Kapitální Rybaniny kozy mají chuť delikátně něžné omáčky

- Pokud by si Bílý otec z Washingtonu se svojí partičkou odskočil služebně na Moravu, pokud by ve svém programu shledal alespoň chvíli času a šalinou si v Brně sjel do Židenic navštívit rodný domek Bohumila Hrabala, určitě by ho místní Apači a Komančové stáhli o pár ulic dál do vyhlášené hospody U INDIÁNA.

Už na dálku ji snadno poznáte - na komíně místo čápa sedí parádní exemplář supa bělohlavého-dřevěného, nad vstupem do hostince visí lebka bizona. Damned! Drsným pohybem rozrazíte dveře - a hle: v téměř domácím prostředí prapůvodních obyvatel USA (potažmo Brna) ševelí reprodukovaná česká country-music, zní hlučný brněnský hantec a bouchání pantů šmakujících strávníků se mísí s jejich sténáním nad opulentními porcemi.
Stísněný prostor lokálu částečně lichoběžníkového tvaru je maximálně zahuštěn osmi dlouhými stoly, židlemi a lavicemi. Meziprostor uliček je tak nevyhnutelně těsný, že obsluhující dívčiny ve firemních trikách mimoděk předvádějí při donášce kombinaci břišního tance a vyzývavých pohybů. Nalevo od vchodu (nad veřejemi akvárium s živými piraňami) výčep spojený s barem. Na první pohled zaujme Pepsi-lednice přeonačená do volské kůže, uvnitř svítí petrolejka.
Na stěnách velké obrazy indiánských sci-fi motivů a portrétů, též vyčiněné a vypjaté kůže skunka i krávy, sombréro Mexičana, po trámku ke zdi spěchá tchoř. Tři podpěrné sloupy jsou ve stylu vyřezávaných barevných totemů, jen k nim přivázat Nšo-či... Ze stropu vás sprchuje tlumené světlo „elektrických“ petrolejových vozových lamp, nikotinovou clonu rozsekává líný list vrtule. Dva hrací automaty jsou vykázány přede dveře záchodku, rovněž tvaru miniaturního. Nechybí však nad pisoárem plivátko, zhotovené ze staré formy „srnčího hřbetu“. Ještě zkontrolujete svoji bledou tvář v zrcadle rámovaném chomoutem, ještě přihladíte brilantinou vlasy a vracíte se zpět na své místo. Celé to prostředí plné „indiánské tematiky“ hospody hýří nejen originální nápaditostí, ale především a hlavně citem pro detail a humorem.
Když máte ukrutný hlad - dejte si „Masíčko z Bighornu“, když máte chuť na všechno, dejte si „Překvapení po boji“ (plátky hovězí svíčkové, vepřové panenky, kuřecích prs, oblohy) za 139 Kč. Pokud chcete jen „kus masa“, volte „Hawkinsovy kšandy“ (dva druhy smažených sýrů s klobásou na grilu) za 79 Kč. Z ryb se tu podává třeba „žrout“ (žraločí steak na grilu) za 149 Kč. Pokud se uspokojíte jen kuřecím masem, neváhejte nad „Rybaninými kozami“ za pouhých 89 Kč. Orestovaná kuřecí prsíčka na grilu, něžná omáčka, broskve jsou chuti báječné. Svělý je i „Kondor na cucky“ (čína z kuřecího masa, pórek, žampiony, bamusové výhonky, obloha) v ceně 109 Kč. Z jídel vepřových pozdravte „Tomahawk“, „Grizliho tlapu“ nebo „Mohykána“. Delikátní čína z vepřových panenek, oříšky kešu, černá houba...
Ze steaků osedlejte jedině „Hatatitlu“ (Mejlo Hlavso! Není to konina, leč grilovaná hovězí svíčková s pikantní omáčkou). Rozhicovat se můžete „ohnivým steakem“ (kuřecí „fláky“ masa na grilu v mexické omáčce) za 149 Kč. Jako přílohy se tu podávají „odpadlíci“ (pečené brambory ve slupce s česnekem), „vypálené patrony“ (hranolky), „termití larvy“ (rýže), „prďák“ (orestované fazole), nechybějí samozřejmě „orlí cákance“ (tatarská omáčka). Vše v ceně 25 Kč. Ze salátů „dech mrtvého bojovníka“ (rajčata, paprika, cibule, okurka).
Poté, co vám přinesou na stůl talíř s pokrmem velikosti kola od žebřiňáku, se kterým zápolí při donášce i obsluha, zděsíte se. Vražedná porce!

HOSPODA U INDIÁNA,
Jamborova 6, Brno-Židenice. Otevřeno pondělí-sobota 11-24 hod., neděle 11-23 hod.
Krušovice 10° 14 Kč ****
Krušovice 12o 17 Kč ****
Kvalita obsluhy ****
Celkový dojem ****
Žádná hvězdička je v hodnocení nejméně, pět nejvíc.
Útratu v testovaných podnicích si platí autoři sami.

Hodspoda U indiána sídlí v Brně-Židenicích. Uvnitř i venku ji zdobí rekvizity divokého západu - například bůvolí lebka nad vchodem nebo dřevěný sup za komínem.