1. Lobeč u Mšena
Pro vaření piva se v unikátním parostrojním pivovaru v Lobči na Kokořínsku používá zdejší minerální voda, slad ze sklizně z místních polí a proslulý žatecký chmel. Výsledkem jsou živá, nefiltrovaná a nepasterovaná piva, která můžete ochutnat přímo v pivovaru nebo třeba na zámku Liblice nedaleko Mělníka a odvézt si je domů v lahvích s nádhernými etiketami. Prohlídky vede sám majitel pivovaru, architekt Pavel Prouza, který stojí za celou jeho rekonstrukcí.
Lenka Švábová, vedoucí vydání
Informace: lobec.cz
2. Pivovar Hostivar
Jsem ráda, že se kousek od nás, na rozhraní pražské Hostivaře a Horních Měcholup, nachází právě tento podnik. Příjemnou procházkou hostivařským lesoparkem dojdeme k prosvětlené dřevostavbě s velkorysou zahrádkou (tu milují obzvlášť děti), kde točí pivo, které mi fakt chutná.
Mým favoritem je polotmavá dvanáctka, partner si zase nemůže vynachválit světlou třináctku. V létě tu frčí cyklistická osmička – aby ne, stojany na kola jsou tu opravdu vytížené.
VIDEO: Exkurze do pivovaru v Hostivaři
V Hostivaru se ale i skvěle najíte, popřípadě si domů odnesete vynikající pečivo z místní pekárny. Před třemi lety přibyla nedaleko ještě jedna pobočka (Hostivar H2), která má drive-in okénko pro výdej piva přímo do auta.
Hana Šperková, editorka
Informace: pivovar-hostivar.cz
3. Pivovar Chomout
Pivo mi nechutnalo, dokud jsem nepoznala srdcaře, kteří provozují malý pivovar s hostincem v Chomoutově u Olomouce. Od té doby tento nápoj miluju. Konkrétně z Chomoutu jejich černého Švarce, který nese jméno po jednom ze spolumajitelů.
Opravdoví nadšenci mohou nahlédnout i do zákulisí řemeslného pivovaru v rámci exkurzí s degustací piva přímo z tanku, v hostinci pak jeho chuť porovnat s pivem na čepu, popřípadě vyzkoušet párování s jídlem. Nedávno opravená stodola navíc slouží jako ideální prostor ke konání svateb, takže si co nejdřív zarezervujte svůj termín!
Zuzana Zbořilová, šéfredaktorka
Informace: pivochomout.cz
4. Jungberg Hořice
Původní panský pivovar, který existoval již ve 14. století, byl v roce 2002 vyhlášen kulturní památkou. A myslím, že právem. Jakmile jsem vstoupila do jeho dvora, byla jsem okouzlená. Budova je postavena z pískovcových kvádrů, které pocházejí přímo z hořického lomu U sv. Josefa.
Výroba piva Jungberg se do pivovaru vrátila až nedávno, v roce 2017. Chvíli sloužil i jako stáčírna nealkoholických nápojů a sodovky, což mu jistě neslušelo. V areálu je krásná zahradní restaurace a pivo chutná náramně. Doporučuji 14°, svrchně kvašené.
A až se posilníte a doplníte energii, můžete jít třeba do lomu lámat kámen… Tedy spíš obdivovat sochy. Lom je dnes přírodním amfiteátrem.
Kristýna Sladká, grafička
Informace: expivovar.cz
5. Pivovar Malešov
Na tvrz Malešov u Kutné hory mě vzali přátelé na hudební festival, který se pravidelně koná v letních měsících. Středověkou stavbu zachránila skupinka nadšenců a opravila ji vlastníma rukama. Pořádají se tu prohlídky s průvodcem z rodiny majitele památky.
Zachraňte pivo!Na stránkách zachranpivo.cz si najděte nejbližší malý pivovar, který můžete právě teď podpořit. |
V areálu se lze i zapojit do únikové historické hry. Strávit zde můžete klidně i pár dní a putovat krajem. Ubytování vám nabídne třeba bývalý sládek ve svém historickém domě, z něhož vyjdete rovnou na terásku Přátelského pivovaru. Proč přátelského?
Na jeho vzniku a pivních recepturách se totiž podílelo několik kamarádů. Pyšní jsou nejenom na svůj světlý nefiltrovaný a nepasterizovaný 12° ležák z žateckého červeňáku, jednoho z nejkvalitnějších chmelů. Jejich cílem ale není zákazníka opít, chtějí mu dopřát gurmetský zážitek.
Ivana Podskalská, korektorka
Informace: pivovarmalesov.cz