Pravoslavné velikonoce

Jelikož se ruské pravoslaví stále drží starého juliánského kalendáře, slaví se tam velikonoce později. Předchází jim čtyřicetidenní přísný půst, který začíná po oslavě zvané "maslenica". Kdo viděl film Nikity Michalkova Lazebník sibiřský, ten si takovou „maslenicu“ umí představit. Jde o původně pohanský svátek, kdy se lidé chtěli ještě naposledy před půstem pořádně najíst a poveselit.

Hlavním pokrmem byly lívance - „bliny“ s kaviárem  nebo medem, hlavním nápojem vodka, která se pila po lahvích. Při té příležitosti se také vyprovázela zima a vítalo se jaro.

Pak přišel půst a po něm zase hostina - „pascha“ neboli velikonoce. Opět se vydatně jedlo, nejčastěji studená kuchyně, protože se lidé neustále navštěvovali - buď návštěvy přijímali nebo na ně chodili a nemohli stát věčně u plotny. Tak navařili předem.

V Rusku jsou tyto tradice mnohde zapomenuté. Během dlouhých let existence Sovětského svazu se církevní svátky takřka neslavily, místo Vánoc se slavil Nový rok a velikonoce byly záležitostí té nejstarší generace.

Proto se s bouřlivými oslavami setkáme nejčastěji v literatuře. Daleko více se slaví v jiných bývalých republikách Sovětského svazu - zejména v Pobaltských republikách nebo v Bělorusku či na Ukrajině.

Ruská velikonoční bábovka

Potřebujeme:

120 g cukru
200 g mouky
1 balíček sušeného droždí
125 ml mléka
sůl
špetka mletého kardamonu
kúra a šťáva z 1/2 citronu
3 žloutky
150 g másla
100 g rozinek
50 g sekaného kandovaného ovoce
50 g sekaných mandlí

Postup:
Z droždí, trochy vlažného mléka a lžičky cukru uděláme kvásek. Do mísy prosijeme mouku, do důlku uprostřed vlijeme kvásek, přidáme cukr, špetku soli, kardamon, citrónovou kůru, žloutky a máslo. Vše důkladně prohněteme a necháme asi hodinu kynout. Pak do těsta zapracujeme rozinky, mandle a kandované ovoce. Těstem naplníme bábovkovou formu vymazanou máslem a vysypanou moukou. Necháme je ještě chvíli kynout a pak pečeme zvolna ve středně teplé troubě. Hotovou bábovku můžeme pocukrovat, polít máslem či polevou připravenou z moučkového cukru a citrónové šťávy.