Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jídlo píše dějiny

  11:12aktualizováno  11:12
Komik a moderátor Petr Novotný se netají tím, že miluje jídlo. Možná i proto se rozhodl sepsat kuchařku, kterou dokázal to, o čem sní všichni autoři detektivek i ženských románů. Jeho kuchařka Ham a ňam je bestseller.
Uvnitř článku najdete rozhovor s Petrem Novotným a recepty na jeho dvě nejoblíbenější jídla.
Vydal jste velmi úspěšnou kuchařku, navázal druhým dílem a chystáte třetí. Nebudeme vás brzo znát jen v kuchařské čepici?

V Čechách to zatím nehrozí, ale na Slovensku, kde mám vlastní televizní show o vaření, přesně poznám, kam dosahuje signál Novy a kde už chytají jen jejich Markízu. V Bratislavě se mně ptají "Tak co je u vás doma zase nového?" s dychtivým očekáváním veselé historky, v Prešově už chtějí vědět, co jsem obědval a jak to uvařit.


Srdíčka

"Možná nejroztomilejší recept, co znám," říká Petr Novotný

Nožičku jemného párku podélně rozkrojíte, ale ne až do konce. Oba konce rozkrojeného párku oddělíte a na druhé straně spojíte párátkem, aby vzniklo jakési srdíčko. Položíte je na vymaštěný pekáč, dovnitř vložíte plátek šunky, na to dvě lžičky sterilované zeleniny a rozklepnete vajíčko. Posolíte, opaprikujete a posypete strouhaným sýrem. Pracujete stejně s dalšími párky a nakonec zapečete asi 10 minut v troubě.

Co vás na vaření baví?

Ta alchymie, napínavý postup, při kterém ze surovin vznikne úplně nová kvalita. Na receptu oceňuji nápad, vtip, moment překvapení nebo jen odvahu spojit zdánlivě nespojitelné. Zajímá mě také, jak jídlo píše dějiny. Chystám se jednou napsat knížku o tom, jaký obrovský vliv má jídlo na vývoj lidí, na politiku. Jsem naprosto pevně přesvědčen, že třeba římská říše vysloveně zašla na přejedenost.


Skutečně?

Když římská říše rostla, musela mít vojsko v nejlepší kondici a tomu odpovídala strava. Ale jak bohatli, začali se cpát a přestali pohybovat. Najednou nevyjížděli protektoři kontrolovat provincie, vojevůdci místo sebe posílali zástupce, ti zase své zástupce a nakonec už nedorazily ani jednotky, jak se někde po cestě přežraly. Země se začala rozpadat. A zakrátko ten slavný Říman opět odsekával mečem kus masa a jako správný barbar pil z lebky svých nepřátel.


Jak je na tom dnes moderní česká kuchyně?

Velice slušně. Já hamburgery ani coca-colu neodsuzuji a amerikanizace nebo globalizace se nebojím. Naopak myslím, že přinesla mnoho zajímavého. Nové druhy zeleniny, správné maso na stejky, o kterém se nám před tím ani nezdálo, a také různé módní trendy v jídle. Často velmi zajímavé.


Jaká je nejnovější móda na talíři?

Skandinávská - bohužel. Tedy malé porce na velkých talířích.


Šolíčky s borůvkami

"Za takovouhle dobrotu jsem ochoten položit život!"

Jeden kilogram brambor uvaříte ve slupce a necháte do druhého dne odpočinout. Pak je oloupete, nastrouháte najemno, přidáte špetku soli, vajíčko a tolik hrubé mouky, aby vzniklo vláčné, ne moc tuhé těsto. Z něho ukrajujete kousky, uplácáte placičky a pečete v rozpáleném oleji. Nejlepší jsou s rozvařenými borůvkami a se šlehačkou.

Jíme hodně nezdravě?

Podle mne je v jídle nezdravá jediná věc - jednostrannost. Kdo jí léta k večeři stejný salám nebo přesoluje, nemůže se divit zdravotním problémům. Jinak já jsem z principu proti zdravé výživě. To, co vařím, není zdravé, vím to, ale jinak to nedokážu. Zdravá jídla totiž mají jednu hroznou nevýhodu - nejsou dobrá. A co není dobré, do gastronomie nepatří.


Žádné jídlo tedy nepovažujete za vysloveně zdraví škodlivé?

Život a praxe mě naučily především jedno: Nevěřit válkám proti jistému druhu jídla. Nejíst hovězí v době nemoci šílených krav je nesmysl. Já za podobnými aférami vždycky cítím především obchodní tlaky a protitlaky, ale třeba jsem jenom podezíravý.


Kolik času věnujete gastronomii?

Je to jen zlomek mé činnosti, na víc bych neměl čas, protože vedu velkou firmu, která se zabývá úplně jinými věcmi. Mám sekretářku, která všechny došlé dopisy třídí, syn pak vybrané recepty přepisuje do počítače, to je ta nejotravnější práce, pak já pročítám a kontroluji vybrané a připisuji k nim glosy. V těch receptech od čtenářů už umím čít jako v partituře.

Herec, bavič a moderátor.

Petr Novotný s manželkou

Petr Novotný s manželkou

Autoři:



Nejčtenější

Předseda Zelených Matěj Stropnický byl hostem diskusního pořadu Rozstřel. (3....
Matěj Stropnický přiznal vztah s hercem Danielem Krejčíkem

Šéf Strany zelených Matěj Stopnický (34) potvrdil, že je gay. Už dva měsíce chodí s hercem Danielem Krejčíkem (23)....

Melania Trumpová a Donald Trump (Washington, 13. října 2017)
Za Melanii Trumpovou zaskakuje dvojnice, spekulují lidé na sítích

Ona není ona. Má jiný nos a maskuje se velkými slunečními brýlemi. To jsou některé z argumentů lidí na sociálních...



Princ William sleduje, jak vévodkyně Kate tančí s medvídkem Paddingtonem...
Těhotná Kate si zatančila s medvědem. Její strýc má průšvih

Těhotná vévodkyně Kate (35) sice stále trpí ranní nevolností, ale pomalu se začíná vracet ke královským oficialitám. V...

Agáta Prachařová a Jakub Prachař
Agáta Prachařová: Všichni říkají, že je dcera celý Kuba. Ze mě nemá nic

Agáta Prachařová (32) je od porodu dcery přes měsícem, 13. září, v jednom kole. Nejde však jenom o péči o děti a...

Martha Issová
Martha Issová odchází na mateřskou, prozradila její kolegyně

Herečka Martha Issová (36) a producent David Ondříček (48) se brzy stanou dvojnásobnými rodiči. O těhotenství Marthy...

Další z rubriky

Peter Facinelli
Láská je slepá, což poznáte až zpětně, říká Facinelli po rozvodu

Americký herec Peter Facinelli (43) byl jedenáct let ženatý s herečkou Jennie Garthovou (45). Před pěti lety oznámili...

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že...

Michaela Maurerová
Maurerová: S přítelem nechodíme kanálama, ale ani nechceme pozornost

Michaela Maurerová (38) se už pár let snaží neukazovat své partnery. Po rozvodu s podnikatelem Milanem Kožíškem (45) se...

Grafton Recruitment Praha
Specialista technické podpory

Grafton Recruitment Praha
Praha
nabízený plat: 20 000 - 35 000 Kč



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.