Garden party je moje vášeň

-
»V hovorové slovenštině se říká večírku žúr. A žúr na zahradě přímo miluji,« říká mezzosopranistka Sisa Sklovská. Už v době studií proslula mezi svými přáteli opulentními večírky, na kterých se tehdy opékala selata a jehňata. O tom, že je opravdu štědrá, ale i odvážná hostitelka, svědčí například vzpomínky jejích divadelních kolegů z muzikálu Krysař, pro které vystrojila a sama s pomocí své kamarádky uvařila slovenskou pochoutku - brynzové a zelné halušky. Nutno ovšem dodat, že se jednalo o hostinu pro sto lidí. »Pokud pořádám garden party, nikdy nezapomínám na své přátele vegetariány a připravím jim několik druhů zeleninových salátů a pomazánek.« Nejvíce bodů si u hostů obvykle získá její brynzová pomazánka. Připravuje ji tak, že rozmíchá brynzu s taveným sýrem a rostlinným máslem, přidá nadrobno nakrájenou cibulku, trošku drceného kmínu, na ochucení hořčici a kečup a nakonec nasekanou pažitku. S čerstvým chlebem a »paradajkami« je prý nepřekonatelná. »Pokaždé raději nachystám jídla o něco více, než je třeba,« upozorňuje Sisa Sklovská. »Několikrát se mi totiž stalo, že mě překvapilo více hostů, než jsem čekala a já strávila večírek běháním do večerky a zpět.« Pokud se Sisa Sklovská rozmýšlí, jakou delikatesu donést na party, kam je pozvána, spolehne se zpravidla na pravé slovenské sýry - korbáčiky, liptovský sýr nebo brynzu, k nim samozřejmě přidá svou oblíbenou slivovici Sisovici. »Ráda ochutnávám marinované syrové maso na barbecue ještě před tím, než přijde na gril,« prozrazuje na sebe. »Známí si již zvykli a vědí, že první porce je moje.« Na ohni lze podle ní připravit takřka cokoliv. »I taková grilovaná cibule je překvapivou pochoutkou.«