Uganďané se honí za lahůdkou

- Obyvatelé ugandské metropole sbírají svou velkou pochoutku sarančata, která se po období dešťů vrhla za světly velkoměsta, po milionech. Mladí i staří, muži i ženy, chudí i bohatí postávají v noci pod pouličními lampami, aby se v co největším množství zmocnili této pro ně unikátní lahůdky, kterou pak baští po kilech.
Jak informovala agentura Reuters stačí hmyzu utrhnout křídla a nohy a zbytek opéct. Podle Uganďanů je nejlepší tuto pochoutku zapíjet pivem.

"Během roku obvykle prodávám k rychlému občerstvení rajčata, pomeranče a salám. V prosinci však jdou na odbyt výlučně sarančata," říká spokojeně jeden pouliční prodavač.

Někteří nakupují chutnou krmi po celých pytlích od prodejců z Masaky, města ležícího asi 120 kilometrů jihozápadně od metropole. Tam je totiž úroda sarančat největší.

Vařená sarančata se prodávají po hrsti v přepočtu za necelý dolar, což je průměrná denní mzda. Ačkoli se při pomyšlení na pojídání tohoto hmyzu může někomu zvednout žaludek, odborníci na výživu naopak nešetří chválou, sarančata totiž prý obsahují hodně proteinů a uhlohydrátů.