Celková spotřeba mléka a mléčných výrobků je v ČR nízká. Loni činila necelých 190 litrů na obyvatele, zatímco v zemích Evropské unie je takřka dvojnásobná. Podle lékařů chybí českým dětem až polovina doporučené denní dávky vápníku. O to významnější je zaváděný program mléčných přesnídávek, které pravidelně odebírá zhruba každá desátá základní škola.
Celoevropským problémem je podle zástupců mlékáren řešení otázky, co dělat s přebytky mléčného tuku, které je nutno vyvážet. "Ti informovanější se mléčného tuku nebojí. Lidské tělo je totiž uzpůsobeno trávit ho beze zbytku a ideálně využít vitamíny v něm obsažené," tvrdí Petr Knesl z Mlékáren Kunín.
Kromě bílkovin, tuků a sacharidů obsahuje mléko mnoho minerálních látek - vápník, fosfor, jód, draslík, sodík, zinek či hořčík - a také vitamínů. Nejdůležitější jsou vitaminy skupiny B (především B1, B2, B6 a B12), vitamin A,H a kyselina panthenová. Železo a vitaminy C a D obsahuje mléko pouze ve stopových množstvích. |