Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čokoládové orgie opět přicházejí

  10:11aktualizováno  10:11
Kolumbus objevil Ameriku a přivezl s sebou domů vzácnost - kakaové boby.
kakaové boby. Aztékové z nich připravovali zvláštní hořký nápoj servírovaný ve zlatých nádobkách. Chutnal úžasně, zato na jeho názvu si člověk málem zlomil jazyk. Šokotlatl" mu říkali. Dnes ho nazýváme čokoláda, kterou opět balíme do zlata a stříbra, i když je to jen vánoční staniol. Kdo se někdy zajímal o složitý proces výroby čokolády a ochutnal tu nejlepší, už nikdy v životě nebude chtít při jejím nákupu šetřit. Nejlepší jsou osvědčené značky. Není náhoda, že první švýcarskou továrnu na čokoládu založil roku 1819 Henri Nestlé, který také vynalezl dětskou výživu a kondenzované mléko. Právě jeho přidáváním do čokoládové hmoty vznikla první mléčná čokoláda na světě. Rodolphe Lindt zase zjistil, jak čokoládovou hmotu ještě zjemnit, aby se doslova rozplývala na jazyku. Američana Miltona Hersheyho napadlo vyrobit čokoládu ve tvaru praktické tyčinky a z jeho továrny, kterou postavil roku 1903, je dnes muzeum s návštěvností srovnatelnou s Disneylandem. A konečně Frank Mars začal o dvacet let později čokoládové tyčinky plnit různými vrstvami náplní.

Nezdravá? Jen ta špatná!

Pověry o tom, že je čokoláda nezdravá, vznikly v době, kdy se na trhu objevily levné čokolády vyráběné ve velkém. Ty skutečně tučné a sladké jsou, ale kvalitní čokoláda obsahuje jen kakaové máslo bez přídavku tuků a velké množství kakaové sušiny, takže v některých případech není nutné sladit ji vůbec. Zatímco mléčná čokoláda obsahuje mléko, má víc vápníku, ale ituku. Hořká zato vede v množství hořčíku nebo železa. Často se hovoří o závislosti na čokoládě". Někteří experti se domnívají, že návyk na čokoládu možný je, díky obsahu kofeinu a theobrominu, ale také látky zvané fenyletylalanin, podobné endorfinům. Skutečně tedy může vzbuzovat podobně slastné pocity, pro které někdo propadá aerobiku nebo běhá kilometry denně. V roce 1995 uveřejnila Debra Waterhousová, autorka knihy Proč ženy potřebují čokoládu, výsledky výzkumu, který odhalil, že polovina testovaných žen by dala přednost čokoládě před sexem. Špatná zpráva pro muže, když se blíží takové čokoládové svátky, jakými jsou Vánoce! Čokoládové dobroty mají tu zvláštnost, že mohou být nejen neodolatelně dobré, ale také nádherné na pohled. To ovšem jen v případě, že nejsou staré nebo špatně skladované. Čokoláda vyžaduje suché místo s teplotou kolem 20 stupňů. Při vyšší teplotě se objeví bílé žilky - to na povrch proniká tuk. Také je třeba ji uložit do vzduchotěsné nádoby, protože čokoláda ráda přejímá aroma jídel s jinou silnou vůní.

(Podle Velké encyklopedie čokolády, vydavatelství Rebo)

Autor:







Nejčtenější

Paris Hiltonová (Cannes, 20. května 2014)
Paris Hiltonová: Zveřejnění nahrávky sexu mi zničilo život

Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová (36) říká, že mohla být druhou princeznou Dianou, kterou miloval celý svět.... celý článek

Heidi Janků a její manžel Ivo Pavlík
Zemřel hudebník Ivo Pavlík, manžel Heidi Janků

V sobotu zemřel hudebník Ivo Pavlík (†84), manžel zpěvačky Heidi Janků (54) a první manžel nedávno zesnulé Věry... celý článek

Jennifer Anistonová (Los Angeles, 7. prosince 2016)
Anistonová: Nechápu, proč se řeší moje bradavky, stojí mi od přírody

Když hrála Jennifer Anistonová (48) v seriálu Přátelé, snad v každé scéně jí stály bradavky. Tehdy ji podezřívali, že... celý článek

Lukáš Krpálek, jeho syn Antonín a manželka Eva (2016)
Manželé Krpálkovi: Hlavně ať druhé dítě není divočák

Je to rok, co Lukáš Krpálek (26) získal olympijské zlato. Krátce před tím se mu narodil syn Antonín, a také proto si... celý článek

Paris Jacksonová na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Jacksonová: Jsem normální člověk s celulitidou, jizvami a kily navíc

Dcera krále popu Michaela Jacksona se stále častěji objevuje na fotografiích v předních světových módních magazínech.... celý článek

Další z rubriky

Julianne Moore (Cannes, 18. května 2017)
Moore: V životě nejvíc lituji toho, že jsem si začala trhat obočí

Herečka Julianne Moore (56) si už od puberty trhá obočí. A dodnes lituje momentu, kdy chytila do rukou pinzetu a... celý článek

Jamie Oliver na titulu své knihy Moje velká Británie
Jamie Oliver: Radím všem nevařit bez oblečení, mně se to vymstilo

Světoznámý kuchař Jamie Oliver (42) rozhodně nedoporučuje vaření v rouše Adamově. On sám s tím má velmi nepříjemnou... celý článek

Simona Krainová v tričku ze své kolekce
Simona Krainová si vyzkoušela roli módní návrhářky, má svou kolekci

Modelka Simona Krainová (44) si vyzkoušela roli módní návrhářky a navrhla svou první módní kolekci. Na limitované řadě... celý článek



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.