Díry v sýru jsou pro Američany příliš velké

Pro USA jsou díry ve výrobku, který se prodává pod označením "švýcarský sýr", příliš velké. Američané chtějí, aby v objemu sýra bylo více materiálu a méně vzduchu, a proto ve svém novém standardu omezili velikost děr na polovinu. Švýcarská vláda vyjádřila nad tímto rozhodnutím politování. Nová americká norma vstupuje v platnost 22.února. Velikost děr u "švýcarského sýra" a "ementálského sýra" se podle ní snižuje z 11/16 až 13/16 palce (jeden palec se rovná 2,54 centimetru) na 3/8 palce. To odpovídá zhruba zmenšení za dvou centimetrů na jeden.
Normy amerického úřadu pro zemědělství nejsou závazné, ale jsou obvykle respektovány. Menší díry údajně mají výhodu, že při vysokých rychlostech automatických kráječů vzniká méně odpadu.

Švýcarský Spolkový úřad pro zemědělství (BLW) vyslovil nad novou americkou normou politování, i když v USA prodávaný "švýcarský sýr" nemá se Švýcarskem nic společného. Vláda v Bernu argumentuje spíše tím, že nová americká norma odporuje potravinářskému kodexu Světové zdravotnické organizace (WHO) a
ustanovením potravinářských a zemědělských organizací v samotných Spojených státech. Švýcaři také na vědecké úrovni dokazují, že "ementál" je již svou podstatou sýr s velkými dírami, které vytváří oxid uhličitý produkovaný mléčnými bakteriemi.