Štrúdl se plazil kavárnou Slavie

Štrúdl, který měřil třiačtyřicet metrů, byl včera ráno k ochutnání v kavárně Slavie na Smetanově nábřeží. Nejdelší závin, který byl kdy v zemi vyroben, peklo pět mistrů cukrářů čtyřiadvacet hodin. FOTOGRAFIE

„Samozřejmě po dílech. Ve finále ho pospojovali medem,“ poznamenal Jan Hájek ze společnosti Orca, která zajišťovala propagaci této kulinářské akce.

Na jablečný závin padlo dvě stě kilogramů jablek, 120 kilogramů listového těsta, 20 kilogramů ořechů, rozinek, několik pytlíků skořice a med.

Podle šéfkuchaře kavárny a sousední restaurace Parnas Františka Škabrouda byl štrúdl upečen podle starého babiččina receptu. Prozradit ho však odmítl.

Alespoň tedy doporučil, aby se k jeho přípravě používala jen čerstvá jablka. Aby získal tu správnou vláčnost a chuť, nesmí se jablka strouhat, ale krájet na kostičky. Jedině tak si udrží šťávu a chuť. Pak není potřeba ani máčet rozinky.

Voňavý štrúdl přivábil do kavárny Slavie mnohé známé osobnosti. Do zákusku jako první zakrojila herečka Jiřina Bohdalová, sekundovali jí moderátor a bavič Petr Novotný, Josef Náhlovský, zpěvák Karel Štědrý a hudebník Ladislav Štaidl.

Přestože oko Pražana podobnou cukrovinku s největší pravděpodobností nespatřilo, na zlomení světového rekordu 1600 metrů to včera ještě nebylo.

Několikametrový kus závinu včera putoval také do Fakultní nemocnice Motol, kde jej mohli ochutnat i dětští pacienti. Organizátoři včerejší kulinářské akce při té příležitosti přispěli padesáti tisíci korunami na dětskou motolskou hematologii a onkologii.

PEKLO HO PĚT CUKRÁŘŮ. Ukrojit štrúdl upečený ze dvou set kilogramů jablek přišel do kavárny Slavia i Karel Štědrý.

Jiřina Bohdalová uvádí televizní pořad Jak na to a zve si do něj hosty. Kromě toho sama píše kuchařky, na kontě už má tři.

PEKLO HO PĚT CUKRÁŘŮ. Štrúdl upečený ze dvou set kilogramů jablek v kavárně Slavia.

Petr Novotný se štrúdlem v kavárně Slavia.