Proč bych měla vařit? Od toho je mikrovlnka!

- Dnešní Francouzka zpravidla není právě rodinným typem, na jaké jsou Češi zvyklí. Nepředstavuje si svůj život jako věčný shon mezi zaměstnáním, obchody a sporákem (i když podle statistiky ve čtyřčlenné rodině věnuje žena kuchyni 90 hodin). »Proč bych měla vařit? Od toho je mikrovlnka a saláty!« říká nekompromisně Michele Méunierová, Francouzka, která žije řadu let v Praze. »Vařím, když chci, ne když musím.« Na nákup se jezdívá v sobotu s manželem autem do tržnice. Připravené saláty v igelitových sáčcích se kupují do zásoby.
Když jsou v rodině děti, nastoupí často pomocnice, která je vyzvedává ze školky či školy. Matky začínají pracovat kolem deváté až desáté, ale domů se pak vracejí pozdě. »Ve Francii se nevyplatí vařit, protože doma připravené jídlo přijde na stejné peníze jako v levnější restauraci. My jsme se ženou po příchodu do Paříže byli pro naše známé nepochopitelní. Uvařili jsme třeba bramboračku nebo upekli vepřové a oni se nás ptali - to je výborné, kde jste to koupili?« líčí módní fotograf Goran Tačevski. Francouzka je prostě zvyklá žít »venku«. To znamená zajít si na oběd - od dvanácti do dvou hodin se ve Francii obědvá - ale také na večeři do brasserie či bistra (klasické restaurace jsou přece jen drahé), kde si dopřeje ryby, těstoviny nebo jen zeleninový salát a trochu červeného vína.

Bez červeného vína, sýrů a ovoce se francouzský jídelníček neobejde.