V Čechách to zatím nehrozí, ale na Slovensku, kde mám vlastní televizní show o vaření, přesně poznám, kam dosahuje signál Novy a kde už chytají jen jejich Markízu. V Bratislavě se mně ptají "Tak co je u vás doma zase nového?" s dychtivým očekáváním veselé historky, v Prešově už chtějí vědět, co jsem obědval a jak to uvařit.
Srdíčka |
Ta alchymie, napínavý postup, při kterém ze surovin vznikne úplně nová kvalita. Na receptu oceňuji nápad, vtip, moment překvapení nebo jen odvahu spojit zdánlivě nespojitelné. Zajímá mě také, jak jídlo píše dějiny. Chystám se jednou napsat knížku o tom, jaký obrovský vliv má jídlo na vývoj lidí, na politiku. Jsem naprosto pevně přesvědčen, že třeba římská říše vysloveně zašla na přejedenost.
Skutečně?
Když římská říše rostla, musela mít vojsko v nejlepší kondici a tomu odpovídala strava. Ale jak bohatli, začali se cpát a přestali pohybovat. Najednou nevyjížděli protektoři kontrolovat provincie, vojevůdci místo sebe posílali zástupce, ti zase své zástupce a nakonec už nedorazily ani jednotky, jak se někde po cestě přežraly. Země se začala rozpadat. A zakrátko ten slavný Říman opět odsekával mečem kus masa a jako správný barbar pil z lebky svých nepřátel.
Jak je na tom dnes moderní česká kuchyně?
Velice slušně. Já hamburgery ani coca-colu neodsuzuji a amerikanizace nebo globalizace se nebojím. Naopak myslím, že přinesla mnoho zajímavého. Nové druhy zeleniny, správné maso na stejky, o kterém se nám před tím ani nezdálo, a také různé módní trendy v jídle. Často velmi zajímavé.
Jaká je nejnovější móda na talíři?
Skandinávská - bohužel. Tedy malé porce na velkých talířích.
Šolíčky s borůvkami |
Podle mne je v jídle nezdravá jediná věc - jednostrannost. Kdo jí léta k večeři stejný salám nebo přesoluje, nemůže se divit zdravotním problémům. Jinak já jsem z principu proti zdravé výživě. To, co vařím, není zdravé, vím to, ale jinak to nedokážu. Zdravá jídla totiž mají jednu hroznou nevýhodu - nejsou dobrá. A co není dobré, do gastronomie nepatří.
Žádné jídlo tedy nepovažujete za vysloveně zdraví škodlivé?
Život a praxe mě naučily především jedno: Nevěřit válkám proti jistému druhu jídla. Nejíst hovězí v době nemoci šílených krav je nesmysl. Já za podobnými aférami vždycky cítím především obchodní tlaky a protitlaky, ale třeba jsem jenom podezíravý.
Kolik času věnujete gastronomii?
Je to jen zlomek mé činnosti, na víc bych neměl čas, protože vedu velkou firmu, která se zabývá úplně jinými věcmi. Mám sekretářku, která všechny došlé dopisy třídí, syn pak vybrané recepty přepisuje do počítače, to je ta nejotravnější práce, pak já pročítám a kontroluji vybrané a připisuji k nim glosy. V těch receptech od čtenářů už umím čít jako v partituře.
Herec, bavič a moderátor. |
Petr Novotný s manželkou |
Petr Novotný s manželkou |