Pilíř Královských Vinohrad drží i po letech pevně

- Restaurace U Jirásků na kdysi patricijských Královských Vinohradech byla v osmdesátých letech tohoto století na vrcholu slávy. Vyhlášená hospoda mániček i začínajících odborníků kratšího sestřihu, díky půlnoční zavírací hodině strategické místo pro noční nadstavbu v nedalekých spřátelených vinárnách Šuplík (vlastním jménem Supetar) a Kravín.
V Kravíně je dnes obchod s nábytkem, Šuplík také nenávratně skončil (v Chodské ulici číslo 7 sice zřídili stejnojmenný podnik, ale to je o něčem jiném), pouze Jiráskové se drží. Je jen dobře, že se tu nic nezměnilo; nepočítáme-li detaily jako nahrazení půllitrů sklenicemi, opravu pánského WC, kde žlábek zastoupily moderní mušle, a novou pípu made in Staropramen.
Co je tu stejné:
Oprýskaná cedule s nápisem "Restaurace U Jirásků", ještě s geniálním logem podniku Hotely a restaurace Praha 2 (viz snímek).
Profesionální servírka Vlaďka, před lety s vlasy na blond, teď na tmavo.
Portrét Antonína Panenky, jemuž malíř propůjčil výraz kolumbijského desperáta. Mistr je ovšem samozřejmě oblečen v zelenobíle pruhovaném dresu Bohemians.
Stejně zahuleno jako kdykoli předtím, stejně kouřem nenapravitelně nasáklé záclony.
Dveře na pánský záchod s "kukrem" uprostřed. (V dámském oddělení jsou dveře po zásluze celistvé.)
Těžký závěs oddělující vstupní dveře a výčep. Příchozí tak otevře a než rozhrne závěs, octne se skryt v území nikoho, slyší, ale nevidí, co se děje uvnitř hospody. Jako by měl dostat ještě pár vteřin na rozmyšlenou, zda opravdu vejít dál.
Původní přesně osezený nábytek a dřevěné obložení. V něm otvor pro zásuvku, která časem zhnědla téměř do barvy dřeva.
Dvojice Staropramen - Prazdroj na čepu. Před lety přicházívala před půlnocí, kdy lokál kypěl a řičel a pil co to dalo, od pípy sprcha: Desítka už není, jen Plzeň! Byl to poměrně účinný způsob jak vypouzet ven ty, kdo už neměli peněz nazbyt.
Plzeň coby zdejší "dvojka" překvapivě dobrá. Investice do dražšího piva se v tomto případě vyplatí.
Úsporná kuchyně, žádné vyváření, jen salámy (mj. lovecký), sýry, klobásy, tlačenka, sekaná, pivní mls. Kvalita střední.
A co se tu děje teď:
Jiráskové rozšířili víkendovou otvírací dobu (dřív se začínalo až od tří), takže tu můžeme vychutnat ospalé nedělní poledne. Z kuchyně bručí televizní politici, v lokále tiše posedávají lidé mírně poznamenaní včerejším večerem. Rozjede se to teprv po šesté, sedmé hodině.
U pípy políčili dobrý trik na džbánkaře - desítka do džbánu stojí jen 11 korun, o korunu padesát míň než když ji vypijete na místě!
Ve špičkách není ve výčepu tak strašlivý nával jako dřív, kdy hosté stávali jako v narvané tramvaji a výčepák nekompromisně ignoroval ty, kteří se dožadovali natočení piva, aniž pro sebe vyboxovali aspoň čtvrt čtverečního metru místa. Teď už tu bývá výrazně volněji.
Každá místnost, včetně dveří do chodbičky k záchodům, může být teoreticky oddělena vyrudlým závěsem z jakéhosi nepříjemného materiálu na bázi umělých vláken - závěsy ale snad nikdo nikdy neviděl zatažené, jsou pořád pevně shrnuty za lavice a nepřekáží.
Klientela se na první pohled příliš nezměnila. Ve výčepu vinohradští patrioti, v lokále směsice džínových bund, zdravého jádra mladé generace a jakéhosi středního proudu místních občanů. Na zdi visí pár plakátků na metalové koncerty a diskotéky. Kdo jste tu dlouho nebyl, nemáte se čeho bát.
U JIRÁSKŮ, Chodská 17, Praha 2 - Vinohrady. Otevřeno pondělí - pátek 15 - 24 hod., sobota - neděle 11 - 24 hod. Šest stolů v lokále, jeden vysloveně štamgastský ve výčepu, dva obvykle zadané v zadní místnosti u televize. Celkem asi 55 míst.
Žádná hvězdička je v našem hodnocení nejméně, pět hvězdiček nejvíc.
Staropramen 10° *** 12,50 Kč
Prazdroj 12° **** 18 Kč
Kvalita obsluhy ****
Celkový dojem ****

O víkendu lze v lokále vychutnat ospalé nedělní dopoledne.