Jak se vaří ve školách

"Dnes nám výživáři stanovují takzvaný spotřební koš - tedy normativy na spotřebu tuků, masa, ryb, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny, luštěnin a brambor.
tedy normativy na spotřebu tuků, masa, ryb, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny, luštěnin a brambor. Takže víme, že do tuků se vejdeme tak při jednom smaženém jídle za čtrnáct dní, že brambory musí být za tu dobu pětkrát a ryby dvakrát," říká ředitelka Školní jídelny Předškolní v Praze - Kunraticích. "Třeba jsme přestaly používat máslo - místo něj mastíme ramou. Zkoušely jsme i sojové maso, ale zase jsme od něj upustily. Jako drť v sekané nikomu nevadí, ale kostky v segedínu nechávaly děti na talíři. Ani ryby děti příliš nemilují. A hovězí? Na žádost rodičů jej nevaříme. Svíčkovou děláme z vepřové kýty."