Jídelníček Michele Méunierové

-
* Ve Francii snídá kávu s mlékem, chléb, máslo, marmeládu, jogurt a ovoce.Nikdy nezapomene na vymačkaný pomeranč. V Praze »stíhá« po ránu pouze první část, což znamená kávu, chléb s máslem a marmeládou.

* K obědu si ve Francii dopřává ryby nebo kousek steaku připra veného na pánvi téměř bez omastku, sýr, salát, ovoce a červené víno (minerálka je samozřejmostí). V Praze je pro ni výběr v restauracích mnohem problematičtější, protože jídla bývají příliš tučná a mastná, vadí jí i »výživné« omáčky.Její výběr se proto omezuje na polévku, zeleninový salát nebo špagety - a červené víno.

* Její večeři ve Francii stejně jako v Praze tvoří nejčastěji polévka a vařená zelenina, kterou někdy střídá vajíčko a šunka. Opět nesmí chybět ovoce ani víno.

* n O tom, že však taková večeře nemusí být pravidlem, svědčí její oblíbený recept na tatarského lososa: Pro čtyři osoby potřebujete asi 500 gramů čerstvého lososa, kterého nožem »naškrábete« jako maso na tatarský biftek. Osolíte, opepříte a zalijete šťávou z vymačkaného citronu. P órek a červenou papriku nasekáte tak najemno, aby po smíchání s lososem vzniklo jemné těstíčko.Přidáte olivový olej, zamícháte a uložíte marinovat asi na dvě hodiny do ledničky.P ak na střed talíře položíte plátky uzeného lososa, na které kladete porce tatarského lososa. Vše obložíte plátky křehkého salátu. Jako přílohu můžete podávat teplé toasty s máslem nebo rýži.