachoru, knihy i čepce.)


Chyba v restauracích nejčastější: držková má být dršťková.

Autor:

Nejčtenější

Pracovala jsem i jako tajemnice, abych se uživila, říká Kostková

Tereza Kostková (2018)

Herečka a moderátorka Tereza Kostková (42) chtěla být herečkou odjakživa, na přání rodičů však nejprve vystudovala...

Koktejl z placenty mi udělala dula, prozradila Eva Burešová

Eva Burešová

Má to těžké, říkají o ní kolegové. Zpěvačka a herečka Eva Burešová (25) se krátce po narození syna Nathana rozešla s...

Tomáš Plekanec ukázal syny, kterým slíbil návrat domů do Česka

Tomáš Plekanec pózuje se svou matkou a syny Matyášem a Adamem spolu s Geoffem...

Tomáš Plekanec (36) sdílel na svém profilu na sociálních sítích fotografii se svými dvěma syny, Adamem (3) a Matyášem...

Butler, Cyrusová i Gottschalk přišli při požárech v Kalifornii o domy

Gerard Butler přišel při požáru v Kalifornii o dům (12. listopadu 2018).

Kalifornii už několik dní pustoší lesní požáry. Kvůli nim přišlo o svou nemovitost i několik celebrit. Jsou mezi nimi...

Se StarDance se loučí Richard Genzer a Jana Zelenková

Kubánská rumba se stala osudnou pro Richarda Genzera a Janu Zelenkovou.

I pátý, speciální díl taneční soutěže StarDance s názvem Cesta kolem světa přinesl večer plný tance, hudby a zábavy,...

Další z rubriky

Moderátorka Eva Decastelo po 20 letech znovu fotila pro Playboy

Eva Decastelo

Moderátorka Eva Decastelo (40) se rozhodla opět zapózovat pro pánský magazín. Poprvé byla na titulní straně Playboye...

Už teď vím, co bude na mém náhrobku, řekl v Praze Nighy z Lásky nebeské

Britský herec z filmu Láska nebeská Bill Nighy před uvedením benefičního...

Anglický herec Bill Nighy (68) se v Česku proslavil především rolí výstředního rockera Billyho Macka ve filmu Láska...

Doufám, že paparazzi nás brzy přestanou sledovat, říká Šafářová

Tomáš Plekanec a Lucie Šafářová

Tenistka Lucie Šafářová (31) prozradila v pořadu Rozstřel na iDNES.tv své plány do budoucna i to, nakolik konec její...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz