Představte si klasickou scénu. Sedíte za stolem, proti vám "budoucí" přítelkyně. Objednáváte lahev. V tuto chvíli není podstatné, jde-li o víno bílé, růžové či červené. Číšník lahev otevírá a trochu vína nalévá do sklenky. Pohledem a gestem vás vybízí k degustaci, přičemž čeká na ortel, je-li víno v pořádku, či nikoliv. Dříve než budeme pokračovat v příběhu, nalijme si čistého vína. Přiznejme si, že většina obyvatel českých zemí nepatří ke znalcům vína, že naše vlast spadá více do pivní sféry, a navíc jsme tak trochu evropští škudlilové. Cena kvalitních vín, a nejen těch zahraničních, se pohybuje od dvou set korun výše, ale raději počítejme s pěti sty. Tato cena se v restauracích a vinárnách obvykle zdvojnásobuje. Z těchto jednoduchých počtů vyplývá, že jen malá část populace má možnost pravidelně trénovat své čichové buňky na dobrém víně. Zpět do restaurace. Vnímáte upřené pohledy číšníka, přítelkyně i hostů u sousedních stolů, jako by chtěly říct: "Tak se předveď!" Tvář vám rudne, hrdlo se svírá, čelo pokrývají krůpěje potu. Už aby to bylo za námi. Panikaříte. Uchopíte sklenku, neznatelně s ní zakroužíte a vrazíte do ní svůj nos, usrknete, rychle polknete, zvednete oči k číšníkovi a hlesnete: "Ano." Poněkud trapná příhoda, bohužel všeobecně rozšířená, je u konce. Radit, abyste zůstali klidní, je falešné, přesto se snažte vše dělat trochu déle a s rozvahou. Soustřeďte se raději pouze na sklenici a za žádnou cenu se nedívejte jinému do tváře. Sklínku uchopte za nožku, nikdy ne za pohár, budete za burany, a navíc na skle zůstanou otisky vašich zpocených prstů. Nakloňte ji v úhlu 45 stupňů proti bílému pozadí (ubrus, talíř, papír atd.) a hodnoťte nejen barvu, ale i čirost. Ať je víno jakékoliv, vždy musí být čiré a jasné. Zákal nebo plovoucí kousky korku jsou důvodem k vrácení. Výjimkou jsou rozvířené usazeniny v červeném víně. Nyní se sklenicí několikrát zakružte, aby se uvolnily aromatické látky. Dělejte to jemně, ne zbrkle. Sklenici přiložte k nosu a několikrát k vínu krátce přičichněte. Je to lepší než jeden hluboký nádech, protože čich se snadno otupí, zvláště pokud máte před sebou mladé červené víno. Je-li vůně čerstvá a čistá a cítíme v ní ovoce, koření a květiny, je vše v pořádku. Je-li zatuchlá nebo octová, nepokračujte a lahev klidně vraťte. Nyní přistupte k tomu nejdůležitějšímu, k závěrečné fázi degustace, k chuti vína. Zhluboka se napijte. Vtáhněte do úst trochu vzduchu, ovšem nesrkejte nahlas. Víno poválejte na jazyku. Zahřejte ho v ústech, přitiskněte na patro, spusťte pod jazyk, nechte si podráždit všechny sliznice a chuťové pohárky a pomalu polkněte. Vydechněte nosem. Zvedněte oči k číšníkovi a řekněte jediné: "V pořádku." Přítelkyně nebo společnost samozřejmě očekává, že jí víno náležitě popíšete. Protože o víně nevíte téměř nic, pomozte si osvědčeným alibistickým argumentem, že žádný jazyk není ideální pro vyjádření našich fyzických pocitů. To vám umožňuje pronést jakýkoliv soud, jenom se musíte důsledně vyhýbat konkrétním údajům. Třeba už velký Michelangelo popisoval, že italská vína "líbají, lížou, koušou, sekají a bodají".
Jak (s úspěchem) blufovat o víně
Představte si klasickou scénu. Sedíte za stolem, proti vám "budoucí" přítelkyně. Objednáváte lahev. V tuto chvíli není podstatné, jde-li o víno bílé, růžové či červené. Číšník lahev otevírá a trochu vína nalévá do sklenky. Pohledem a gestem vás vybízí k degustaci, přičemž čeká na ortel, je-li víno v pořádku, či nikoliv. Dříve než budeme pokračovat v příběhu, nalijme si čistého vína. Přiznejme si, že většina obyvatel českých zemí nepatří ke znalcům vína, že naše vlast spadá více do pivní sféry, a navíc jsme tak trochu evropští škudlilové. Cena kvalitních vín, a nejen těch zahraničních, se pohybuje od dvou set korun výše, ale raději počítejme s pěti sty. Tato cena se v restauracích a vinárnách obvykle zdvojnásobuje. Z těchto jednoduchých počtů vyplývá, že jen malá část populace má možnost pravidelně trénovat své čichové buňky na dobrém víně. Zpět do restaurace. Vnímáte upřené pohledy číšníka, přítelkyně i hostů u sousedních stolů, jako by chtěly říct: "Tak se předveď!" Tvář vám rudne, hrdlo se svírá, čelo pokrývají krůpěje potu. Už aby to bylo za námi. Panikaříte. Uchopíte sklenku, neznatelně s ní zakroužíte a vrazíte do ní svůj nos, usrknete, rychle polknete, zvednete oči k číšníkovi a hlesnete: "Ano." Poněkud trapná příhoda, bohužel všeobecně rozšířená, je u konce. Radit, abyste zůstali klidní, je falešné, přesto se snažte vše dělat trochu déle a s rozvahou. Soustřeďte se raději pouze na sklenici a za žádnou cenu se nedívejte jinému do tváře. Sklínku uchopte za nožku, nikdy ne za pohár, budete za burany, a navíc na skle zůstanou otisky vašich zpocených prstů. Nakloňte ji v úhlu 45 stupňů proti bílému pozadí (ubrus, talíř, papír atd.) a hodnoťte nejen barvu, ale i čirost. Ať je víno jakékoliv, vždy musí být čiré a jasné. Zákal nebo plovoucí kousky korku jsou důvodem k vrácení. Výjimkou jsou rozvířené usazeniny v červeném víně. Nyní se sklenicí několikrát zakružte, aby se uvolnily aromatické látky. Dělejte to jemně, ne zbrkle. Sklenici přiložte k nosu a několikrát k vínu krátce přičichněte. Je to lepší než jeden hluboký nádech, protože čich se snadno otupí, zvláště pokud máte před sebou mladé červené víno. Je-li vůně čerstvá a čistá a cítíme v ní ovoce, koření a květiny, je vše v pořádku. Je-li zatuchlá nebo octová, nepokračujte a lahev klidně vraťte. Nyní přistupte k tomu nejdůležitějšímu, k závěrečné fázi degustace, k chuti vína. Zhluboka se napijte. Vtáhněte do úst trochu vzduchu, ovšem nesrkejte nahlas. Víno poválejte na jazyku. Zahřejte ho v ústech, přitiskněte na patro, spusťte pod jazyk, nechte si podráždit všechny sliznice a chuťové pohárky a pomalu polkněte. Vydechněte nosem. Zvedněte oči k číšníkovi a řekněte jediné: "V pořádku." Přítelkyně nebo společnost samozřejmě očekává, že jí víno náležitě popíšete. Protože o víně nevíte téměř nic, pomozte si osvědčeným alibistickým argumentem, že žádný jazyk není ideální pro vyjádření našich fyzických pocitů. To vám umožňuje pronést jakýkoliv soud, jenom se musíte důsledně vyhýbat konkrétním údajům. Třeba už velký Michelangelo popisoval, že italská vína "líbají, lížou, koušou, sekají a bodají".
Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii
Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...
Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná
Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou
Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...
Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí
Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů
Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...
Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka
Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...
Prošla jsem si tvrdými životními zkouškami, říká violistka Jitka Hosprová
Itálii díky třetímu manželovi považuje za svůj druhý domov. Violistka Jitka Hosprová v rozhovoru...
Jak Abrhám pomáhal, Šimek vyléval pralinky a Gott volal z krmítka. Krampol vypráví
Premium Když se řekne Jiří Krampol, hned mi naskočí jeho role hostinského, který se v seriálu Synové a...
Vyčítali mi, že nejsem sexy. Ponižování je drsné, vzpomíná Anne Hathawayová
Anne Hathawayové (41) bylo v jejích hereckých začátcích vyčítáno, že nemá žádný sex-appeal. Po...
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...