Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zvu své hosty do kuchyně

aktualizováno 
-
Přestože švédský šéfkuchař GUNNAR FORSELL tráví mnoho času na cestách, aby světu představil speciality své domácí kuchyně, jeho celoživotní láskou je kuchyně francouzská, kterou s pýchou servíroval i ve své restauraci. Před patnácti lety ji však zavřel a pustil se do něčeho nového: začal zvát hosty k sobě domů.

* To musíte mít velkou kuchyni...

Přes sto metrů čtverečních, se sporákem uprostřed. Vejde se tam i dvacet lidí. Velké firmy často přivádějí své obchodní partnery ze zahraničí, aby mohli poznat švédskou kuchyni zblízka. Každý host dostane zástěru a zúčastní se přípravy. Manželka je profesí sklepnice, takže než připravím základní suroviny, provede je vinným sklípkem a ochutnají vína. Pak se všichni společně pustíme do vaření. Je při tom vždycky dost zábavy.

* Přiučí se hosté něco nového?

Samozřejmě jim odhalím nějaké profesionální kuchařské triky, ale kromě toho se snažím představit i technické novinky. Mám třeba dvouvařič s indukčním ohřevem. To znamená, že elektromagnetické pole ohřívá jídlo v nádobě ze speciálního materiálu z oceli nebo litiny, které lze zmagnetizovat. Uspoří dost energie, protože začne fungovat až ve chvíli, kdy se dno dotkne varné plochy, a to až do okamžiku, kdy nádobu odstraníte. Je to příprava velmi rychlá a bezpečná, protože vše kromě jídla zůstává relativně chladné. Tahle vlastnost je k nezaplacení hlavně v rodinách s malými dětmi. Podle mého názoru je to technologie příštího tisíciletí.

* Dáváte přednost tradičním národním jídlům?

Záleží na přání hostů, ale myslím, že ochutnat tradiční pokrm je jeden z nejlepších způsobů, jak poznat nějakou zemi. Nemělo by se na něm šetřit, ale také nemusí být připraveno v luxusní restauraci a stát spoustu peněz. V Čechách mi například nejvíc chutnalo pivo a knedlíky, zatímco doma nedám dopustit na obyčejného sledě ve sladkokyselé omáčce.

* Jak představujete švédskou kuchyni svým hostům?

Nejznámější pojem naší kuchyně je švédský stůl. Skandinávie je chladná a velká, z města do města bývala dřív dlouhá nepříjemná cesta. Když příchozí dorazil do cíle, vítali ho na zahřátí akvavitem, naší národní pálenkou. A k ní se přikusoval slaneček naložený do pikantního nálevu. Časem se tohle malé občerstvení rozrostlo do celé slavnostní tabule, aby byl host uctěn co nejlépe. Všichni snesli na stůl něco dobrého a každý si mohl na talíř dát, co chtěl.

* A když vás někdo požádá o váš oblíbený recept?

Stejně jako obě mé děti si i já potrpím na sladké. V cizině vždycky rád ochutnávám, čím se mohou pochlubit, ale nikde jsem neochutnal tak dobrý ovocný dort, jako peču sám. Jeho základem je nadrcený hodně tmavý selský chléb typu pumprnyklu. Připravíte žmolenku ze 4 dílů drobečků, 1,5 dílu másla a 1 dílu krystalového cukru se skořicí. Pak oloupete jablka, rozčtvrtíte, nakrájíte na plátky a lehce podusíte doměkka. Do dortové formy dáte slabou, asi centimetrovou vrstvu žmolenky, na ni stejnou vrstvu jablek a tak pokračujete. Celkem by dort měl mít pět vrstev. Poslední vrstva žmolenky může být trochu silnější. Pak pečete asi 30 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Necháte vychladnout a obrácený dort servírujete s vanilkovou omáčkou. Tu připravíte ze 300 mililitrů smetany, kterou s rozříznutým vanilkovým luskem přivedete do varu a povaříte asi 15 minut. Pak zamícháte žloutky a stáhnete z ohně. Stále dobře mícháte. Po zhoustnutí dáte pánvičku do studené vody a mícháte za studena a na závěr zlehčíte 200 mililitry ušlehané šlehačky.

Autor:







Nejčtenější

Heidi Janků a její manžel Ivo Pavlík
Zemřel hudebník Ivo Pavlík, manžel Heidi Janků

V sobotu zemřel hudebník Ivo Pavlík (†84), manžel zpěvačky Heidi Janků (54) a první manžel nedávno zesnulé Věry... celý článek

Paris Hiltonová (Cannes, 20. května 2014)
Paris Hiltonová: Zveřejnění nahrávky sexu mi zničilo život

Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová (36) říká, že mohla být druhou princeznou Dianou, kterou miloval celý svět.... celý článek

Jennifer Anistonová (Los Angeles, 7. prosince 2016)
Anistonová: Nechápu, proč se řeší moje bradavky, stojí mi od přírody

Když hrála Jennifer Anistonová (48) v seriálu Přátelé, snad v každé scéně jí stály bradavky. Tehdy ji podezřívali, že... celý článek

Paris Jacksonová na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Jacksonová: Jsem normální člověk s celulitidou, jizvami a kily navíc

Dcera krále popu Michaela Jacksona se stále častěji objevuje na fotografiích v předních světových módních magazínech.... celý článek

Brad Pitt a Angelina Jolie (Los Angeles, 9.ledna 2015)
Angelina Jolie a Brad Pitt prý odložili žádost o rozvod

Herci Angelina Jolie (42) a Brad Pitt (53) možná zůstanou manželi. V září 2016 Angelina oznámila, že ze vztahu s Bradem... celý článek

Další z rubriky

Otakar Brousek
Moje manželka si se mnou nezatančí, přiznává Otakar Brousek mladší

Herec Otakar Brousek mladší (60) má díky své nesmělé povaze z dětství přezdívku Ťulda, ale manželka mu tak doma neříká.... celý článek

Lukáš Krpálek, jeho syn Antonín a manželka Eva (2016)
Manželé Krpálkovi: Hlavně ať druhé dítě není divočák

Je to rok, co Lukáš Krpálek (26) získal olympijské zlato. Krátce před tím se mu narodil syn Antonín, a také proto si... celý článek

Roman Skamene při focení pro Magazín DNES (2013)
Roman Skamene: Zdraví mám jen jedno a chci si ho uchovat na věčné časy

Před rokem se herec Roman Skamene (62) přestěhoval s manželkou Renatou natrvalo z Prahy na své rekreační sídlo ve... celý článek



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.