Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nadšení k úspěchu nestačí, konstatuje Zdeněk Pohlreich

  11:35aktualizováno  14:15
S kuchařskou show Už dost, šéfe! můžete znovu navštívit ty podniky, které se Pohlreich pod dohledem kamer už jednou snažil někam posunout. Premiérový středeční díl nás zavede do zámecké restaurace v Cholticích a na drsnou Vlčárnu v Českém Švýcarsku.

Kdo v předchozích letech sledoval sérii Ano, šéfe!, toho srovnání, kam se šéfem navštívené restaurace posunuly za nějaký čas, jednoznačně zaujme. Mnohdy drsná sonda do kuchyní českých restaurací z pohledu zkušeného kuchaře i provozovatele vlastních restaurací je poučná nejen pro ty, kterých se bezprostředně týká. 

V Cholticích vládne zámecká idylka, vypadá to na spokojenost

"Nebojte se přijít o něco, co vás zabíjí," řekl během loňského natáčení šéfkuchař Zdeněk Pohlreich majiteli rádoby zámecké restaurace ve zchátralém areálu v Cholticích Josefu Rabovi, přezdívanému Krab.

V sobotu ve 20:15 vařte se šéfem a s Lucií Bílou

Pokud si chcete vyzkoušet na vlastní kůži, jaké to je vařit se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem, nenechte si ujít již třetí živý přenos v sobotu ve 20:15 na Primě. Spolu s Lucií Bílou se naučíte  "se šéfem za zády" připravit salát s avokádem a hořčičnou zálivkou, hovězí roštěnec na bylinkách a sorbet se šumivým vínem. Seznam ingrediencí, potřebných k přípravě receptů, najdete v tabulce pod článkem. Abyste byli na sobotní večer připraveni.

Tehdy ho nervózní mladý kuchař zrovna nepřesvědčil, že by zvládal ukočírovat zámecký areál, kuchyň i rozrůstající se rodinu, se kterou se kvůli pracovnímu vytížení skoro nevidí. Aby toho nebylo málo, na rozloučenou ho tehdy šéf ještě seřval, aby šel do sebe, zavřel se v kuchyni a něco dělal.

Letos se ukázalo, že šéfova loňská návštěva a drsné poukázání na ne zrovna ideální situaci přineslo ovoce. V Cholticích ho obslouží usměvavá paní Rabová, která mezitím sice povila druhé dítko, ale aby se přes den viděli s manželem a přišla mezi lidi, chodí pomáhat "na plac". Zdeněk ochutná domácího králíka, vodňanské kuřátko a srnčí kýtu, o které se vyjádří velmi pochvalně.

A v kuchyni najde usměvavého Kraba, který mu poděkuje za uštědřenou lekci. Jakkoliv byla drsná, Krab je za ni vděčný. Evidentně ho posunula profesně i v osobním životě, takže šéfovy zásluhy jsou v Cholticích vidět na první pohled. "Ty možná nejseš úplně ten nejlepší kuchař, ale já si prostě myslím, že seš dobrej chlap," dostane se nakonec letos Krabovi od šéfa přátelského poplácání po ramenou.

Brouk a domácí kuchařka vládnou kuchyni na Vlčárně

To na Vlčárně v Českém Švýcarsku se dobře vařilo už před třemi lety, přestože byla vedena poněkud amatérsky. A to si tenkrát u toho kuchařka Zdenička i zpívala (více o tehdejším natáčení v článku zde) a samolepku si jednoznačně zasloužila.

Fotogalerie z natáčení

Aktuálně však šéf na Vlčárně nenajde kámen na kameni. Tedy co se původního osazenstva a majitelky paní Panenkové týká. Po rozvodu domácký podnik v Krásné Lípě vede pan Panenka s úplně novým personálem.

Poněkud nesourodá a navíc partnerská dvojice kuchařů vyvolá v šéfovi nejprve pochybnosti, ale nakonec ho dostane už tvarohová buchta, kterou si vytáhne zpod skleněného poklopu na baru, ještě než si objedná.

"Kousek tvarohovýho nebe. Tohle jsem nežral od tý doby, co jsem byl kluk," vydechne do kamery s blaženým výrazem a cukrem na nose. A už nechá na kuchařích Zlatě Šlajchrtové a Petrovi Broukovi, co mu sami naservírují. Z vyloženě domácí kuchyně, konkrétně plněných kachních prsou, panenky na hříbkách, candáta a srnčího guláše je naprosto nadšen. Petr Brouk by podle něj mohl většinu kuchařů v této zemi učit.

Scénář "najít si slušného kuchaře a nechat všechno na něm, když kšeftu sám nerozumím", se panu Panenkovi evidentně osvědčil a šéf ho schvaluje. Přesto mu to nedá a zastaví také u bývalé kuchařky z Vlčárny, setká se s dcerou Panenkových a přes Skype si popovídá i s bývalou majitelkou, která právě pracovně pobývá v Irsku. A nakonec musí konstatovat, že podle něj se rodina Panenkových připletla do kšeftu, kterému nikdo z nich moc nerozuměl a navíc ho někteří členové rodiny vlastně ani moc nechtěli. Což jakýkoliv úspěch prakticky vylučuje. "Nadšení k úspěchu nestačí," uzavírá zkušený šéfkuchař.  

Ingredience potřebné na vaření s Pohlreichem 9.11.

Pokud chcete v sobotu ve 20:15 začít vařit spolu se Zdeňkem Pohlreichem a Lucií Bílou a něco se naučit, připravte si dopředu potřebné ingredience (všechny rozpisy platí pro 4 osoby). A přijměte naši omluvu, původně nám z Primy dodali seznam ingrediencí z minulého týdne, pozorným čtenářům děkujeme za upozornění.

Toto jsou tedy ty správné ingredience, které si připravte na sobotu 9. listopadu:   

Na salát s avokádem a hořčičnou zálivkou si připravte směs listových salátů podle chuti, 100 g polníčku, 2 zralá avokáda, 250 g cherry rajčátek a svazek ředkviček. Na zálivku 70 ml panenského olivového oleje, 25 ml červeného vinného octa, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 nadrobno nakrájenou malou šalotku, mořskou sůl a čerstvě namletý pepř.   

Na hovězí roštěnec na bylinkách budete potřebovat 4 steaky z roštěnce, panenský olivový olej, 2 snítky čerstvého nasekaného rozmarýnu, 2 snítky čerstvého nasekaného tymiánu, 2 špetky sušeného oregana a čerstvě namletý pepř a sůl. Na domácí tatarskou omáčku 100 ml slunečnicového oleje, 5 ml olivového oleje, 1 žloutek, půl lžičky bílého vinného octa, půl lžičky dijonské hořčice, lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy, půl špetky soli a bílého pepře, najemno nakrájenou šalotku, 10 až 15 gramů najemno nakrájené kyselé okurky, 10 až 15 gramů nasekaných kaparů, lžici najemno nasekaných lístků hladkolisté petrželky. Jako přílohu bagetu nebo venkovský chléb. 

A na sorbet se šumivým vínem si připravte 300 g sorbetu podle chuti, třeba citronový, 150 ml šumivého vína a lístky čerstvé máty nebo meduňky. Potřebovat budete i trochu vody.   

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...