Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ital v kuchyni a jeho čeština: Vařit může každý. Kromě pes

Před deseti lety Emanuel Ridi nervózně vyhlížel hosty ve své malé pražské restauraci. Chodilo jich zoufale málo. Teď má svou kuchařskou show v televizi Prima, hraje v reklamě, má fanklub na Facebooku a v hospodě narváno. Jen mu občas dá zabrat čeština.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

archivnidonsimon

kromě pes

a fricek.:-P

0/0
5.3.2010 15:18

Blondýnka666

Restaurace byla vždy plná!

Píšete velkou nepravdu. Jeho restaurace byla vždy na rezervaci a kolikrát jsme se tlačili u pidi stolečku, jen abychom mohli zůstat. Chodím tam více než dobrých deset let a vždy jsme říkali, vaříš dobře, každý si Tě najde. Celá Praha znala a zná jeho restauraci. Není a nikdy to nebylo o turistech. Kdo chtěl někoho požádat o ruku, přivést byznys partnera k podpisu smlouvy nebo jen mít gurmánský zážitek, ten o Emanuelovi věděl a ví. A my, stálí hosté, mu jeho úspěch přejeme. Přišel do cizí země a uspěl jako málokdo.  Ale on skutečně pracuje. V restauraci je vždy, pamatuje si, co máte rádi, je prostě bůh. A jeho čeština? Je naprosto kouzelná a  vždy byla. Nemluví nikterak jinak než dříve. R^VR^ 

0/0
4.3.2010 23:10

lolek77

Emanuel má zvláštní kouzlo.

Těším se na jeho pořady nejen pro zajímavě prezentovanou přípravu jídel, ale pro jeho sympatické vystupování podtržené románsky pojatou češtinou. Vystupuje skromně a s viditelnou úctou a v tom je jeho esprit.

0/0
3.3.2010 22:39

ce.ce

Ital

vaří fakt dobře a je sympaťák. Jeho čeština mně nevadí, ba naopak, některé jeho slovní obraty pobaví.

0/0
3.3.2010 21:28

Wendolene

Varit umi a je zabavne ho poslouchat, jde mu skvele

rozumet, a priznejme si, idnes je cesky server a take moc cesky neumi, vsude vidim anglickou syntax a anglicismy a hrubky, takze prrr s kritikou. Ona cestina neni snadny jazyk na nauceni se, a ocenuje se snaha, coz Ital ma, jak v kuchyni , tak v ceskem jazyce. Babicu si strcte nekam, jeho jidlo i jeho oblicej vyvolava zaludecni krece u mnohych lidi. Na itala je dobre polozit oko;-D

0/0
3.3.2010 20:47

BigpetBig

Re: Varit umi a je zabavne ho poslouchat, jde mu skvele

člověče ty se vyjadřuješ k českému jazyku, ale píšeš jak rodilý ital. ;-D

0/0
3.3.2010 21:11

Wendolene

Re: Varit umi a je zabavne ho poslouchat, jde mu skvele

Vazne? Tak mi muj prispevek prepiste tak, jak by mel znit spravne cesky. Predem dekuji.;-)V

0/0
3.3.2010 21:27

vime

Ital v kuchyni

tak ten pořad jsem ještě neviděl, ale asi na něj položím oko :-)

0/0
3.3.2010 14:13

linda a jess.

Re: Ital v kuchyni

Tak to teda polož oko, stojí to za to !

Vařila jsem podle něj lasagne a ještě teď se oblizujem

Je to sympoš !!! ;-)

0/0
3.3.2010 14:52

iuosovo nevlastní druhé já

hmm

co je to za výrazy? TAKHLE tady nemluvíme! ;-D

0/0
3.3.2010 14:59

dodržuji kodex, zejména bod 13

Re: hmm

Pravdu máš ... :-P

0/0
3.3.2010 15:02

Slepice na paprice

Re: Ital v kuchyni

8-osympoš;-D kdyby to nebylo ve větě, tak vůbec nepochopím , co to je za slovo;-D

0/0
4.3.2010 6:46

aquaterra

Kdyby se tak masově nedal na reklamu, je sympaťák.

Co mě ale zarazilo, jsou ty jeho "italské" recepty. O středomořské kuchyni jsem měla názor, že je v ní plno ryb, těstovin, zeleniny a olivového oleje, zkrátka samá dobrota. Emanuel mě ale k mému údivu přesvědčil, že se tam spíš používá hlavně bílá mouka, bílý cukr, tuky, mléko, smetana, hovězí apod. 

0/0
3.3.2010 13:32

Jandik73

Re: Kdyby se tak masově nedal na reklamu, je sympaťák.

Ano, skutečně Italové používají k ukuchtění moučníků cukr, bílou mouku, mléko, smetanu apod. Kupodivu v mnohem častěji, než ryby a plody moře.

0/0
3.3.2010 13:56

aquaterra

Re: Kdyby se tak masově nedal na reklamu, je sympaťák.

Tady nejde jen o kuchtění moučníků, ale o množství těch surovin a strukturu jídel, které připravuje. Asi je odněkud ze severu.

0/0
3.3.2010 13:58

Jandik73

Re: Kdyby se tak masově nedal na reklamu, je sympaťák.

Ale vždyť v pomalu každém druhém receptu dělá pastu, všechno zakápne olivovým olejem.

0/0
3.3.2010 13:59

aquaterra

Re: Kdyby se tak masově nedal na reklamu, je sympaťák.

Mně se zdá, že v každém druhém receptu používá kvanta bílého cukru a mouky, A to není tak často třeba ani při "kuchtění moučníků".

0/0
3.3.2010 14:01

MissKim

Re: Kdyby se tak masově nedal na reklamu, je sympaťák.

no ono to tak je, v Itálii opravdu vaří ze zdravých potravin...ale protože Emanuel hodně vaří maso a těstoviny, tak ty Italové opravdu dietně nedělají. O dortech a zákuscích ani nemluvě ;-D ale jsou mňam.

0/0
3.3.2010 13:59

Kerim52

Vůči Emanuelově češtině, jsem vstřícný

a jeho pojetí vaření mě, na rozdíl od Babicova, neuráží.

Uráží mě přítomnost Slováka, který neumí ani česky pozdravit, ve vládě České republiky!!! To nemáme dost vlastních lidí?! Tohle je hnus, velebnosti!!!;-O;-€Rv

0/0
3.3.2010 13:29

bubacik_1

Re: Vůči Emanuelově češtině, jsem vstřícný

 ... Rv

0/0
3.3.2010 13:36

chachris2

Re: Vůči Emanuelově češtině, jsem vstřícný

Počkej po volbách, zlatý slovák ... :-/

0/0
3.3.2010 13:50

Kerim52

Re: Vůči Emanuelově češtině, jsem vstřícný

Bojím, bojím a myslím to vážně!:-/

0/0
3.3.2010 14:01

chachris2

Re: Vůči Emanuelově češtině, jsem vstřícný

Bohužel je to tak ... :-/

0/0
3.3.2010 14:15

aquaterra

Re: Vůči Emanuelově češtině, jsem vstřícný

Taky je mi to trochu podivné, že by se nenašel na post ministra dopravy jediný schopný Čech. Na druhé straně mi ten Slamečka připadá, že mluví celkem věcně a rozumně. Pokud tak nejenom mluví, ale v reálu i dělá (což nemám šanci zjistit), tak je to v pořádku. 

0/0
3.3.2010 13:56

Kerim52

Re: Vůči Emanuelově češtině, jsem vstřícný

Gustáv Slamečka mi nevadí jako člověk, pro mě za mě ať dělá na ministerstvu třeba ředitele odboru, proti tomu nic nenamítám. Ale Vláda České republiky má být složena z občanů České republiky a ne z cizáků!!!;-€

Kdyby to bylo v Horních Uhrách a byl by v jejich vládě Čech, tak se Slota a celá ta verbež kolem něj, strhá průjmem!!!;-€;-ORv

0/0
3.3.2010 14:07

chachris2

Re: Vůči Emanuelově češtině, jsem vstřícný

A Marťani ti budou také vadit?:-P

0/0
3.3.2010 14:15

Kerim52

Re: Vůči Emanuelově češtině, jsem vstřícný

Někdo jiný by se nenašel?;-(

S Marťanama se chce spojit Paroubek, tak by mi, chudáci marťani, bohužel, vadili taky.  Ale pokud by spojenetví odmítli, tak - ZLATÍ MARŤANI!!! :-P;-D

0/0
3.3.2010 14:25

JájaPája

pes vařit nemůže

ale do ložnice jo, píšou to na Oně :-P

0/0
3.3.2010 12:22

rubínový dotek

Emanuelova čeština

mi vůbec nevadí - jsem z článků na idnesku zvyklý na její záludnosti:-)

0/0
3.3.2010 11:44

gagaryn

***

Kurkuma je japonskej šafrán, kterej se používá kupodivu v Indii. Je to v podstatě takový barvivo. Ale blíží se to samozřejmě kari.

to už je exelentní babicština.;-D

0/0
3.3.2010 11:24

gagaryn

Re: ***

Teď do tohodlenc nasypem takhlenc todlenc.

0/0
3.3.2010 11:26

JájaPája

Re: ***

;-D;-D

0/0
3.3.2010 11:29

rubínový dotek

Re: ***

tak v tomhle aby se babica vyznal8-o;-D

0/0
3.3.2010 11:29

aquaterra

Re: ***

Z toho chlapa se mi zvedá kufr. Rv

0/0
3.3.2010 13:26

garumna

Re: ***

Tak tak. A měkký játro je lepší, než tvrdý játro ;-D

0/0
3.3.2010 21:01

MissKim

Je super...

Mám ho ráda, na nic si nehraje a je svůj, a je jedno, jak mluví česky. Náhodou to pořadu dodá takový šmrnc a je víc zábavný. Nechápu jak tu někdo můžete v komentářích vzpomenout na Babicu... Vždyť to je jako srovnávat nebe a dudy. Kdopak z těch dvou asi budou  ty dudy ;-D

0/0
3.3.2010 9:33

JájaPája

Re: Je super...

dudy jsou krásný hudební nástroj ;-D;-)

0/0
3.3.2010 9:36

MissKim

Re: Je super...

takový velja lidový .. [>-]R^

0/0
3.3.2010 9:45

Viktorie01

Re: Je super...

Já hlavně nevím, co mají všichni s tou češtinou, já mluvit jakýmkoliv cizím jazykem tak, jako on mluví česky, tak budu hodně ráda. Navíc když si to srovám třeba s češtinou paní Poullain, která tu žije mnohem mnohem déle, tak není vůbec co řešit.

0/0
3.3.2010 11:45

MissKim

Re: Je super...

Nojoo.... ale paní Poullain je francozka.... to je těžší kalibr pak naučit se češtinu. Emanuel je super i se svou češtinou. Těším se, až si našetřím a vyrazím k němu do restaurace. Jednou jsem tam chtěla jít, to ještě nebyl slavnej, ale ceny mě odradily. Tak zase za kvalitu se musí zaplatit ;-)

0/0
3.3.2010 12:16

Viktorie01

Re: Je super...

Já tomu teda nerozumím, italsky neumím, francouzsky bych teoreticky umět měla (ale dávno již tomu dávno....), ale v tom je vážně rozdíl, když se česky učí Ital nebo Francouz(ska) ?

0/0
3.3.2010 13:19

aquaterra

Re: Je super...

Taky neidím rozdíl. Snad jen v tom, že Francouzi jsou mnohem záludnější a nafrněněnjší.

0/0
3.3.2010 13:28

Miri

Dobrý program,

vůbec nevadí, že občas má nezvyklý slovní obrat. Na rozdíl od Babici mají jeho věty smysl a jsou srozumitelné. Recepty v jeho podání jsou rychlé a jednoduché. Už jsem něco podle něj uvařil a vždy to vyšlo.

0/0
3.3.2010 9:14

PMartin

Re: Dobrý program,

jj, podle jeho receptů a rad se dá vařit, jen to telecí se mi nějak nedaří v mém okolí sehnat...

0/0
3.3.2010 12:57

chachris3

Hmmm ...

Kolik vůbec běží na českých programech podobných vařících pořadů?:-P

0/0
3.3.2010 9:09

Ubaram

Re: Hmmm ...

Zhruba stejně jako špatných vařících pořadů ;)

0/0
3.3.2010 9:19

chachris2

Re: Hmmm ...

8-o

0/0
3.3.2010 9:26

gagaryn

***

Dobrej pořad.

0/0
3.3.2010 8:58

36903690

Sympatický člověk,zajímávé recepty a

púerfektní podání. Vůbec mně nevadí,že nemluví spisovní čestinou. Umí lidi nalákat na italskou kuchyni.R^ Bohužel, já při každém jeho pořadu dokonale vyhládnu.;-D

0/0
3.3.2010 8:47

JájaPája

není nad naši

českou kuchyni ;-) už jsem ochutnala bárco a neměnïla bych

0/0
3.3.2010 8:38







Najdete na iDNES.cz