Vitariáni nejedí nic, co je mrtvé. Tedy ani vařenou zeleninu nebo ovoce. Tepelná úprava potravin podle nich totiž zabíjí všechny enzymy. Vitariáni jsou podobní veganům, kteří se na rozdíl od vegetariánů vyhýbají i sýrům nebo vejcím. Vegani si ale klidně zeleninu uvaří.
To Miro Šmajda už léta konzumuje vše jen v syrovém stavu. Díky tomu je extrémně štíhlý, ale jak sám říká, může i přibrat. "Záleží, v jakém množství jíš a jestli cvičíš. Na této raw stravě jsem klidně i přibral hodně svalové hmoty, když jsem chtěl. Teď jsem ale půl roku necvičil a je to vidět, zhubl jsem 16 kilo," řekl Šmajda v pořadu Drzá Diana, který televize Óčko odvysílá v pátek ve 21:10.
Moderátorce Dianě Kobzanové předvedl své propadlé břicho, z kterého už pověstný "pekáč buchet" dávno zmizel, ačkoli si Šmajda myslí opak. Podle zastánců vitariánství je ale syrová strava velmi zdravá a dodává tělu enzymy, které si jinak musí samo vytvářet a to ho vyčerpává. Vitariáni pak údajně pomaleji stárnou, nemají alergie a dožívají se vyššího věku.
Názory na prospěšnost tohoto způsobu stravování se různí, jisté ale je, že přejít na syrovou stravu není hračka. Jednak má tělo na vařených potravinách závislost, která se těžko odbourává, a pak není snadné dosáhnout toho, aby strava nebyla jednotvárná. Je možné udělat si třeba těsto z pohanky, ale trvá to několik dní, protože ji musíte máčet, nechat klíčit a sušit (více o stravě vitariánů čtěte zde).