Gottova ryba získala už řadu gurmánů

Pověst skvělého kuchaře má mezi svými přáteli hvězda české popové scény Karel Gott. I když mnohonásobný Zlatý i Český slavík skromně tvrdí, že se za žádného mistra kuchařského umu nepovažuje, ryba podle jeho receptu už získala obdiv nejednoho gurmána.

"Nejsem vynikající kuchař. Například dobrého zpěváka prezentují stovky krásných písniček v jeho repertoáru. Dobrého kuchaře prezentuje, dovede-li si vymýšlet. Já ale vařím pouze to, co prostě umím. Většinou jde o nějaký orientální recept, nebo něco od ryb. Když byla v Praze konečně otevřena prodejna s čerstvými rybami, vždy jsem si od francouzského majitele nechal poradit nějaký zajímavý recept. Ovládám ale jenom ty, které mě skutečně naučil. Nedokážu v kuchyni experimentovat. A právě experimentování pokládám za velké umění," svěřil se Gott.

Gott upřednostňuje pokrmy výrazné chuti. "Mám rád především hodně kořeněná jídla. V poslední době dávám přednost rybám. Vadí mi, že hovězí i vepřové ztrácí chuť. Nedávno jsem dostal vepřové ze zabijačky a najednou jsme si u stolu řekli - ano, takto kdysi chutnalo maso. Je to zřejmě v krmivu a v podmínkách, v nichž jsou zvířata chována. Na steaku z Argentiny je prostě znát, že se tam dobytek prohání venku po pampách. Maso, které se prodává v našich obchodech, je tuhé a nemá šťávu," postěžoval si zpěvák.

Česká popová jednička tvrdí, že každý národ má vynikající jídla. Skvělé jsou podle Gotta kuchyně arabská, ruská, francouzská a mnoho dalších. "Ovšem ne všude. Znám lidi, kteří například projeli Francii a říkají - možná bys byl zklamán. Záleží totiž na tom, do jaké restaurace v té které zemi přijdete. Musím ale říct, že i v Praze už jsou restauranty, kam bych mohl zajít každý den a dostal bych přesně to, na co mám chuť. Ovšem příliš se mi to nedaří, protože večer zpravidla pracuji, a tak na dobrou večeři nemívám čas," usmál se zpěvák.

Karel Gott koncertoval v Kyjově po třiceti sedmi letech. (12.6.2004)