Slováci pořádají mistrovství ve vaření a pojídání halušek

- Přibližně dvacet čtyřčlenných družstev z celého Slovenska, ale také z Maďarska a možná i dalších okolních zemí se zúčastní prvního ročníku mistrovství Slovenska v přípravě a pojídání brynzových halušek, které se uskuteční 21. května v Krompachách na východním Slovensku.

Po úspěšném loňském nultém ročníku se pořadatelé rozhodli pokračovat v této tradici a doufají, že v budoucnu se bude moci soutěž honosit titulem mezinárodního mistrovství Slovenska.
Vítězem klání se, podle pravidel, může stát ten, kdo dokáže nejrychleji uvařit asi 3 500 gramů halušek a pak tento pokrm také nejrychleji sníst. Důležitým předpokladem pro získání titulu je rozhodnutí odborné poroty, která po degustaci zhodnotí kvalitu jídla.
Loňským vítězem v rychlosti vaření brynzových halušek se stala domácí závodnice Zuzana Lučanská, které trvala příprava jídla i s přípravou surovin necelých jedenáct minut. Nejrychlejšími jedlíky byli zase členové družstva Lesního podniku z Krompach, kteří dokázali spořádat téměř 3,5 kilogramu halušek za úctyhodných 50 sekund.