Šampionka mezi barmany

Annelie Carlsson -
-Ingildsenová:
Sedmatřicetiletá Annelie Carlsson-Ingildsenová žije ve švédském Helsingborgu a vypadá jako solidní bankovní úřednice. V e skutečnosti je barmankou. A ne ledajakou. Na posledním mistrovství světa barmanů v Göteborgu se v tradičně pánské konkurenci stala první ženou v historii, které se podařilo tento titul získat.

* Pamatujete si, jaký alkohol jste v životě pila jako první?

Zcela přesně: byla to vodka. Bylo mi asi třináct, rodiče kamsi odjeli a já sezvala domů kamarády. T u vodku jsem ukradla z otcova baru a láhev jsem pak dolila vodou.

* Chutnalo vám to tenkrát?

Vůbec.

* Kudy vedla vaše cesta za barový pult?

Vyučila jsem se kadeřnicí, ale už po roce jsem dostala nějakou alergii a musela si hledat nové zaměstnání. Soused mi řekl o volném místě v hotelovém baru a já myslela, že se zbláznil. Nakonec jsem to vzala jen na chvíli, než si najdu něco jiného. A stojím tam už osmnáct let.

* Vy nemáte svůj vlastní bar?

Ne, zato mám své hosty. To je důležitější.

* Čím vás dokážou jako znalce nápojů nejvíc popudit?

Když si v podvečer dají gin s tonikem s tím, že jdou na večeři, a po ní se objeví a objednají si Martini Dry. Takový koktejl se přece musí pít před jídlem, ne po něm!

* Existují nápoje, kterým by se měl člověk raději vyhnout?

Já za takový považuji tequillu, protože rychle způsobuje opilost, a navíc vyvolává i agresivitu. Jedna sklenka neuškodí, problém je, že málokdo u jedné zůstane.

* Po čem saháte vy, když si chcete doma zpříjemnit večer?

Většinou po červeném víně. Nebo po ginu s tonikem a citronem.

* Můžete prozradit recept na koktejl Madam, s nímž jste vyhrála šampionát?

Do šejkru jsem nalila po dvou centilitrech citronové vodky Absolut, melounového likéru De K uyper a limetového likéru Marie Brizard a nakonec dvanáct centilitrů džusu z tropického ovoce.

* Co považujete za vůbec nejklasičtější koktejl všech dob?

Bezpochyby už zmíněné Martini Dry. Paradoxem ovšem je, že žádné Martini v tomhle koktejlu není. Do sklenky nalijete tři díly ginu, jeden díl suchého vermutu, nejlépe francouzské značky Noilly Prat, a na dno dáte olivu. Je to skvělé pití.