»Akadama znamená v japonštině 'červená půda' - a právě tuto barvu vlhká zemina má,« říká inženýr Petr Říha z pražského Bonsai centra. »Jde o substrát bez příměsi organických částic humusu - ne však docela bez živin: ty se do akadamy dostávají z úrodné humusové vrstvy, která na horských stráních leží těsně nad ní.« Bonsajová zemina akadama se těží na svazích japonského pohoří Akagi. Během dlouhých staletí došli zdejší zahradníci a pěstitelé k poznání, že právě tato jílovitá zem se výborně hodí jako substrát pro rostliny v nádobách: je lehká, propustná pro vzduch i pro vodu a má stabilní reakci, která se pohybuje od neutrální až po slabě kyselou tedy od pH 6,5 do 6,9. Jako substrát pro bonsaje se akadama používá buď samotná, nebo ve směsi s jinými složkami, například s pískem. Díky tomu, že její struktura přirozeně vytváří drobty podobné granulím, se substrát v misce může obejít i bez spodní, drenážní vrstvy: hrudkovitá akadama dokáže zastat práci sama. A to je právě její hlavní výhoda: »Při péči o bonsaje představuje jeden z největších problémů vláha v misce. Substrát musí být stále přiměřeně vlhký, nesmí se přemokřit ani přeschnout - jinak o bonsaj často přijdeme. A právě tomu dokáže akadama zabránit: její částečky nasají vodu a dlouho ji v sobě udrží, ale v prostorách mezi nimi zůstává vzduch, takže kořeny mohou stále dýchat,« vysvětluje Petr Říha. Spolu s vodou částice substrátu nasají a pak postupně uvolňují i živiny a minerální látky. To významně pomáhá udržovat přísný výživový režim, který bonsajisté svým rostlinám předepisují. Bonsajová zemina se prodává ve dvou druzích, které se liší velikostí půdních částeček: ty mají průměr buď do čtyř milimetrů, nebo čtyři až osm milimetrů. Dřív než ji nasypete do misky k rostlině, je třeba zeminu prosít a zbavit ji tak částeček menších než jeden milimetr, které se v ní mohou objevit. Tyto prachové drobty by totiž ucpaly prostory mezi půdními zrnky, a zbavily by tak zeminu její základní vlastnosti: vzdušnosti. S první zálivkou počkejte až na chvíli, kdy je zemina rozmístěna v misce: vlhká akadama se totiž promění v lepivou směs, s níž se téměř nedá pracovat. Z téhož pohoří pochází i žlutá zemina kanuma. Získává se z hlubších geologických vrstev a od akadamy ji odlišuje především kyselejší reakce. Proto se používá pro pěstování kyselomilných rostlin, jako jsou například vřesy, vřesovce nebo rododendrony.
Půda pro bonsaje pochází z Japonska
»Akadama znamená v japonštině 'červená půda' - a právě tuto barvu vlhká zemina má,« říká inženýr Petr Říha z pražského Bonsai centra. »Jde o substrát bez příměsi organických částic humusu - ne však docela bez živin: ty se do akadamy dostávají z úrodné humusové vrstvy, která na horských stráních leží těsně nad ní.« Bonsajová zemina akadama se těží na svazích japonského pohoří Akagi. Během dlouhých staletí došli zdejší zahradníci a pěstitelé k poznání, že právě tato jílovitá zem se výborně hodí jako substrát pro rostliny v nádobách: je lehká, propustná pro vzduch i pro vodu a má stabilní reakci, která se pohybuje od neutrální až po slabě kyselou tedy od pH 6,5 do 6,9. Jako substrát pro bonsaje se akadama používá buď samotná, nebo ve směsi s jinými složkami, například s pískem. Díky tomu, že její struktura přirozeně vytváří drobty podobné granulím, se substrát v misce může obejít i bez spodní, drenážní vrstvy: hrudkovitá akadama dokáže zastat práci sama. A to je právě její hlavní výhoda: »Při péči o bonsaje představuje jeden z největších problémů vláha v misce. Substrát musí být stále přiměřeně vlhký, nesmí se přemokřit ani přeschnout - jinak o bonsaj často přijdeme. A právě tomu dokáže akadama zabránit: její částečky nasají vodu a dlouho ji v sobě udrží, ale v prostorách mezi nimi zůstává vzduch, takže kořeny mohou stále dýchat,« vysvětluje Petr Říha. Spolu s vodou částice substrátu nasají a pak postupně uvolňují i živiny a minerální látky. To významně pomáhá udržovat přísný výživový režim, který bonsajisté svým rostlinám předepisují. Bonsajová zemina se prodává ve dvou druzích, které se liší velikostí půdních částeček: ty mají průměr buď do čtyř milimetrů, nebo čtyři až osm milimetrů. Dřív než ji nasypete do misky k rostlině, je třeba zeminu prosít a zbavit ji tak částeček menších než jeden milimetr, které se v ní mohou objevit. Tyto prachové drobty by totiž ucpaly prostory mezi půdními zrnky, a zbavily by tak zeminu její základní vlastnosti: vzdušnosti. S první zálivkou počkejte až na chvíli, kdy je zemina rozmístěna v misce: vlhká akadama se totiž promění v lepivou směs, s níž se téměř nedá pracovat. Z téhož pohoří pochází i žlutá zemina kanuma. Získává se z hlubších geologických vrstev a od akadamy ji odlišuje především kyselejší reakce. Proto se používá pro pěstování kyselomilných rostlin, jako jsou například vřesy, vřesovce nebo rododendrony.
Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii
Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...
Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel
Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové
Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...
Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa
Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba
Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...
Jitka Asterová vyznávala lásku Romanovi Skamene. Bez odezvy
Zatímco během covidu kdekdo tloustl, Jitka Asterová hubla. Nejprve s keto dietou, teď se drží...
Je o půl roku rozumnější, říká o manželce šéfkuchař Martin Svatek
Martina Svatka (50) přezdívají kuchařský král jižních Čech a jemu se to líbí. Jeho manželka Jana...
Jsem vděčná za šťastné chvíle, ne každý si je umí vychutnat, říká Vica Kerekes
Premium Vstřícná, přátelská, dochvilná. Říkáte si – samozřejmost? Ne vždy to platí, ale každopádně se tak...
PŘEHLEDNĚ: Manželskou krizí a rozvodem si prošla řada premiérů
Manželskou krizi nebo rozvod poznala většina polistopadových českých premiérů, včetně Andreje...