Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lekce z odpadkového koše

aktualizováno 
- O rozmařilosti dávných boháčů, kteří si na talíře vršili slavičí jazýčky a po šašcích házeli nakousnutá husí stehna, se vyprávějí celé legendy. Leckterou českou hospodyni by však překvapilo, že v očích asijské kolegyně vypadá i ona jako stejný marnotratník.

V Číně nebo Indii kuchaři dokážou vykouzlit hostinu opravdu málem z ničeho. Mimo jiné i proto, že maso tu nechápou jako základ celého jídla, ale používají je spíše pro chuť.
"Dvousetgramová porce, kterou tady dostanete v restauraci na talíř, u nás stačí pro celou rodinu," vysvětluje autorka kuchařek Tchang Jung-ling Rusková. "Není to jen kvůli šetření, ale hlavně pro zdraví. Pokud nešetříte zeleninou a jídlo dobře dochutíte, vytvoříte i ze zdánlivě nepoužitelných částí zeleniny lahůdku."

Óda na česnek
Typickým příkladem zeleniny, kterou u nás zcela nevyužíváme, je pórek: bílá část jde do jídla, zelená do koše. Přitom i ona, nakrájená na plátky a smíchaná například s cuketou, může být vynikajícím základem oběda. Jinou lahůdkou asijských kuchařů jsou česnekové stonky. Můžete si je vypěstovat doma v květináči. Stačí i méně kvalitní česnek, který rozeberete na stroužky a hustě vedle sebe zasadíte například do košíčků, v jakých se prodávají kiwi. Podložíte miskou a zeminou zaplníte jen asi zpola. Postavené na slunném místě a denně mírně zalévané brzy vyraší. Jakmile dorostou do dvaceticentimetrové výšky, je čas na první sklizeň. Výhonky odřezávejte opatrně tak, aby se část v půdě nepoškodila. Pak můžete řezat stonky ještě dvakrát, jen budou kratší. Ke zmrazování se ale nehodí.

Báječné košťály
Do smažených směsí můžete přimíchat košťály zelí, květáku nebo brokolice. Patří k tvrdší zelenině, kterou je dobré nejprve krátce předvařit či předsmažit. K masu ji pak na pánev dodáte až ve vhodný okamžik během přípravy. Bez předchozí tepelné úpravy paní Tchang Jung-ling radí do směsi přidat třeba i masité vnitřky zelených paprik, ovšem až poté, co je zbavíte semen.
Další možností jsou stonky kopru a špenátu. Základní recept je celkem jednoduchý a hlavně rychlý. Maso, nejlépe vepřovou kýtu, nakrájíte na kostičky, promícháte v misce s kašičkou ze lžičky solamylu, vejce a trošky vody. Pánev rozehřejete a maso na prudkém ohni rychle osmahnete. Jakmile zbělá, přidáte několikanásobné množství zeleniny, třeba právě nakrájených koprových či špenátových stonků. Jen co zelenina trochu zavadne, přisypete lžičku mletého kmínu, 2 lžíce sojové omáčky, trošku cukru, na špičku nože wej-su neboli glutamátu sodného, zastříknete octem, ještě rychle promíchnete a odstavíte z ohně. Celá příprava trvá asi deset minut.

Zelené ředkvičky
Netradičně můžete vytvořit i saláty. Na salát z čerstvých lístků ředkviček odříznete zelenou část, operete a necháte povařit v osolené vařicí vodě, ovšem jen minutu nebo dvě. Potom propláchnete studenou vodou. Počítejte s tím, že stejně jako u špenátu se podstatně zmenší objem hmoty. Posekané lístky dáte na mísu a přelijete arašídovou omáčkou: v mixeru rozmixujete slané arašídy s trochou vody dohladka. Podle chuti salát dosolte a teprve na stole ještě přidejte trochu lisovaného česneku.

Autor:



Nejčtenější

Marta Jandová si roli matky užívá. Práce má na nějakou dobu stopku.
Marta Jandová o dalším dítěti: Nejsem nejmladší a vím, jak to je

Zpěvačka Marta Jandová (43) prozradila, že by si dovedla představit vetší rodinu. S manželem Miroslavem Vernerem (39)...

Paris Hiltonová (Cannes, 20. května 2014)
Paris Hiltonová: Zveřejnění nahrávky sexu mi zničilo život

Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová (36) říká, že mohla být druhou princeznou Dianou, kterou miloval celý svět....



Jennifer Anistonová (Los Angeles, 7. prosince 2016)
Anistonová: Nechápu, proč se řeší moje bradavky, stojí mi od přírody

Když hrála Jennifer Anistonová (48) v seriálu Přátelé, snad v každé scéně jí stály bradavky. Tehdy ji podezřívali, že...

Lukáš Krpálek, jeho syn Antonín a manželka Eva (2016)
Manželé Krpálkovi: Hlavně ať druhé dítě není divočák

Je to rok, co Lukáš Krpálek (26) získal olympijské zlato. Krátce před tím se mu narodil syn Antonín, a také proto si...

Dominika Mesarošová
Mužům se líbí má madla lásky, nikdo si nestěžoval, říká Mesarošová

Modelka Dominika Mesárošová (31) je sice se svým vzhledem spokojená, přesto občas ráda něco doladí. Zákroky však prý...

Další z rubriky

Těhotná princezna Diana a princ William na archivním snímku
Princ William: Jsem hrdý na to, že se má matka nebála mluvit o bulimii

Princ William (35) otevřeně mluví o problémech, které se vyskytly v královské rodině. A je pyšný na to, že stejná byla...

Valérie Zawadská
Zawadská: Když jsem svůj hlas slyšela ze záznamu poprvé, zděsila jsem se

Valérie Zawadská (59) hrála v dětství krále a už tehdy měla svůj specifický hlas. Kvůli nadváze přišla v gymnazijních...

Dominika Mesarošová
Mužům se líbí má madla lásky, nikdo si nestěžoval, říká Mesarošová

Modelka Dominika Mesárošová (31) je sice se svým vzhledem spokojená, přesto občas ráda něco doladí. Zákroky však prý...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.