Představte si klasickou scénu. Sedíte za stolem, proti vám "budoucí" přítelkyně. Objednáváte lahev. V tuto chvíli není podstatné, jde-li o víno bílé, růžové či červené. Číšník lahev otevírá a trochu vína nalévá do sklenky. Pohledem a gestem vás vybízí k degustaci, přičemž čeká na ortel, je-li víno v pořádku, či nikoliv. Dříve než budeme pokračovat v příběhu, nalijme si čistého vína. Přiznejme si, že většina obyvatel českých zemí nepatří ke znalcům vína, že naše vlast spadá více do pivní sféry, a navíc jsme tak trochu evropští škudlilové. Cena kvalitních vín, a nejen těch zahraničních, se pohybuje od dvou set korun výše, ale raději počítejme s pěti sty. Tato cena se v restauracích a vinárnách obvykle zdvojnásobuje. Z těchto jednoduchých počtů vyplývá, že jen malá část populace má možnost pravidelně trénovat své čichové buňky na dobrém víně. Zpět do restaurace. Vnímáte upřené pohledy číšníka, přítelkyně i hostů u sousedních stolů, jako by chtěly říct: "Tak se předveď!" Tvář vám rudne, hrdlo se svírá, čelo pokrývají krůpěje potu. Už aby to bylo za námi. Panikaříte. Uchopíte sklenku, neznatelně s ní zakroužíte a vrazíte do ní svůj nos, usrknete, rychle polknete, zvednete oči k číšníkovi a hlesnete: "Ano." Poněkud trapná příhoda, bohužel všeobecně rozšířená, je u konce. Radit, abyste zůstali klidní, je falešné, přesto se snažte vše dělat trochu déle a s rozvahou. Soustřeďte se raději pouze na sklenici a za žádnou cenu se nedívejte jinému do tváře. Sklínku uchopte za nožku, nikdy ne za pohár, budete za burany, a navíc na skle zůstanou otisky vašich zpocených prstů. Nakloňte ji v úhlu 45 stupňů proti bílému pozadí (ubrus, talíř, papír atd.) a hodnoťte nejen barvu, ale i čirost. Ať je víno jakékoliv, vždy musí být čiré a jasné. Zákal nebo plovoucí kousky korku jsou důvodem k vrácení. Výjimkou jsou rozvířené usazeniny v červeném víně. Nyní se sklenicí několikrát zakružte, aby se uvolnily aromatické látky. Dělejte to jemně, ne zbrkle. Sklenici přiložte k nosu a několikrát k vínu krátce přičichněte. Je to lepší než jeden hluboký nádech, protože čich se snadno otupí, zvláště pokud máte před sebou mladé červené víno. Je-li vůně čerstvá a čistá a cítíme v ní ovoce, koření a květiny, je vše v pořádku. Je-li zatuchlá nebo octová, nepokračujte a lahev klidně vraťte. Nyní přistupte k tomu nejdůležitějšímu, k závěrečné fázi degustace, k chuti vína. Zhluboka se napijte. Vtáhněte do úst trochu vzduchu, ovšem nesrkejte nahlas. Víno poválejte na jazyku. Zahřejte ho v ústech, přitiskněte na patro, spusťte pod jazyk, nechte si podráždit všechny sliznice a chuťové pohárky a pomalu polkněte. Vydechněte nosem. Zvedněte oči k číšníkovi a řekněte jediné: "V pořádku." Přítelkyně nebo společnost samozřejmě očekává, že jí víno náležitě popíšete. Protože o víně nevíte téměř nic, pomozte si osvědčeným alibistickým argumentem, že žádný jazyk není ideální pro vyjádření našich fyzických pocitů. To vám umožňuje pronést jakýkoliv soud, jenom se musíte důsledně vyhýbat konkrétním údajům. Třeba už velký Michelangelo popisoval, že italská vína "líbají, lížou, koušou, sekají a bodají".
Jak (s úspěchem) blufovat o víně
Představte si klasickou scénu. Sedíte za stolem, proti vám "budoucí" přítelkyně. Objednáváte lahev. V tuto chvíli není podstatné, jde-li o víno bílé, růžové či červené. Číšník lahev otevírá a trochu vína nalévá do sklenky. Pohledem a gestem vás vybízí k degustaci, přičemž čeká na ortel, je-li víno v pořádku, či nikoliv. Dříve než budeme pokračovat v příběhu, nalijme si čistého vína. Přiznejme si, že většina obyvatel českých zemí nepatří ke znalcům vína, že naše vlast spadá více do pivní sféry, a navíc jsme tak trochu evropští škudlilové. Cena kvalitních vín, a nejen těch zahraničních, se pohybuje od dvou set korun výše, ale raději počítejme s pěti sty. Tato cena se v restauracích a vinárnách obvykle zdvojnásobuje. Z těchto jednoduchých počtů vyplývá, že jen malá část populace má možnost pravidelně trénovat své čichové buňky na dobrém víně. Zpět do restaurace. Vnímáte upřené pohledy číšníka, přítelkyně i hostů u sousedních stolů, jako by chtěly říct: "Tak se předveď!" Tvář vám rudne, hrdlo se svírá, čelo pokrývají krůpěje potu. Už aby to bylo za námi. Panikaříte. Uchopíte sklenku, neznatelně s ní zakroužíte a vrazíte do ní svůj nos, usrknete, rychle polknete, zvednete oči k číšníkovi a hlesnete: "Ano." Poněkud trapná příhoda, bohužel všeobecně rozšířená, je u konce. Radit, abyste zůstali klidní, je falešné, přesto se snažte vše dělat trochu déle a s rozvahou. Soustřeďte se raději pouze na sklenici a za žádnou cenu se nedívejte jinému do tváře. Sklínku uchopte za nožku, nikdy ne za pohár, budete za burany, a navíc na skle zůstanou otisky vašich zpocených prstů. Nakloňte ji v úhlu 45 stupňů proti bílému pozadí (ubrus, talíř, papír atd.) a hodnoťte nejen barvu, ale i čirost. Ať je víno jakékoliv, vždy musí být čiré a jasné. Zákal nebo plovoucí kousky korku jsou důvodem k vrácení. Výjimkou jsou rozvířené usazeniny v červeném víně. Nyní se sklenicí několikrát zakružte, aby se uvolnily aromatické látky. Dělejte to jemně, ne zbrkle. Sklenici přiložte k nosu a několikrát k vínu krátce přičichněte. Je to lepší než jeden hluboký nádech, protože čich se snadno otupí, zvláště pokud máte před sebou mladé červené víno. Je-li vůně čerstvá a čistá a cítíme v ní ovoce, koření a květiny, je vše v pořádku. Je-li zatuchlá nebo octová, nepokračujte a lahev klidně vraťte. Nyní přistupte k tomu nejdůležitějšímu, k závěrečné fázi degustace, k chuti vína. Zhluboka se napijte. Vtáhněte do úst trochu vzduchu, ovšem nesrkejte nahlas. Víno poválejte na jazyku. Zahřejte ho v ústech, přitiskněte na patro, spusťte pod jazyk, nechte si podráždit všechny sliznice a chuťové pohárky a pomalu polkněte. Vydechněte nosem. Zvedněte oči k číšníkovi a řekněte jediné: "V pořádku." Přítelkyně nebo společnost samozřejmě očekává, že jí víno náležitě popíšete. Protože o víně nevíte téměř nic, pomozte si osvědčeným alibistickým argumentem, že žádný jazyk není ideální pro vyjádření našich fyzických pocitů. To vám umožňuje pronést jakýkoliv soud, jenom se musíte důsledně vyhýbat konkrétním údajům. Třeba už velký Michelangelo popisoval, že italská vína "líbají, lížou, koušou, sekají a bodají".
Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii
Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...
Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel
Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové
Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...
Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa
Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba
Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...
Jitka Asterová vyznávala lásku Romanovi Skamene. Bez odezvy
Zatímco během covidu kdekdo tloustl, Jitka Asterová hubla. Nejprve s keto dietou, teď se drží...
Je o půl roku rozumnější, říká o manželce šéfkuchař Martin Svatek
Martina Svatka (50) přezdívají kuchařský král jižních Čech a jemu se to líbí. Jeho manželka Jana...
Jsem vděčná za šťastné chvíle, ne každý si je umí vychutnat, říká Vica Kerekes
Premium Vstřícná, přátelská, dochvilná. Říkáte si – samozřejmost? Ne vždy to platí, ale každopádně se tak...
PŘEHLEDNĚ: Manželskou krizí a rozvodem si prošla řada premiérů
Manželskou krizi nebo rozvod poznala většina polistopadových českých premiérů, včetně Andreje...
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...