OTÁZKA:
Poraďte mi prosím, jak se zbavit závislosti na sladkém, nevydržím bez něj ani jeden den, je to taková moje droga. Nadváhu nemám, ale sladkosti mám zakázané od doktora kvůli potížím s trávením.
Dádula
ODPOVĚĎ:
Sladkosti obsahují tzv. prázdné jouly, tj. čistou energii bez jakýchkoliv vitamínů, minerálů či bílkovin. Problémem je, že právě sladkosti milujeme a pokud si je odpíráme, dostáváme se do stresu, který zajídáme sladkým, a tak to jde stále dokola. Sladké je výborným a levným zdrojem energie, je snadno dostupné a mimořádně uspokojuje i naše chuťové buňky, obsahuje endorfiny, které vyrábějí dobrou náladu. Navíc je v psychologické nadstavbě spojováno s něčím příjemným, milým. Sladké funguje v mnoha rodinách i jako odměna. Dává se dětem za dobré chování nebo proto, aby od nich byl na chvíli pokoj, dospělí si ho dopřávají při řešení zátěžových situací či k umocnění pohody (četba knih, televize).
Jak tedy sladké úspěšně omezit?
Pokud řešíte sladkostmi závažné problémy, řešte v první řadě za pomoci odborníka samotný problém.
Jestliže řešíte zvýšenou konzumací sladkého běžné denní stresové situace, použijte některé z následujících rad:
- odstraňte sladkosti ze svého dosahu
- pokuste se pocit libosti ze sladkého nahradit jiným příjemným pocitem
dodržujte pravidlo, že ve stavu nejvyššího rozrušení nebudete jíst sladké, případně si ho dopřejete až po poklesu napětí, které bude zákonitě fyziologicky klesat s časem i bez konzumace sladkého.
Pokuste se tedy vytypovat, které podněty Vás provokují ke konzumaci sladkého a dopředu se na ně připravit – zvolit si příjemné činnosti, které budete ve chvílích největšího napětí při odolávání sladkostí, vykonávat.
Pokud jste milovníky sladkého, občas si ho v malé míře, co dovolí váš zdravotní stav plánovaně dopřejte, těšte se z něj, pomalu ho vychutnejte. Kupujte si však malé balení malé fidorky, malé čokolády, nejlépe s vysokým % kakaa. Většinou je konzumace množství ovlivněna velikostí balení. Snažte se hledat zdravější mlsání s nižším obsahem cukru, které Vám chutná stejně a které Vám dovolí Váš zdravotní stav (např. želatina s ovocem, případně kompot bez cukru a přidejte pokud Vám nepůsobí problémy přírodní sladidla např. krém Stabilku s aspartamem, nízkokalorickou zmrzlinu bez cukru jednoduše vyrobíte tak, že rozmixujete zmrzlé ovoce s trochou mléka a aspartamem. Při zvládání chuti na sladké nám je tedy velkým pomocníkem aspartam, což je sladidlo bílkovinné povahy, které chutná jako cukr a nemá žádnou energetickou hodnotu. Pro ty, kteří preferují přírodní produkty se objevily kompoty a džemy, které nejsou vůbec doslazované cukrem. Vzhledem k tomu, že jsou z velmi kvalitního ovoce, jsou chutné i bez cukru. V džemech Andros oproti klasickým džemům je daleko větší podíl samotného ovoce i s kousky ovoce, neobsahují umělá barviva ani konzervační látky, což ve vašich chuťových buňkách vyvolá pocit, že konzumujete čerstvě utrhnuté maliny, borůvky, jahody, višně, rybíz, broskve či ananas. Těm, které stále něco láká mít v puse a omrzely je již žvýkačky, můžeme doporučit bonbony či pastilky bez cukru.
U některých může být závislost na sladkém dána fyziologicky, v důsledku tzv. reaktivní hypoglykémie, kdy po pozření potravin s vysokým glykemickým indexem (podrobněji viz http://www.stob.cz nebo kniha Obezita je realita) dojde paradoxně v důsledku nadměrného vylučování inzulinu k poklesu hladiny cukru v krvi, který prožíváme negativně s neodolatelnou touhou doplnit nízkou hladinu cukru sladkým, kdy opět stoupne hladina cukru v krvi a celý koloběh se opakuje. Pak je řešením pocity závislosti na sladkém řešit příjmem sladkých potravin s nižším glykemickým indexem (např. hořká čokoláda), nebo ještě lépe např. sladkým tvarohem, kdy bílkovina trochu reguluje nadměrné zvýšení hladiny cukru v krvi.
16.12.2002 15:14