Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sendviče jsou pro karbaníky i zaměstnané

  20:00aktualizováno  20:00
- Otázku, zda si zajít na oběd do nejbližší restaurace či jídelny, nebo raději zahnat hlad dvěma rohlíky s vlašským salátem z obchodu, řeší v pracovní době asi čím dál více lidí. I vlašský či jiný salát se však po čase přejí a ne každý má čas nebo náladu trávit polední pauzu čekáním na jídlo v restauraci. Na dobré řešení přišel již před dvěma stoletími anglický hrabě John Montagu von Sandwich. Nevedla jej k tomu však časová tíseň v práci, ale hráčská vášeň. Jako náruživý karbaník musel vyřešit problém, jak by se jednou rukou najedl, aniž by musel přestat hrát karty, a zároveň si neumastil prsty.
Jeho vynález oblohy upevněné mezi dva krajíce chleba se záhy rozšířil z Anglie do dalších zemí a získal mnoho podob. Náruživými »sendvičáři« jsou Američané, kteří si dávají sendviče v různých podobách, a to nejen v poledne. A většinou pořádně velké. Ostatně Amerika obohatila kategorii sendvičů před několika desetiletími i o známý hamburger či horkého psa, neboli hot dog. Sendvičová horečka zasáhla i země, které mají velmi specifické jídelní zvyky, například Japonsko. Zatímco dříve bylo vyloučené, aby si každý Japonec s sebou nosil do práce či do školy něco jiného než doma připravenou krabičku, v níž byly ještě menší krabičky s pečlivě naskládanými kousky masa, rýže a zeleniny, dnes si může běžně koupit sendvič v některém obchodě cestou do zaměstnání.

Fantazie má zelenou

Velkou výhodou sendvičů je to, že se dají připravit prakticky kdekoliv a z čehokoliv. Nejběžnější a nejjednodušší si připravíte ze dvou plátků toastového chleba. Jeden potřete majonézou, přidáte tence nakrájenou šunku, sýr, list zeleného salátu a například plátek rajčete a kolečko cibule. Přikryjete druhým toastem, případně ještě příčně rozkrojíte. Pokud rádi experimentujete s chutěmi, můžete místo zeleniny použít ovoce, například na plátky nakrájený ananas, kiwi nebo kompotované broskve.

Barvy pro oko i žaludek

Možností, čím sendviče naplnit, je nepřeberně a při jejich výběru záleží na individuální chuti a fantazii. Jsou-li navíc použité suroviny různě barevné, potěší výsledek nejen žaludek, ale i oči, například nečekaných návštěvníků. Zkuste zkombinovat plátky vařené šunky s několika řezy jablek a rybízovým želé, nebo na kulatou žemli pomazanou majonézou a hořčicí dát tence nakrájený rostbíf, plátky ementálu a několik koleček osmažené cibule. Často se sendviče plní různými saláty - z tuňáka nebo kuřecího masa smíchaného s majonézou. Nebo vajíčkového: smícháte dvě nadrobno nasekaná uvařená vejce se dvěma lžícemi majonézy, lžící nadrobno nakrájené kyselé okurky, trochou pepře a kari. Kdo však hodlá obědvat či svačit například při vyplňování daňového přiznání nebo psaní úkolů do školy, měl by zvolit náplň co nejjednodušší. Dobré jsou takzvané sendvičovače, které jednotlivé vrstvy sendviče spečou tak, že z nich při jídle neupadne ani drobeček.

Sendviče pro široká ústa

Pro větší jedlíky se hodí takzvané troj-, čtyř- či víceplošníky. Záleží na počtu chlebových pater, mezi kterými mohou být různé náplně. V hotelech či restauracích je obyčejně nabízejí pod názvem Clubsandwich. Všechny víceplošníky mají společné to, že se nedají jíst, aniž by si člověk nevykloubil sanici. Proto je dobré je nejdříve rozkrojit na čtyři díly, které se ještě zpevní propíchnutím špízem. Z každého dílu se pak postupně ujídají jednotlivá patra.

Od kapes po ponorky

Sendviče lze udělat prakticky z jakéhokoli druhu pečiva, od toastového chleba, baget, housek, rohlíků až po chlebové pita placky. Posledně jmenované se nejdříve rozkrojí na půl a do vzniklých kapes se dá vše, co je po ruce. Například pečená či vařená kuřecí prsa spolu se zeleným salátem, paprikou, rajčaty a sterilovanou kukuřicí a vše se navíc zalije osoleným jogurtem s posekanou petrželkou nebo posype strouhaným sýrem a zapeče. Z malých, asi třiceticentimetrových bagetek se zase připravují takzvané subs. V Americe jim tak říkají proto, že připomínají ponorku, anglicky submarine. Chcete-li se ponořit po italsku, rozkrojte bagetku podélně tak, aby zůstala na jedné straně nedokrojená. Na jednu polovinu dejte nakrájený polosuchý salám, na druhou šunku. Doprostřed rozložte plátky sýra, posypte na proužky nakrájeným hlávkovým salátem a navrch ještě přidejte dvě nasekané sardelky, několik koleček cibule, rajčete a papriky. Zbývá posypat celé dílo oreganem, pokapat olivovým olejem, sklapnout obě poloviny a můžete si pochutnávat.

BLT může být návykový

Nabídne-li vám někdo BLT, nemusíte se bát, že jde o překupníka nějaké nové drogy, podobné LSD. I když možná tento druh sendviče s drogami něco společného má může být pro někoho návykový. BLT je anglická zkratka pro »Bacon - Lettuce - Tomato«, česky »slanina salát - rajče« (používat českou zkratku SSR by nebylo příliš vhodné). Kromě opečené slaniny a zeleniny se obě půlky rozkrojeného dalamánku potřou majonézou a BLT je hotov. Důležité je, aby opečená slanina nevychladla, takže je dobré popřát si co nejdříve Dobrou chuť!

Plátky slaniny, rajčat a list salátu zbývá přikrýt druhou polovinou dalamánku a sendvič zvaný BLT je na světě.

Autor:


Témata: Poradna: Saláty





Nejčtenější

Paris Hiltonová (Cannes, 20. května 2014)
Paris Hiltonová: Zveřejnění nahrávky sexu mi zničilo život

Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová (36) říká, že mohla být druhou princeznou Dianou, kterou miloval celý svět.... celý článek

Heidi Janků a její manžel Ivo Pavlík
Zemřel hudebník Ivo Pavlík, manžel Heidi Janků

V sobotu zemřel hudebník Ivo Pavlík (†84), manžel zpěvačky Heidi Janků (54) a první manžel nedávno zesnulé Věry... celý článek

Lukáš Krpálek, jeho syn Antonín a manželka Eva (2016)
Manželé Krpálkovi: Hlavně ať druhé dítě není divočák

Je to rok, co Lukáš Krpálek (26) získal olympijské zlato. Krátce před tím se mu narodil syn Antonín, a také proto si... celý článek

Jennifer Anistonová (Los Angeles, 7. prosince 2016)
Anistonová: Nechápu, proč se řeší moje bradavky, stojí mi od přírody

Když hrála Jennifer Anistonová (48) v seriálu Přátelé, snad v každé scéně jí stály bradavky. Tehdy ji podezřívali, že... celý článek

Paris Jacksonová na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Jacksonová: Jsem normální člověk s celulitidou, jizvami a kily navíc

Dcera krále popu Michaela Jacksona se stále častěji objevuje na fotografiích v předních světových módních magazínech.... celý článek

Další z rubriky

Jamie Oliver na titulu své knihy Moje velká Británie
Jamie Oliver: Radím všem nevařit bez oblečení, mně se to vymstilo

Světoznámý kuchař Jamie Oliver (42) rozhodně nedoporučuje vaření v rouše Adamově. On sám s tím má velmi nepříjemnou... celý článek

Serena Williamsová a Alexis Ohanian na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Až porodím dítě, konečně se stanu pravou ženou, říká Williamsová

Tenistka Serena Williamsová (35) pobouřila fanoušky výrokem o mateřství. Na svého prvního potomka se velmi těší a myslí... celý článek

Roman Skamene při focení pro Magazín DNES (2013)
Roman Skamene: Zdraví mám jen jedno a chci si ho uchovat na věčné časy

Před rokem se herec Roman Skamene (62) přestěhoval s manželkou Renatou natrvalo z Prahy na své rekreační sídlo ve... celý článek



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.