Čaji, druhému nejrozšířenějšímu nápoji na světě, hned po vodě,u nás moc nedáme. Vypijeme každý v průměru 25 litrů za rok - dvakrát méně než limonád a šestkrát méně než piva. Není ani divu při způsobu, jakým je obvykle připravován. A přitom příprava dokonalého čaje nevyžaduje o mnoho více času ani úsilí než obvyklé namočení papírového sáčku do hrnku s horkou vodou. Vyberte si ten správný druh čaje podle své chuti a vsypejte odpovídající množství, tedy zhruba jednu lžičku na jeden šálek, do keramického nebo bambusového sítka. Konvici, která by měla být skleněná, keramická nebo porcelánová, vypláchněte horkou vodou, aby se předem nahřála. Vložte do ní sítko a zalijte čaj horkou vodou. Horkou, nikoliv vroucí, protože ta ztrácí schopnost vyluhovat z čaje žádoucí látky. Ideální je okamžik, kdy je voda těsně pod bodem varu. Poznáte jej podle toho, že se ode dna nádoby začínají uvolňovat bublinky. Louhujte 3 až 5 minut, podle chuti. Odborníci tvrdí, že větší množství louhované kratší dobu dává čaji spíše povzbuzující účinky, menší množství louhované delší dobu, spíše účinky uklidňující. Zelený čaj můžete (v nepříliš dlouhém časovém odstupu) zalít opakovaně. Někdy je dokonce druhý nálev méně svíravý,a tedy chutnější. Černý čaj používejte zásadně jen jednou. Pak přelijte do šálku, používaného jen a jen na čaj, nikoliv na kávu, jejíž pach čaj znehodnocuje. A konvičku vypláchněte vodou. Neum ývejte ji saponátem a nesnažte se odstranit tmavý nános na stěnách. Usazenina pomáhá udržet chuť a vůni čaje. Tak - lahodný a voňavý čaj máte v šálku a je otázka, co do něj vlastně lze přidat. Milan Křivánek, majitel pražské Růžové čajovny,tvrdí, že čaj lze skutečně vychutnat, jen je-li čistý,a opravdový znalec do něj proto nepřidává nic, ani cukr. Kupříkladu politik Miroslav Macek, který prý pije čaj pětkrát denně a pokaždé jiný, také nesladí a připouští jen přídavek slivovice, ovšem toliko při nachlazení. K snídani si ale dopřává čaj s mlékem, o němž anglický spisovatel maďarského původu George Mikes píše: "Jakmile byl osvěžující, aromatický orientální nápoj přidáním studeného mléka a cukru přeměněn v bezbarvé kloktadlo bez chuti a zápachu, stal se z něj rázem národní nápoj Velké Británie a Irska." Tak si vyberte. Dilema můžete vyřešit jako chytrá horákyně tím, že zvolíte čaj-nečaj, tedy čaj mate,který se připravuje nikoliv z lístků čajovníku, ale spařením rozdrcených usušených listů cesmíny paraguajské. Srká se trubičkou zvanou bombilla z nádobky zhotovené z tykve a má lehce kouřovou vůni a nahořklou svíravou chuť. Je oblíbený zejména v Jižní Americe, ale je k dostání i v některých českých čajovnách i s náčiním k jeho konzumaci. A co hlavně - výjimečným způsobem zahání hlad a povzbuzuje, aniž by vyvolal následnou únavu.
Lahodný orientální nápoj, nebo bezbarvé kloktadlo?
Čaji, druhému nejrozšířenějšímu nápoji na světě, hned po vodě,u nás moc nedáme. Vypijeme každý v průměru 25 litrů za rok - dvakrát méně než limonád a šestkrát méně než piva. Není ani divu při způsobu, jakým je obvykle připravován. A přitom příprava dokonalého čaje nevyžaduje o mnoho více času ani úsilí než obvyklé namočení papírového sáčku do hrnku s horkou vodou. Vyberte si ten správný druh čaje podle své chuti a vsypejte odpovídající množství, tedy zhruba jednu lžičku na jeden šálek, do keramického nebo bambusového sítka. Konvici, která by měla být skleněná, keramická nebo porcelánová, vypláchněte horkou vodou, aby se předem nahřála. Vložte do ní sítko a zalijte čaj horkou vodou. Horkou, nikoliv vroucí, protože ta ztrácí schopnost vyluhovat z čaje žádoucí látky. Ideální je okamžik, kdy je voda těsně pod bodem varu. Poznáte jej podle toho, že se ode dna nádoby začínají uvolňovat bublinky. Louhujte 3 až 5 minut, podle chuti. Odborníci tvrdí, že větší množství louhované kratší dobu dává čaji spíše povzbuzující účinky, menší množství louhované delší dobu, spíše účinky uklidňující. Zelený čaj můžete (v nepříliš dlouhém časovém odstupu) zalít opakovaně. Někdy je dokonce druhý nálev méně svíravý,a tedy chutnější. Černý čaj používejte zásadně jen jednou. Pak přelijte do šálku, používaného jen a jen na čaj, nikoliv na kávu, jejíž pach čaj znehodnocuje. A konvičku vypláchněte vodou. Neum ývejte ji saponátem a nesnažte se odstranit tmavý nános na stěnách. Usazenina pomáhá udržet chuť a vůni čaje. Tak - lahodný a voňavý čaj máte v šálku a je otázka, co do něj vlastně lze přidat. Milan Křivánek, majitel pražské Růžové čajovny,tvrdí, že čaj lze skutečně vychutnat, jen je-li čistý,a opravdový znalec do něj proto nepřidává nic, ani cukr. Kupříkladu politik Miroslav Macek, který prý pije čaj pětkrát denně a pokaždé jiný, také nesladí a připouští jen přídavek slivovice, ovšem toliko při nachlazení. K snídani si ale dopřává čaj s mlékem, o němž anglický spisovatel maďarského původu George Mikes píše: "Jakmile byl osvěžující, aromatický orientální nápoj přidáním studeného mléka a cukru přeměněn v bezbarvé kloktadlo bez chuti a zápachu, stal se z něj rázem národní nápoj Velké Británie a Irska." Tak si vyberte. Dilema můžete vyřešit jako chytrá horákyně tím, že zvolíte čaj-nečaj, tedy čaj mate,který se připravuje nikoliv z lístků čajovníku, ale spařením rozdrcených usušených listů cesmíny paraguajské. Srká se trubičkou zvanou bombilla z nádobky zhotovené z tykve a má lehce kouřovou vůni a nahořklou svíravou chuť. Je oblíbený zejména v Jižní Americe, ale je k dostání i v některých českých čajovnách i s náčiním k jeho konzumaci. A co hlavně - výjimečným způsobem zahání hlad a povzbuzuje, aniž by vyvolal následnou únavu.
Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii
Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...
Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel
Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové
Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...
Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa
Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba
Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...
Jitka Asterová vyznávala lásku Romanovi Skamene. Bez odezvy
Zatímco během covidu kdekdo tloustl, Jitka Asterová hubla. Nejprve s keto dietou, teď se drží...
Je o půl roku rozumnější, říká o manželce šéfkuchař Martin Svatek
Martina Svatka (50) přezdívají kuchařský král jižních Čech a jemu se to líbí. Jeho manželka Jana...
Jsem vděčná za šťastné chvíle, ne každý si je umí vychutnat, říká Vica Kerekes
Premium Vstřícná, přátelská, dochvilná. Říkáte si – samozřejmost? Ne vždy to platí, ale každopádně se tak...
PŘEHLEDNĚ: Manželskou krizí a rozvodem si prošla řada premiérů
Manželskou krizi nebo rozvod poznala většina polistopadových českých premiérů, včetně Andreje...