O chlebu jsou nejčastěji Němci

Každý Němec snědl za loňský rok v průměru bezmála 85 kilogramů chleba, ať už tmavého, bílého či v podobě dalamánků a housek, což činí 1500 krajíců chleba a 350 housek na obyvatele. Podle statistiků potvrdili Němci své prvenství mezi zeměmi Evropské unie v konzumaci chleba, kde je průměr o 19 kilogramů nižší.

Svůj náskok oproti předešlému roku přitom ještě o krajíc na každého obyvatele zvýšili. Vyplývá to z údajů, které v Berlíně zveřejnilo německé sdružení pro výzkum obilnin a výrobků z nich.

"Němci jsou prostě fandové na chleba," prohlásil šéf sdružení Heiko Zentgraf. Vedle vlastního chleba, který má na 300 druhů, jsou oblíbené také žemle, rohlíky, preclíky a různé krajové speciality.

Za jeden den Němci snědí v půrměru 233 gramů slaného pečiva, což jsou zhruba čtyři krajíce chleba a jedna žemle.

Mezi největší konzumenty chleba a pečiva patří obyvatelé jihoněmeckých zemí Bavorska a Bádenska-Württemberska, a poté středoněmecké země Duryňska a Saska.

Za potěšující lze označit fakt, že stále roste obliba tmavých (žitných) a celozrnných druhů chleba a pečiva, které jsou z hlediska výživy vyváženější a proto zdravější.