Radek John pěstuje chřest

Tisíc let patří chřest mezi oblíbené pochoutky labužníků a je pokládán za nejjemnější zeleninu na světě. Kouzlu chřestu, jehož sklizeň právě vrcholí, propadl už v osmdesátých letech i populární reportér a moderátor Radek John. Pěstuje chřest na zahradě, odměna prý stojí za to.

"Kdysi jsem byl na besedě v Ivančicích, které jsou svým chřestem slavné v celé Evropě, a darovali mi tam sazenice," vzpomíná John.

Úspěšné zasazení chřestu je prý ale velmi složitou operací. "Nejdřív jsem musel zavést na zahradu koňský hnůj, vykopat padesát centimetrů hlubokou díru, tu hnojem a zeminou vyplnit a teprve pak se dá chřest zasadit. No a pak jsem tři roky čekal. Chřest je mnohaletá rostlina a sklízí se každý rok. Roste ale hrozně rychle, proto se musí na jaře hlídat a sklízet denně.".

Receptů na úpravu chřestu sice existují stovky, Radek John ale tvrdí, že mezi gurmány je nejuznávanější pouze jeden.

"Skvělý je základní recept, chřest uvařený ve vodě a přelitý máslem. Vynikající je ale s parmezánem nebo s různými omáčkami. Některá zelenina je poživatelná jen se sebezapřením, ovšem chřest je báječná jemná pochoutka, která je ozdobou každé luxusní restaurace, Pro mne je zajímavé i to, že se k chřestu pijí vybrané druhy bílých vín." usmál se reportér.

Chřest byl oblíbenou pochoutkou starých Egypťanů a Řeků a ve středověku byl nazýván zeleninou králů. Ludvík XIV. mu prý propadl natolik, že jej na své tabuli vyžadoval denně.

Z chřestu jsou nadšení i lékaři. Dietologové jej dokonce považují za výjimečnou zeleninu. Chřest je lehký, lahodný a snadno stravitelný, s vysokým obsahem vitamínů a minerálů, zejména vitamínu C, B, A, E, hořčíku a železa.

Publicista Radek John s manželkou Zlatou Adamovskou.

Radek John a Zlata Adamovská

Manželé Zlata Adamovská a Radek John.

,