"Kdysi jsem byl na besedě v Ivančicích, které jsou svým chřestem slavné v celé Evropě, a darovali mi tam sazenice," vzpomíná John.
Úspěšné zasazení chřestu je prý ale velmi složitou operací. "Nejdřív jsem musel zavést na zahradu koňský hnůj, vykopat padesát centimetrů hlubokou díru, tu hnojem a zeminou vyplnit a teprve pak se dá chřest zasadit. No a pak jsem tři roky čekal. Chřest je mnohaletá rostlina a sklízí se každý rok. Roste ale hrozně rychle, proto se musí na jaře hlídat a sklízet denně.".
Receptů na úpravu chřestu sice existují stovky, Radek John ale tvrdí, že mezi gurmány je nejuznávanější pouze jeden.
"Skvělý je základní recept, chřest uvařený ve vodě a přelitý máslem. Vynikající je ale s parmezánem nebo s různými omáčkami. Některá zelenina je poživatelná jen se sebezapřením, ovšem chřest je báječná jemná pochoutka, která je ozdobou každé luxusní restaurace, Pro mne je zajímavé i to, že se k chřestu pijí vybrané druhy bílých vín." usmál se reportér.
Chřest byl oblíbenou pochoutkou starých Egypťanů a Řeků a ve středověku byl nazýván zeleninou králů. Ludvík XIV. mu prý propadl natolik, že jej na své tabuli vyžadoval denně.
Z chřestu jsou nadšení i lékaři. Dietologové jej dokonce považují za výjimečnou zeleninu. Chřest je lehký, lahodný a snadno stravitelný, s vysokým obsahem vitamínů a minerálů, zejména vitamínu C, B, A, E, hořčíku a železa.
Publicista Radek John s manželkou Zlatou Adamovskou. |
Radek John a Zlata Adamovská |
Manželé Zlata Adamovská a Radek John. |