Lékaři u Vicki Larrieuxové diagnostikovali vzácnou lachanofobii. Jakmile spatří mladá žena třeba jen malý hrášek, začne se třást a potit. "Kdykoli vidím zeleninu, nejen na svém talíři, ale kdekoli jinde, zmocní se mě panika, začnu se potit a srdce se mi rozbuší," řekla deníku Daily Telegraph Vicki Larrieuxová.
Fobieje úzkostná porucha charakterizovaná chorobným, bezdůvodným strachem z věcí nebo situací. Postižený si nesmyslný strach plně uvědomuje, ale není schopen ho vlastní vůlí potlačit. Existuje mnoho různých druhů fobií. Příčinou může být vrozená úzkostnost (30-40% případů) nebo traumatický zážitek. zdroj: Wikipedie |
"Lidem to může připadat legrační, ale já mám skutečný strach. Není to něco, jako že nemám ráda chuť brokolice či kapusty, ale pohled na ně mě naplní hrůzou a já se toho nemůžu ani dotknout," přiznala Larrieuxová.
Její přítel Joseph Jade je naštěstí k jejímu strachu tolerantní. "Snaží se mi přizpůsobit. Jsem moc ráda, že není vegetarián, protože to by zřejmě nefungovalo," řekla Larrieuxová, která jí jen maso, brambory, obiloviny a někdy oloupané jablko.
Neobvyklá fobie postihuje jen v Británii několik tisíc lidí a součástí léčby je "psychologické přeprogramování", které má zabránit úzkostným reakcím při pohledu na zeleninu.
"Snažím se svůj strach kontrolovat, ale není to lehké. Věřím, že jednou svou fobii překonám," řekla Britka, která stejně jako mnozí lidé trpící bezdůvodným strachem užívá léky a navštěvuje terapeutické skupiny.