Legenda praví, že se o malířovu slávu zasloužil jiný Ital, Giuseppe Cipriani. Byl majitelem slavného benátského Harry's baru, mezi jehož stálé hosty patřili Hemingway, Mastroianni, Fellini, Chaplin, Karajan i Onassis. Jeho syn o tom ve své knize vzpomínek píše: »Můj otec vymyslel tento recept v roce 1950, kdy byla v Benátkách velká výstava malíře Carpaccia, proslaveného hlavně svými brilantními červenými a bílými tóny. Poprvé bylo carpaccio servírováno pro komtesu Mocenigo, jíž lékař zakázal jíst vařené maso. Otec tedy z nejkvalitnější syrové svíčkové,kterou předtím namrazil, uřízl tenoučké plátky,rozložil je na talíři a pokropil je bílou omáčkou smíchanou z majonézy, mléka, citronové šťávy, vorčesterské omáčky,soli a pepře. Kombinace červené a bílé barvy mu vnukla myšlenku nazvat tento pokrm po malíři Carpacciovi.« Legenda je legenda a o její pravosti byste se mohli přesvědčit jedině v Itálii. V českých a moravských galeriích nevisí ani jediný Carpacciův obraz, nevyšla u nás ani jeho monografie. Nicméně odborníci z Národní galerie potvrzují, že třeba na obraze Legenda o svaté Voršile, se opravdu v kompozici výrazněji než jiné barvy objevuje běl košil a punčoch a červeň kabátu. Milovníky dobrého jídla bude ale patrně více zajímat kompozice carpaccia na talíři. Dílo hodné renesančního mistra vyžaduje ovšem majonézu vlastnoručně připravenou. Dejte tedy do misky jeden žloutek, lžičku červeného vinného octa a špetku hořčičného prášku (v nouzi trochu dijonské hořčice) a za stálého šlehání přidávejte po kapkách 15 cl olivového oleje. Nakonec přidejte lžičku vorčesterské omáčky a lžičku citrónové štávy a opatrně (nejlépe po hřbetu polévkové lžíce) přilijte 2 lžíce mléka. (Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.) Osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem. Očištěnou svíčkovou vložte na 2 minuty do mrazničky, aby maso ztuhlo, a pak z ní ostrým nožem nakrájejte plátky o síle 2 mm. Rozložte na talíře, lehce osolte a opepřete a pocákejte omáčkou. Jako většina slavných děl poskytlo i carpaccio inspiraci mnoha následovníkům, kteří z něj převzali jen základní myšlenku, tedy syrovou surovinu nakrájenou na velmi tenké plátky. Můžete se tak setkat s carpacciem tuňákovým (s kapary,zeleným pepřem a balsamicovým dresinkem), lososovým (s omáčkou ochucenou česnekem a koprem), ba dokonce i ananasovým (s bazalkovým sorbetem). To vše jsou ale,kriticky vzato, jen variace na dané téma. Originál zůstává jen jeden, stejně jako byl jedinečný Vittore Scarpazza.
Syrové hovězí proslavilo malíře víc než obrazy
Legenda praví, že se o malířovu slávu zasloužil jiný Ital, Giuseppe Cipriani. Byl majitelem slavného benátského Harry's baru, mezi jehož stálé hosty patřili Hemingway, Mastroianni, Fellini, Chaplin, Karajan i Onassis. Jeho syn o tom ve své knize vzpomínek píše: »Můj otec vymyslel tento recept v roce 1950, kdy byla v Benátkách velká výstava malíře Carpaccia, proslaveného hlavně svými brilantními červenými a bílými tóny. Poprvé bylo carpaccio servírováno pro komtesu Mocenigo, jíž lékař zakázal jíst vařené maso. Otec tedy z nejkvalitnější syrové svíčkové,kterou předtím namrazil, uřízl tenoučké plátky,rozložil je na talíři a pokropil je bílou omáčkou smíchanou z majonézy, mléka, citronové šťávy, vorčesterské omáčky,soli a pepře. Kombinace červené a bílé barvy mu vnukla myšlenku nazvat tento pokrm po malíři Carpacciovi.« Legenda je legenda a o její pravosti byste se mohli přesvědčit jedině v Itálii. V českých a moravských galeriích nevisí ani jediný Carpacciův obraz, nevyšla u nás ani jeho monografie. Nicméně odborníci z Národní galerie potvrzují, že třeba na obraze Legenda o svaté Voršile, se opravdu v kompozici výrazněji než jiné barvy objevuje běl košil a punčoch a červeň kabátu. Milovníky dobrého jídla bude ale patrně více zajímat kompozice carpaccia na talíři. Dílo hodné renesančního mistra vyžaduje ovšem majonézu vlastnoručně připravenou. Dejte tedy do misky jeden žloutek, lžičku červeného vinného octa a špetku hořčičného prášku (v nouzi trochu dijonské hořčice) a za stálého šlehání přidávejte po kapkách 15 cl olivového oleje. Nakonec přidejte lžičku vorčesterské omáčky a lžičku citrónové štávy a opatrně (nejlépe po hřbetu polévkové lžíce) přilijte 2 lžíce mléka. (Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.) Osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem. Očištěnou svíčkovou vložte na 2 minuty do mrazničky, aby maso ztuhlo, a pak z ní ostrým nožem nakrájejte plátky o síle 2 mm. Rozložte na talíře, lehce osolte a opepřete a pocákejte omáčkou. Jako většina slavných děl poskytlo i carpaccio inspiraci mnoha následovníkům, kteří z něj převzali jen základní myšlenku, tedy syrovou surovinu nakrájenou na velmi tenké plátky. Můžete se tak setkat s carpacciem tuňákovým (s kapary,zeleným pepřem a balsamicovým dresinkem), lososovým (s omáčkou ochucenou česnekem a koprem), ba dokonce i ananasovým (s bazalkovým sorbetem). To vše jsou ale,kriticky vzato, jen variace na dané téma. Originál zůstává jen jeden, stejně jako byl jedinečný Vittore Scarpazza.
Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii
Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...
Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel
Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná
Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....
Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové
Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou
Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...
Berenika Kohoutová je těhotná. Nechtěla jsem to dávat na Instagram, říká
Berenika Kohoutová oznámila své druhé těhotenství netradičně v novém hudebním videoklipu k...
Nešetřím se ani po kolapsu. Tělo beru jen jako pracovní nástroj, říká Kozub
Premium Jak může zvládat všechno, co dělá, a přitom to dělat dobře a úspěšně? „Když se naučíte spát pět...
Nemám až tak velká prsa, říká Lela Vémola. Před Karlosem doma zamyká jídlo
Lela Vémola (34) v rozhovoru pro iDNES.cz prozradila, kam před svým manželem Karlosem Vémolou (38)...
Člověk si v těhotenství přehází priority, říká Sokolová. Čeká dítě s miliardářem
Královna krásy z roku 2007 Kateřina Sokolová (35) začátkem roku oznámila, že je těhotná s...