Jídlo bez rizika? Existuje vůbec?

Ať se zakousneme do čehokoliv, může to být špatně.
Ať se zakousneme do čehokoliv, může to být špatně. Tuky, cukry, cizorodé látky, těžké kovy…, valí se na nás ze všech stran. A taky obezita, cholesterol, infarkty, rakovina. Skoro polovina z nás se z obav o své zdraví vzdala hovězího, jenže kde máme jistotu, že nám ostatní potraviny nebudou zkracovat život. Těch diet, co existuje, těch doporučení - pijte mléko, nepijte mléko, jezte maso, nejezte maso. Čím vším by se měl člověk řídit, když si chce v supermarketu vybrat ze záplavy potravin?

Čtěte na stranách II, III, IV a V

Hovězí jazyk se zeleninou

Proč ne, strava by měla být maximálně pestrá, že zcela ch ybí příloha, není na škodu.

Makrela v angreštové omáčce

Ryby ro vná se zdravá výživa, ale nelze je jíst pořád. Čeho je moc, toho je příliš.

Pečené kuře

Pozor na salmonelu při nedostatečné teplné úpravě. I z těch nejkvalitnějších potravin se mohou stát jedy.

Ořechový dort se šlehačkou

Pokud k cukru použije hospodyňka navíc při výrobě ještě máslo, dostane tělo také dávku cholesterolu.

Gulášová polévka

Hustá polévka bývá energ eticky natolik vydatná, že dát si po ní hlavní chod už může být přejídáním.

Míchaný zeleninový salát

Platí, že čím více, tím lépe. Zelenininy a ovoce bychom denně měli zkonzumovat alespoň 400 gramů.

Karbanátky s volským okem

Lékaři by zvedli prst: Tučné maso, olej na smažení, vajíčka! Přiliš energie,příliš cholesterolu, nevhodná kombinace.

Krůtí smažený řízek

Maso? Klidně.Ale musí být libové a stačí dvakrát týdně.V případě řízku pozor na tuky a vejce.

Steak s bramborem a zeleninou

Dobrá kombinace,jen masa má být minimum, brambor málo, zato zeleniny co nejvíc.

Datlový nákyp s ořechy

Kalorická bomba, cukr je navíc zbytečný,protože si ho organismus dokáže vyrobit například z obilovin.