Kolik je chutí?

Známe věci sladké, kyselé, hořké, slané, ale prý existuje i chuť umami a tučná. Před několika lety se v médiích často objevovalo slovo umami - výraz pro "nově" objevenou pátou chuť. Po staletí se myslelo, že existují jen čtyři základní (ostrá není chuť, ale bolestivá reakce chuťových pohárků na jazyku na miniaturní krystaly ve formě jehliček obsažené v jídle), pak ovšem přišli Japonci s tím, že pátou chutí je umami, chuť spojená s masem, mohli bychom říci masová. Dá se porovnat s chutí glutamanu.

Tuto chuť obsahují například sojová omáčka, nebo některé japonské houby a je také důležitou součástí chuťové kombinace parmezánu, sardinek nebo worchesterové omáčky. Vědci z Purdue University v Indianě v tomto týdnu oznámili, že se jim podařilo objevit důkazy existence další chuti.

Nově objevený "smysl" se týká tuku. Po léta vycházejí specialisté na výživu, že čistý tuk nemá žádnou chuť a jen slouží substancím, které chuť přenášejí. Richard Mattes nyní tvrdí, že mechanismy, které působí na snižování hladiny tuku v krvi, jsou aktivovány už ve chvíli, kdy má člověk tuk v ústech.

"To dokazuje, že člověk dokáže chuť tuku rozpoznat chutí nebo čichem," tvrdí Mattes. Podle něj se reakce těla nedá jinak vysvětlit.