Ladislav Hruška coby kuchař

Ladislav Hruška coby kuchař | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Hruškovi s recepty radí kuchař, který vaří pro firmu miliardáře Kellnera

  • 286
Když začal v Televizních novinách na Nově vařit levně z kuřecích kůžiček, gurmánům naskočila kůžička husí. Receptový reportér Ladislav Hruška však nyní odpůrce zaskočí. V rozhovoru pro čtvrteční Magazín DNES odhaluje, že své recepty před natáčením konzultuje se špičkovými českými kuchaři, s nimiž se spřátelil.

„Mým hlavním poradcem je Zdeněk Šebesta, který vařil patnáct let v Hiltonu. A znám i Patrika Havlíčka, který vaří pro byznysmena Petra Kellnera. Ozvali se mi, když jsem v televizi s vařením začal,“ říká v rozhovoru Hruška.

Čtěte ve čtvrtek

Kdo měl nápad vařit z kuřecích kůžiček? Co si myslí o Jiřím Babicovi? Kde sbírá recepty? Čtěte ve velkém rozhovoru v Magazínu DNES.

Ladislav Hruška coby kuchař

Šéfkuchaři mu pomáhají v roli přítele na telefonu, když si není něčím jistý.

„Neznám přesně všechny postupy, například na výrobu různých těstíček, tak prostě zavolám, zeptám se, jestli to dělám správně, a většinou mi ještě poradí fintu, jak to udělat jednodušeji,“ vysvětluje Hruška.

Nápad, aby v televizi vařil, se zrodil loni na podzim během pauzy, kterou měl Hruška s úspěšnou rolí „potravinového inspektora“. Ten se musel odmlčet poté, co si na něj u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání stěžovaly obchodní řetězce. 

„Marně jsem hledal další smysl práce v médiích, roli v tom hrála i únava. A vtom přišla nabídka z vedení zpravodajství: vaření,“ říká v rozhovoru Hruška.

Zprvu tento nápad odmítl. „Vím, jak lehké je naběhnout si na vidličky profikuchařů, natož já nekuchař. Po dvou dnech zvažování jsem řekl, že to zkusím, ale má podmínka zněla, že nechci být prezentován jako kuchař, ale jako člověk, který zkouší jednoduché recepty.“

Dnes tvrdí, že rozhodnutí nelituje. „Strašně mě baví přicházet na ty neuvěřitelné pokrmy, levné a chutné, i na další fígle profesionálních kuchařů, které před veřejností dosud tajili.“

Jeho recepty v Televizních novinách jsou natolik sledované, že TV Nova z Hrušky vytvořila jednu z hlavních tváří podzimního vysílacího schématu. Nově bude mít uprostřed zpravodajské relace vlastní pořad složený z rekapitulace těch nejúspěšnějších receptů. Současně bude Hruška natáčet recepty nové a chystá se i knižní vydání receptů.

Recept podle Ládi Hrušky: sypaný skořicový koláč