Velikonoce ve Velké Británii

  • 1
Ve Velké Británii jsou velikonoce ve znamení vajec. K dostání jsou kromě vajec slepičích a křepelčích také krocaní, bažantí, pštrosí… Nejdůležitější jsou ale vejce čokoládová, ta se ukrývají po bytech, domech, zahradách a děti je pak celý den hledají.

Královský rodina už od dvanáctého století obdarovává den před Velkým pátkem chudé poddané. Od patnáctého století musí být počet obdarovaných shodný s věkem panovníka.

Pro tuto příležitost se razily speciální mince a tento zvyk zůstal zachován i dnes. Královna obdaruje každý rok tolik mužů a tolik žen, kolik jí právě je.

Speciální velikonoční mince jsou předmětem sběratelské vášně, takže si obdarovaný skutečně může značně vylepšit situaci. Ovšem musí nějaký rok počkat, protože čím je velikonoční mince starší, tím je dražší.

O velikonocích se ve Velké Británii otevírají muzea, historické památky, zahrady. Konají se velikonoční průvody a soutěže. Například v londýnské Covent Garden soutěží pivovarská spřežení a děti soutěží v pouštění draků.

V některých místech přetrval zvyk, kdy ženy přivazují muže k židlím a vymáhají na nich výkupné. Muži jim to druhý den oplatí, ovšem výkupným už nejsou peníze, ale polibek.

Anglický velikonoční dort

Potřebujeme:

Na korpus:
80 g másla
80 g cukru
5 vajec
80 g neloupaných mandlí
1/2 lžičky roztlučeného hřebíčku
1/2 lžičky skořice
50 g čokolády
50 g strouhanky

Na náplň:
2 vanilkové pudinky
1/2 l mléka
3 lžíce cukru
1 kompot (jahody, maliny)

Postup:
V míse utřeme máslo s cukrem do pěny. Pak přidáme po jednom 4 žloutky, 1 celé vejce, nasekané neloupané mandle, hřebíček, skořici, strouhanou čokoládu a strouhanku. Promícháme a nakonec přidáme tuhý sníh ze 4 bílků. Asi hodinu zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Vychladlý korpus rozkrojíme a naplníme vychladlým vanilkovým pudinkem, který jsme připravili tradičním způsobem, jen jsme použili poloviční dávku mléka, aby byl pudink dostatečně hustý. Na pudink dáme okapané ovoce a přiklopíme druhou částí korpusu.

Pak dobr ozdobíme - buď ho polijeme čokoládovou polevou a šlehačkou nebo krémem nastříkáme motivy ve tvaru velikonočních vajec. Nebo ho potřeme krémem a ozdobíme čokoládovými nebo marcipánovými vajíčky. Zkrátka fantazii se meze nekladou.