Podává se i speciální chléb, do kterého se zapékají červeně nabarvená vajíčka.
V Řecku se ostatně vajíčka jinou barvou nebarví, všechna jsou červená, protože symbolizují Kristovu krev.
V neděli lidé grilují na zahradách nebo prostě v přírodě jehňata.
Řecko patří k zemím, kde převládá pravoslavné vyznání, takže i tam jsou velikonoce později než v zemích s katolickým vyznáním.
Jde o svátek zejména církevní, takže se z velké části odehrává v kostele.
Vše začíná na Zelený čtvrtek večer bohoslužbou, pokračuje se na Velký pátek, kdy se koná Epitafos - svatý hrob.
Krucifix s Kristem se položí do rakve a lidé se začnou večer řadit, aby ho mohli políbit.
Hlavní bohoslužba se koná ze soboty na neděli, kdy se o půlnoci v kostele na chvíli zhasne, pak pop zapálí svíci a řekne: „Christot anesti - Kristus vstal z mrtvých…
Kaizršmorn
(Tradiční velikonoční pokrm)
Potřebujeme:
(rozpis na 1 porci)
2 lžíce krupice
1 vejce
1 lžíce másla
1 lžíce rozinek
1 lžíce cukru
1 dl mléka
sůl
Postup:
Nasucho opražíme krupici se špetkou soli. Pak ji zalijeme horkým mlékem a mícháme, až se všechno mléko vsákne. Přidáme cukr, rozinky a rozšlehané vejce. Opět mícháme. Nakonec vlijeme rozpuštěné máslo a dáme na chvíli zapéct v zapékací misce do trouby. Podáváme se smetanou nebo mlékem.