Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak (s úspěchem) blufovat o víně

aktualizováno 
Koštování vína je komický obřad.
Koštování vína je komický obřad. Obhlížení, ochutnávání, čichání, usrkávání a kroužení vyvolává úsměv, ale i závist těch, kteří jsou vinařskými amatéry. Nenechme se vyvést z míry, neboť jediný rozdíl mezi profesionály a amatéry je v míře pozornosti, kterou vínu věnujeme.

Představte si klasickou scénu. Sedíte za stolem, proti vám "budoucí" přítelkyně. Objednáváte lahev. V tuto chvíli není podstatné, jde-li o víno bílé, růžové či červené. Číšník lahev otevírá a trochu vína nalévá do sklenky. Pohledem a gestem vás vybízí k degustaci, přičemž čeká na ortel, je-li víno v pořádku, či nikoliv. Dříve než budeme pokračovat v příběhu, nalijme si čistého vína. Přiznejme si, že většina obyvatel českých zemí nepatří ke znalcům vína, že naše vlast spadá více do pivní sféry, a navíc jsme tak trochu evropští škudlilové. Cena kvalitních vín, a nejen těch zahraničních, se pohybuje od dvou set korun výše, ale raději počítejme s pěti sty. Tato cena se v restauracích a vinárnách obvykle zdvojnásobuje. Z těchto jednoduchých počtů vyplývá, že jen malá část populace má možnost pravidelně trénovat své čichové buňky na dobrém víně. Zpět do restaurace. Vnímáte upřené pohledy číšníka, přítelkyně i hostů u sousedních stolů, jako by chtěly říct: "Tak se předveď!" Tvář vám rudne, hrdlo se svírá, čelo pokrývají krůpěje potu. Už aby to bylo za námi. Panikaříte. Uchopíte sklenku, neznatelně s ní zakroužíte a vrazíte do ní svůj nos, usrknete, rychle polknete, zvednete oči k číšníkovi a hlesnete: "Ano." Poněkud trapná příhoda, bohužel všeobecně rozšířená, je u konce. Radit, abyste zůstali klidní, je falešné, přesto se snažte vše dělat trochu déle a s rozvahou. Soustřeďte se raději pouze na sklenici a za žádnou cenu se nedívejte jinému do tváře. Sklínku uchopte za nožku, nikdy ne za pohár, budete za burany, a navíc na skle zůstanou otisky vašich zpocených prstů. Nakloňte ji v úhlu 45 stupňů proti bílému pozadí (ubrus, talíř, papír atd.) a hodnoťte nejen barvu, ale i čirost. Ať je víno jakékoliv, vždy musí být čiré a jasné. Zákal nebo plovoucí kousky korku jsou důvodem k vrácení. Výjimkou jsou rozvířené usazeniny v červeném víně. Nyní se sklenicí několikrát zakružte, aby se uvolnily aromatické látky. Dělejte to jemně, ne zbrkle. Sklenici přiložte k nosu a několikrát k vínu krátce přičichněte. Je to lepší než jeden hluboký nádech, protože čich se snadno otupí, zvláště pokud máte před sebou mladé červené víno. Je-li vůně čerstvá a čistá a cítíme v ní ovoce, koření a květiny, je vše v pořádku. Je-li zatuchlá nebo octová, nepokračujte a lahev klidně vraťte. Nyní přistupte k tomu nejdůležitějšímu, k závěrečné fázi degustace, k chuti vína. Zhluboka se napijte. Vtáhněte do úst trochu vzduchu, ovšem nesrkejte nahlas. Víno poválejte na jazyku. Zahřejte ho v ústech, přitiskněte na patro, spusťte pod jazyk, nechte si podráždit všechny sliznice a chuťové pohárky a pomalu polkněte. Vydechněte nosem. Zvedněte oči k číšníkovi a řekněte jediné: "V pořádku." Přítelkyně nebo společnost samozřejmě očekává, že jí víno náležitě popíšete. Protože o víně nevíte téměř nic, pomozte si osvědčeným alibistickým argumentem, že žádný jazyk není ideální pro vyjádření našich fyzických pocitů. To vám umožňuje pronést jakýkoliv soud, jenom se musíte důsledně vyhýbat konkrétním údajům. Třeba už velký Michelangelo popisoval, že italská vína "líbají, lížou, koušou, sekají a bodají".


Autor:


Témata: Poradna: Barvy



Nejčtenější

Paris Hiltonová (Cannes, 20. května 2014)
Paris Hiltonová: Zveřejnění nahrávky sexu mi zničilo život

Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová (36) říká, že mohla být druhou princeznou Dianou, kterou miloval celý svět.... celý článek

Heidi Janků a její manžel Ivo Pavlík
Zemřel hudebník Ivo Pavlík, manžel Heidi Janků

V sobotu zemřel hudebník Ivo Pavlík (†84), manžel zpěvačky Heidi Janků (54) a první manžel nedávno zesnulé Věry... celý článek

Jennifer Anistonová (Los Angeles, 7. prosince 2016)
Anistonová: Nechápu, proč se řeší moje bradavky, stojí mi od přírody

Když hrála Jennifer Anistonová (48) v seriálu Přátelé, snad v každé scéně jí stály bradavky. Tehdy ji podezřívali, že... celý článek

Lukáš Krpálek, jeho syn Antonín a manželka Eva (2016)
Manželé Krpálkovi: Hlavně ať druhé dítě není divočák

Je to rok, co Lukáš Krpálek (26) získal olympijské zlato. Krátce před tím se mu narodil syn Antonín, a také proto si... celý článek

Paris Jacksonová na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Jacksonová: Jsem normální člověk s celulitidou, jizvami a kily navíc

Dcera krále popu Michaela Jacksona se stále častěji objevuje na fotografiích v předních světových módních magazínech.... celý článek

Další z rubriky

Sabina Laurinová
Sabina Laurinová: Kritiku beru s pokorou i nadhledem, pózy nepřijímám

Když před dvaceti lety Sabina Laurinová (45) začínala moderovat soutěž DO-RE-MI, mnozí kolegové ji od toho odrazovali.... celý článek

Topmodelka Kate Mossová chodí na ošetření své pleti k Anastasii Achilleosové.
Kate Mossová: Vždycky jsem dřela jako kůň, přeceňovala jsem své síly

Topmodelka Kate Mossová (43) zavzpomínala na své začátky ve světě modelingu. Zejména se pozastavila nad focením se... celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Helen Mirrenová: Záviděla jsem Twiggy její štíhlou postavu

Byla jednou z nejžádanějších hollywoodských krásek, ale přesto si o sobě Helen Mirrenová (72) v mládí myslela, že je... celý článek



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.