Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pochoutka, která přichází z hor

aktualizováno 
-
Existuje prý na pět set způsobů, jak připravit brambory. Zvlášť vynalézavě se v tomto směru projevily národy horské a chudé. Pro ně byly brambory často jedinou zárukou přežití, a to nejen v časech hladomoru a epidemií. Dnes je doba, kdy se na trhu objeví první rané brambory, především svátkem labužníků.

Známý český kuchař Jaromír Trejbal si ze svého působení v Monte Carlu přivezl recept, který šéfkuchařské špičky světa svorně označily za nejchutnější úpravu brambor vůbec: nové brambory, nejlépe rohlíčky, se uvaří ve slané vodě se slupkou a ještě vlažné se oloupou. Na pánvi se rozškvaří kousek másla, brambory se krájejí přímo na pánev a osolí. Do brambor se pak vmíchá trocha sekaného česneku a čerstvé petrželky a trocha vláčné střídky veky nebo bagety, vše se osmahne a ihned podává. Je zajímavé, že od této lahůdky podávané Fordům a Vanderbildtům na zlatých podnosech a se vzletnými francouzskými jmény se příliš neliší ani tradiční "kerkonošská" jarní dobrota, zvaná místním nářečím "koroptve střílené motykou". V troubě upečené bramborové "koroptve" se přelily sádlem, osolily a přidal se utřený česnek.

Nové brambory žádají prostor
Pro úpravu nových brambor je vždy typická jednoduchost, aby dostatečně vynikla jejich jemná chuť. Stačí je uvařit ve slupce a přelít bylinkovou omáčkou, třeba z pažitky. Tu připravíte tak, že ze stejného množství rozpuštěného másla a mouky (třeba 30 gramů) umícháte světle žlutou jíšku, přidáte stejné množství vody a mléka (250 mililitrů), kostku vývaru a metličkou rozšleháte dohladka. Přivedete k varu, po 5 minutách osolíte a přidáte 2 lžíce jemně nakrájené pažitky nebo jiných jarních bylinek. Neméně pověstné jsou jarní brambory posypané strouhaným tvarohem a polité rozpuštěným máslem.

Kaše pokaždé jinak
Kromě běžné bramborové kaše, připravované s horkým mlékem, kterou milují zejména děti, je ve světové oblibě ještě jiná varianta, skordalia. Vznikla v Řecku a přímo ztělesňuje zásady zdravé výživy. Připravíte ji tak, že uvařené brambory rozmačkáte, smícháte s panenským olivovým olejem a rozetřeným česnekem, kterým rozhodně nešetříte. Osolíte a podáváte studenou či jen mírně teplou, jak je ve Středomoří u jídel všeobecně zvykem. Tradičně vydatná česká kuchyně se může pochlubit ještě další bramborovou kaší, která chutná nejlépe k opečené vinné klobáse, jitrnicím nebo uzenému. Na lžíci sádla osmažíte menší pokrájenou cibuli a 200 gramů kysaného zelí, přisolíte a uvaříte doměkka. Půl kilogramu uvařených brambor rozmačkáte a mlékem zředíte na hustou kaši. Přimícháte osmahnuté zelí a na závěr do "lepenice" přidáte ještě asi 50 gramů zelí jen kysaného.

Brambory nasladko?
Zdá se, že jako první se do Evropy z tropů dostaly brambory sladké, batáty, ale v chladném podnebí se neujaly. Nemusíte litovat, i jejich otužilejší příbuzní chutnají nasladko dobře. Zkuste dva recepty, které pocházejí, jak jinak, opět z českých hor. Na peciválky připravíte těsto z 500 gramů vařených brambor, 150 gramů polohrubé mouky, 2 vajec, soli a mléka podle potřeby. Rozválíte na plát pruhy široké asi 15 milimetrů. Naskládáte je na pomaštěný plech a naříznete nožem na kostky. Po obou stranách upečete dorůžova, dokrojíte, dáte do mísy, polijete horkým mlékem, přikryjete poklicí a protřesete. Po 2 minutách přebytečné mléko slijete, peciválky posypete mletým mákem smíchaným s cukrem a polijete čerstvým máslem. Třesení je i v druhém názvu krkonošské pochoutky - natřásanky. Opět uvaříte půl kilogramu brambor a nastrouháte je na vál posypaný hrubou moukou. Vždy po části prosypete moukou. Pak rukama potřásáte tak, aby se brambory moukou obalily a neslepovaly. Vymažete pekáč tukem i po stranách, vložíte část brambor, na ně pokladete oloupané plátky jablek a posypete cukrem, skořicí a zbytkem brambor. Pokapete máslem a dáte zapéct do trouby.



Autor:



Nejčtenější

Paris Hiltonová (Cannes, 20. května 2014)
Paris Hiltonová: Zveřejnění nahrávky sexu mi zničilo život

Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová (36) říká, že mohla být druhou princeznou Dianou, kterou miloval celý svět....

Jennifer Anistonová (Los Angeles, 7. prosince 2016)
Anistonová: Nechápu, proč se řeší moje bradavky, stojí mi od přírody

Když hrála Jennifer Anistonová (48) v seriálu Přátelé, snad v každé scéně jí stály bradavky. Tehdy ji podezřívali, že...

Heidi Janků a její manžel Ivo Pavlík
Zemřel hudebník Ivo Pavlík, manžel Heidi Janků

V sobotu zemřel hudebník Ivo Pavlík (†84), manžel zpěvačky Heidi Janků (54) a první manžel nedávno zesnulé Věry...

Lukáš Krpálek, jeho syn Antonín a manželka Eva (2016)
Manželé Krpálkovi: Hlavně ať druhé dítě není divočák

Je to rok, co Lukáš Krpálek (26) získal olympijské zlato. Krátce před tím se mu narodil syn Antonín, a také proto si...

Paris Jacksonová na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Jacksonová: Jsem normální člověk s celulitidou, jizvami a kily navíc

Dcera krále popu Michaela Jacksona se stále častěji objevuje na fotografiích v předních světových módních magazínech....

Další z rubriky

Sharon Stone (Cannes, 22. května 2014)
Stone: Základní instinkt byla výzva, na natáčení mám skvělé vzpomínky

Herečka Sharon Stone (59) ráda vzpomíná na svou roli v kontroverzním erotickém thrilleru Základní instinkt, který...

Andrea s manželem Mikolášem při výběru kočárku pro jejich miminko (2017)
Andrea Růžičková konečně porodila. Jméno syna hned neprozradila

Herečka Andrea Růžičková (33) několik dní přenášela a snažila se vyvolat porod všemožnými cestami. Vždy ale sázela...

Těhotná Lenka Zahradnická a její partner Michal
Lenka Zahradnická je maminkou. Dcera dostala jméno Jasmínka

Herečka Lenka Zahradnická (32) s partnerem Michalem teprve minulý týden pořídili kočárek a dnes už je miminko na světě....



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.