„V této době slavím narozeniny doma s typickou argentinskou pochoutkou: Alfajores s krémem dulce de leche. Vyrůstala jsem s nimi a jsou to moje oblíbené sušenky! Peču je podle receptu mojí maminky, o který se s vámi ráda podělím. Teď si je můžete upéct sami doma!“ napsala na Facebooku královna Máxima.
Kromě receptu královský palác na sociálních sítích ukázal také fotky, na nichž Máxima sušenky vyrábí.
Nizozemská královna má po předcích kromě argentinských také portugalské kořeny. Rodačka z Buenos Aires studovala ekonomiku na Argentinské katolické univerzitě, kde obdržela roku 1995 titul.
Pracovat začala už během studia na vysoké škole. Mimo jiné pracovala pro Deutsche Bank v New Yorku a Bruselu.
Nizozemského prince Willema-Alexadera si vzala 2. února 2002. S manželem má tři dcery. Královnou se stala v dubnu 2013 poté, co její tchyně, královna Beatrix, podala abdikaci.
Její otec Jorge Zorreguieta byl bývalým ministrem zemědělství v období vlády krvavé vojenské diktatury generála Jorgeho Rafaela Videly. Proto nebyl u královského dvora vítán. Mohl se účastnit jen soukromých akcí, ale ne oficiálních ceremonií. Chyběl proto na svatbě své dcery v roce 2002 a také na korunovaci jejího manžela v roce 2013.
Recept podle královny MáximyTěsto:
Náplň:
Příprava: Předehřejeme troubu na 160 stupňů. V míse smícháme všechny suché ingredience s měkkým máslem. Přidáme žloutky a koňak a ručně uhněteme těsto. Vytvoříme kouli a dáme ji na asi hodinu chladit. Pokud těsto nedrží pohromadě, přidáme 2 lžíce citronové šťávy. Těsto vyvalíme na tloušťku 5 mm až 7 mm a sklenicí vykrojíme kolečka o průměru cca 4 cm. Uložíme na plech s pečícím papírem cca 2 cm od sebe. Sušenky pečeme 10 až 12 minut na 160 stupňů. Musí trochu ztmavnout, ale ne moc, jinak jsou příliš suché a drolí se. Upečené sušenky necháme vychladit. Dvě sušenky spojíme nízkou vrstvou krému dulce de leche. Krém natřeme až po okraj a hrany spojených sušenek obalíme v strouhaném kokosu. |