Co získáme, co riskujeme?

Pro: zdroj železa, zinku, vitaminu A a B12

Proti: hladina vitaminu A je příliš vysoká pro těhotné ženy, velké množství cholesterolu, nejíst více než jedenkrát v týdnu, v játrech se ukládají škodlivé chemické látky

Uzeniny

Pro: dobrý zdroj energie

Proti: obsah tuku obvykle představuje víc než 70 procent kalorického obsahu, vysoký obsah soli, velké množství přísad, konzervačních látek, dusičnany, cholesterol

Mléko

Pro: zdroj vápníku, kvalitní bílkoviny, vitaminy řady B, fosfor, zinek

Proti: plnotučné mléko má vysoký obsah tuku, podle sledování patří k nejběžnějším potravinám vyvolávajícím alergické reakce

Chléb

Pro: dobrý zdroj škrobu a bílkovin, vysoký obsah vlákniny, vitaminy skupiny B, železo, vápník, patří k těm několika málo potravinám, které neobsahují žádná aditiva

Proti: obsahuje lepek, není vhodný pro jednoho ze tří tisíc obyvatel Česka, který podle statistik trpí nesnášenlivostí vůči lepku, mouka může někdy obsahovat kadmium, m ykotoxiny (toxické látky, které vznikají z plísní) nebo stopy pesticidů

Vejce

Pro: zdroj vitaminu B, bílkovin a minerálních látek

Proti: vysoký obsah cholesterolu, častá příčina potravinové alergie; v případě, že nejsou dostatečně uvařena, hrozí onemocnění salmonelózou

Hamburger

Pro: rychlý zdroj energie

Proti: hodně tuků, přísad a konzervačních látek, mnohdy se zpracovává nekvalitní hovězí; ve spojení s hranolky je přínos tuků příliš vysoký, doporučuje se vybrat malý hamburger, odstranit majonézu a rozteklý sýr, tím se sníží příjem tuků a ušetří až 2000 kilokalorií

Ryby

Pro: jedna malá porce dodá až polovinu potřebné denní dávky bílkovin; ryby jsou zdrojem vitaminu B12 a mastných kyselin chránících před chorobami krevního oběhu a srdečními chorobami

Proti: pozor na syrové ryby - nesou riziko infekce parazity, tučné ryby se rychle kazí, lovené mořské ryby někdy obsahují rtuť, která způsobuje v silných dávkách nervové potíže, lososi v chovech jsou krmeni zvířecími moučkami, které mohou v mase zanechat stopy dioxinů a antibiotik; u rybích konzerv vědci v poslední době varují před špatnou kvalitou některých plechovek z asijských zemí

Sýry

Pro: dobrý zdroj bílkovin, bohatý na vápník, zdroj vitaminu B12

Proti: pokud výrobce nedodrží hygienu, sýry z nepasterovaného mléka (typy camembert, brie, roquefort apod.
Pro: zdroj železa, zinku, vitaminu A a B12

Proti: hladina vitaminu A je příliš vysoká pro těhotné ženy, velké množství cholesterolu, nejíst více než jedenkrát v týdnu, v játrech se ukládají škodlivé chemické látky

Uzeniny

Pro: dobrý zdroj energie

Proti: obsah tuku obvykle představuje víc než 70 procent kalorického obsahu, vysoký obsah soli, velké množství přísad, konzervačních látek, dusičnany, cholesterol

Mléko

Pro: zdroj vápníku, kvalitní bílkoviny, vitaminy řady B, fosfor, zinek

Proti: plnotučné mléko má vysoký obsah tuku, podle sledování patří k nejběžnějším potravinám vyvolávajícím alergické reakce

Chléb

Pro: dobrý zdroj škrobu a bílkovin, vysoký obsah vlákniny, vitaminy skupiny B, železo, vápník, patří k těm několika málo potravinám, které neobsahují žádná aditiva

Proti: obsahuje lepek, není vhodný pro jednoho ze tří tisíc obyvatel Česka, který podle statistik trpí nesnášenlivostí vůči lepku, mouka může někdy obsahovat kadmium, m ykotoxiny (toxické látky, které vznikají z plísní) nebo stopy pesticidů

Vejce

Pro: zdroj vitaminu B, bílkovin a minerálních látek

Proti: vysoký obsah cholesterolu, častá příčina potravinové alergie; v případě, že nejsou dostatečně uvařena, hrozí onemocnění salmonelózou

Hamburger

Pro: rychlý zdroj energie

Proti: hodně tuků, přísad a konzervačních látek, mnohdy se zpracovává nekvalitní hovězí; ve spojení s hranolky je přínos tuků příliš vysoký, doporučuje se vybrat malý hamburger, odstranit majonézu a rozteklý sýr, tím se sníží příjem tuků a ušetří až 2000 kilokalorií

Ryby

Pro: jedna malá porce dodá až polovinu potřebné denní dávky bílkovin; ryby jsou zdrojem vitaminu B12 a mastných kyselin chránících před chorobami krevního oběhu a srdečními chorobami

Proti: pozor na syrové ryby - nesou riziko infekce parazity, tučné ryby se rychle kazí, lovené mořské ryby někdy obsahují rtuť, která způsobuje v silných dávkách nervové potíže, lososi v chovech jsou krmeni zvířecími moučkami, které mohou v mase zanechat stopy dioxinů a antibiotik; u rybích konzerv vědci v poslední době varují před špatnou kvalitou některých plechovek z asijských zemí

Sýry

Pro: dobrý zdroj bílkovin, bohatý na vápník, zdroj vitaminu B12

Proti: pokud výrobce nedodrží hygienu, sýry z nepasterovaného mléka (typy camembert, brie, roquefort apod.) mohou obsahovat listerie - bakterie, které způsobují vzácnou, ale velmi nebezpečnou, někdy ismrtelnou nemoc listeriózu; těhotné ženy, starší a oslabení lidé by se měli těmto sýrům vyhnout

Zelenina

Pro: výborný zdroj vitaminů a dalších pro tělo důležitých látek

Proti: zelenina může obsahovat dusičnany z hnojiv, někdy i stopy těžkých kovů a pesticidy; nejvíc dusičnanů je v hlávkovém salátu, méně v ledovém salátu nebo čekance, více jich je v zimním období; jíst raději čerstvou zeleninu a před jídlem ji velmi pečlivě umýt; zeleninu jíst bezprostředně po uvaření, protože bakterie, které mění dusičnany na nebezpečné dusitany, se rychle množí při zchlazování, proto se také nemá nikdy ohřívat špenát