Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Žaludek v ústech? Pravé potěšení!

  1:06aktualizováno  1:06
- Z plného talíře se nese vzhůru vůně majoránky, zahoustlá tekutina svítí červení po mleté paprice a jakmile zčeříte lžící hladinu, vynoří se na ní hřebenaté hřbety drštěk. A vedle už čeká křupavý rohlík a orosená sklenice piva, bez nichž by celek nebyl dokonalý... Srdce musí nad tou představou zaplesat. Musí? Ale kdeže. Stejně jako koprová omáčka nebo špenát má i dršťková polévka početné řady odpíračů, již ji odmítají vzít do úst. Nemluvě ani o zvrhlých jedincích, kteří tekutinu vyjedí a dršťky nechají v talíři.
Trochu viny možná nesou někteří kuchaři-neumětelové zapomínající na to, že v základu nesmí chybět kořenová zelenina ani kousek uzeného, což lidová moudrost vystihuje rčením, že při vaření správné dršťkovky má "kráva šlápnout praseti do korýtka". V ětší roli však patrně hraje předsudek založený na vědomí, že dršťky jsou kus hovězího žaludku. A kdo ví, co všechno ta kráva sežrala, že? Při důsledném uplatnění této logiky by na tom ovšem slepičí vejce mělo být ještě mnohem hůře. Dršťky (mimochodem, co myslíte, jsou z bachoru, čepce, nebo knihy?) to zkrátka nemají lehké. Dokonce ani s pravopisem ne. Výhrůžný dotaz "Chceš před dršťku?" by asi působil komicky, ale opačná záměna je častá a v leckteré hospodě nabízejí černé na bílém i bílé na černém "držkovou polévku". Ať zkomolené, nebo nezkomolené, dršťkovky z českých hospod ubývá a jiná úprava - zadělávané dršťky posypané pokrájenou šunkou a zakápnuté citronem - už skoro úplně vymizela. Bylo by to snad pochopitelné v časech, kdy se dršťky musely pečlivě prát a v několikrát vyměňované vodě dlouhé hodiny vařit, méně jasné je to dnes, kdy je lze koupit předvařené a zmražené. Přitom ve světové kuchyni jsou dršťky surovinou mnohostranného využití. Poláci mají své zadělávané dršťky s kořenovou i listovou zeleninou, Maďaři dršťkový perkelt s rajčaty a paprikami, Rakušané jihotyrolské dršťky dušené s osmaženou strouhankou, rajským protlakem a vývarem a Italové "zlacené" dršťky po boloňsku, které se v závěru přípravy obalují v rozšlehaných, ochucených žloutcích. Českého flamendra by jistě potěšila i návštěva "patsatsidiko" - řecké hospůdky, ve které je možné si nad ránem objednat "patsás", zdejší dršťkovku, která se od té naší liší nakyslou chutí a již si stolovníci dochucují česnekem a octem nebo rajčatovou šťávou. A což teprve jedno z nejproslulejších jídel francouzské kuchyně - "tripes a` la mode de Caen" neboli dršťky po caensku, připravované s telecími nožkami, vepřovými kůžičkami, bílým vínem nebo cidrem, calvadosem, mrkví, česnekem, tymiánem, hřebíčkem, bobkovým listem a bouquet garni. T o je ovšem pravý protipól všech "fast foods", opravdové kuchařské dílo, při jehož přípravě se suroviny v kameninovém hrnci pod pokličkou přilepenou těstem z mouky a teplé vody nechávají alespoň osm hodin na plotně jen mírňounce probublávat (francouzsky "mijoter"). Proto zvolme raději něco jednoduššího, byť chuťově rafinovaného, jako jsou třeba dršťky s parmezánem. V kastrolu osmahněte 50 g na kostičky pokrájené slaniny, přidejte 40 g parmské šunky (tenké plátky ještě pokrájejte na drobné kousky), jednu velkou pokrájenou cibuli, jednu větší mrkev nakrájenou na kostičky a dvě lžíce drobně pokrájeného řapíkatého celeru. Okořeňte tymiánem, rozmarýnem, bobkovým listem a celým pepřem a duste 15 minut. Přidejte dvě oloupaná a pokrájená rajčata, 800 g uvařených a na nudličky nakrájených drštěk a za mírného podlévání vývarem duste na mírném ohni pod pokličkou půldruhé hodiny. Pak pokličku sejměte a nechte tekutinu odpařit, až vznikne hustá šťáva. Podávejte horké, posypané nastrouhaným parmezánem a ochucené čerstvě mletým pepřem. (Mimochodem - dršťky jsou hladká, snadno stravitelná svalovina z bachoru, knihy i čepce.)


Chyba v restauracích nejčastější: držková má být dršťková.

Autor:



Nejčtenější

Končíme, oznámili Pokondři. Je to umělá kauza, říká vedení stanice
Je to definitivní, končíme. Těžkej Pokondr odchází z Frekvence 1

Moderátoři Roman Ondráček a Miloš Pokorný tento měsíc skončí na Frekvenci 1. Těžkej Pokondr se na tom dohodl se...

Duo Těžkej Pokondr
Končíme, oznámili Pokondři. Je to umělá kauza, říká vedení stanice

V úterý se na sociálních sítích objevily informace, že moderátorské duo Roman Ondráček a Miloš Pokorný alias Těžkej...



Princ William sleduje, jak vévodkyně Kate tančí s medvídkem Paddingtonem...
Těhotná Kate si zatančila s medvědem. Její strýc má průšvih

Těhotná vévodkyně Kate (35) sice stále trpí ranní nevolností, ale pomalu se začíná vracet ke královským oficialitám. V...

Modelka Yasmin Le Bonová nafotila v padesáti letech kampaň na plavky.
Najednou mám prsa, břicho a boky, říká o stárnutí modelka Le Bonová

Britská kráska Yasmin Le Bonová (52) patřila v osmdesátých letech k nejžádanějším modelkám. Manželka frontmana kapely...

Agáta Prachařová a Jakub Prachař
Agáta Prachařová: Všichni říkají, že je dcera celý Kuba. Ze mě nemá nic

Agáta Prachařová (32) je od porodu dcery přes měsícem, 13. září, v jednom kole. Nejde však jenom o péči o děti a...

Další z rubriky

Marc Jacobs (2. prosince 2013)
Politická korektnost je nebezpečná, varuje návrhář Marc Jacobs

Návrhář Marc Jacobs (54) si postěžoval na dnešní dobu. Během debaty se studenty na Oxfordu prohlásil, že současná...

Princ William a vévodkyně Kate (Berlín, 20. července 2017)
Třetí potomek Williama a Kate se narodí v dubnu 2018, oznámil palác

Třetí potomek prince Williama (35) a jeho manželky Kate (35) přijde na svět příští rok v dubnu. Zprávu o termínu...

Sophie Turnerová v seriálu Hra o trůny (2016)
Další hvězda Hry o trůny se bude vdávat. Sophie Turnerová je zasnoubená

Herci oblíbeného seriálu Hra o trůny nemusí kvůli závěrečné sérii, která je čeká, smutnit. Někteří z nich se rozhodli...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.