Mozarta zabily nedopečené kotlety

Slavného skladatele Wolfganga Amadea Mozarta nezabily podle nejnovější teorie ledvinové kameny, srdeční onemocnění, zápal plic ani jed. Prý si jenom nerozumně pochutnal na vepřové kotletě. Dr. Hirschman ze Seattlu se domnívá, že slavný hudební skladatel zemřel předčasně ve věku 35 let na trichinelózu. Tato choroba, která je způsobena požitím syrového vepřového masa obsahujícího larvy svalovce, by mohla vysvětlit všechny příznaky Mozartovy patnáctidenní záhadné nemoci počínaje horečkou, vyrážkou až po bolesti kloubů a otoky.

Mozartovi lékaři uvedli, že pacient zemřel na "silnou horečku", manželka Constanze údajně po jeho smrti prohlásila, že mohl být otráven některým ze svých rivalů, z nichž nejznámější je bezesporu Antonio Salieri.

Mozartův hrob byl otevřen sedm let po umělcově smrti, aby mohl být znovu použit, a jeho ostatky při té příležitosti zmizely.