Pochoutka, která přichází z hor

aktualizováno 
-
Existuje prý na pět set způsobů, jak připravit brambory. Zvlášť vynalézavě se v tomto směru projevily národy horské a chudé. Pro ně byly brambory často jedinou zárukou přežití, a to nejen v časech hladomoru a epidemií. Dnes je doba, kdy se na trhu objeví první rané brambory, především svátkem labužníků.

Známý český kuchař Jaromír Trejbal si ze svého působení v Monte Carlu přivezl recept, který šéfkuchařské špičky světa svorně označily za nejchutnější úpravu brambor vůbec: nové brambory, nejlépe rohlíčky, se uvaří ve slané vodě se slupkou a ještě vlažné se oloupou. Na pánvi se rozškvaří kousek másla, brambory se krájejí přímo na pánev a osolí. Do brambor se pak vmíchá trocha sekaného česneku a čerstvé petrželky a trocha vláčné střídky veky nebo bagety, vše se osmahne a ihned podává. Je zajímavé, že od této lahůdky podávané Fordům a Vanderbildtům na zlatých podnosech a se vzletnými francouzskými jmény se příliš neliší ani tradiční "kerkonošská" jarní dobrota, zvaná místním nářečím "koroptve střílené motykou". V troubě upečené bramborové "koroptve" se přelily sádlem, osolily a přidal se utřený česnek.

Nové brambory žádají prostor
Pro úpravu nových brambor je vždy typická jednoduchost, aby dostatečně vynikla jejich jemná chuť. Stačí je uvařit ve slupce a přelít bylinkovou omáčkou, třeba z pažitky. Tu připravíte tak, že ze stejného množství rozpuštěného másla a mouky (třeba 30 gramů) umícháte světle žlutou jíšku, přidáte stejné množství vody a mléka (250 mililitrů), kostku vývaru a metličkou rozšleháte dohladka. Přivedete k varu, po 5 minutách osolíte a přidáte 2 lžíce jemně nakrájené pažitky nebo jiných jarních bylinek. Neméně pověstné jsou jarní brambory posypané strouhaným tvarohem a polité rozpuštěným máslem.

Kaše pokaždé jinak
Kromě běžné bramborové kaše, připravované s horkým mlékem, kterou milují zejména děti, je ve světové oblibě ještě jiná varianta, skordalia. Vznikla v Řecku a přímo ztělesňuje zásady zdravé výživy. Připravíte ji tak, že uvařené brambory rozmačkáte, smícháte s panenským olivovým olejem a rozetřeným česnekem, kterým rozhodně nešetříte. Osolíte a podáváte studenou či jen mírně teplou, jak je ve Středomoří u jídel všeobecně zvykem. Tradičně vydatná česká kuchyně se může pochlubit ještě další bramborovou kaší, která chutná nejlépe k opečené vinné klobáse, jitrnicím nebo uzenému. Na lžíci sádla osmažíte menší pokrájenou cibuli a 200 gramů kysaného zelí, přisolíte a uvaříte doměkka. Půl kilogramu uvařených brambor rozmačkáte a mlékem zředíte na hustou kaši. Přimícháte osmahnuté zelí a na závěr do "lepenice" přidáte ještě asi 50 gramů zelí jen kysaného.

Brambory nasladko?
Zdá se, že jako první se do Evropy z tropů dostaly brambory sladké, batáty, ale v chladném podnebí se neujaly. Nemusíte litovat, i jejich otužilejší příbuzní chutnají nasladko dobře. Zkuste dva recepty, které pocházejí, jak jinak, opět z českých hor. Na peciválky připravíte těsto z 500 gramů vařených brambor, 150 gramů polohrubé mouky, 2 vajec, soli a mléka podle potřeby. Rozválíte na plát pruhy široké asi 15 milimetrů. Naskládáte je na pomaštěný plech a naříznete nožem na kostky. Po obou stranách upečete dorůžova, dokrojíte, dáte do mísy, polijete horkým mlékem, přikryjete poklicí a protřesete. Po 2 minutách přebytečné mléko slijete, peciválky posypete mletým mákem smíchaným s cukrem a polijete čerstvým máslem. Třesení je i v druhém názvu krkonošské pochoutky - natřásanky. Opět uvaříte půl kilogramu brambor a nastrouháte je na vál posypaný hrubou moukou. Vždy po části prosypete moukou. Pak rukama potřásáte tak, aby se brambory moukou obalily a neslepovaly. Vymažete pekáč tukem i po stranách, vložíte část brambor, na ně pokladete oloupané plátky jablek a posypete cukrem, skořicí a zbytkem brambor. Pokapete máslem a dáte zapéct do trouby.



Autor:


Nejčtenější

Honza Kočka byl fajn kluk, vzpomíná na synovce Michal David

Michal David

Zpěvák Michal David (58) v posledních dnech neprožívá zrovna veselé období. Přestože se mu pracovně daří a vystoupil i...

Řepka je obžalován ze zpronevěry. Za milion prodal cizí auto

Bývalý fotbalista Tomáš Řepka prodal luxusní automobil Mercedes-Benz GL, který...

Soud řešil další kauzu Tomáše Řepky (44). Bývalý fotbalista prodal za milion korun auto, které nebylo jeho. Řepka k...



Tereza Kostková se tajně vdala, prozradili její kolegové z divadla

Jakub Nvota a Tereza Kostková na premiéře hry Hrdinové (3. května 2018, pražské...

Tereza Kostková (42) se po třech letech od rozvodu vdala za režiséra Jakuba Nvotu (41). S tím byla poprvé viděna při...

Dnes musí být vše bio, přitom jde jen o byznys, říká Rybová

Linda Rybová

Vše co dělá, dělá s láskou k životu. Stejně tak přistupuje i ke zdravému životnímu stylu. Linda Rybová (42) sice působí...

Devátá řada StarDance: Písařovicová ukázala nohy, Genzer výraz medvěda

Richard Genzer se svou taneční partnerkou a přítelkyní (vpravo), 13. října 2018

V přímém přenosu České televize odstartovala devátá řada taneční soutěže StarDance. Desítka populárních osobností se v...

Další z rubriky

Lidé jsou ze mě v reálu nejspíš zklamaní, říká kuchařka Nigella Lawsonová

Nigellu Lawsonovou mají rády kamery i fotoaparáty, což je součást jejího...

Britská novinářka, moderátorka a autorka řady kuchařek Nigella Lawsonová (58) je mnohými označována za sexsymbol. Sama...

Pohnuté osudy: Hrdinka z Wimbledonu Novotná vedla tajný boj s rakovinou

Jana Novotná s vítěznou trofejí po triumfu ve Wimbledonu v roce 1998.

Na tenisových kurtech dojímala zapálením pro hru i emocemi, které se projevovaly po slavných výhrách i prohrách. Její...

Česko je dobré místo pro život i rodinu, míní Adam Mišík

Adam Mišík

Je těžké proslavit se sám. A je možná ještě těžší vymanit se ze slavného příjmení svého otce. Adam Mišík (21) si...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz