Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Člověk je, co jí

aktualizováno 
-

Někdy je třeba připomenout, že kdo hojně jí, je gurmán, kdo ale jí dobře, je gurmet. Analogicky by mělo platit, že kdo hodně píše je "grafomán", zatímco ten, kdo píše dobře, je "grafomet". Dnešní recenze je zcela výjimečně jen pro gurmety. Ostatně není divu, když se týká podniku, kde je jídlo i pití jedna báseň. Proto jí ani nemohl napsat nikdo jiný než "grafomet".
Jako potenciální gurmet jsem před časem prozradil své choti dávné přání navštívit hospodu, kde se nejlépe jí a pije. Hospoda v mém slovníku samozřejmě zahrnuje všechny typy pohostinských podniků od dubiózních pajzlů až po noblesní restauranty. Vždyť samo slovo pochází ze staroslovanského gospoda, tedy pán či paní domu, později pohostinná domásnost, která postupně vyjasňovala svůj poměr k hostu.
Manželka bystře rozpoznala, o jaké vyjasnění mi jde. Kupodivu se více než účtu obávala údajných prohřešků proti ekologickým zásadám. Jíst se prý má, co právě roste ve vlastní zemi, a když nic neroste, pak je třeba omezit se na zásoby uložené ve sklepě na severní straně domu. Dopravovat čerstvé potraviny letecky znamená znečišťovat ovzduší a plýtvat energií. Pak však mávla rukou a u příležitosti mých nedávných jmenin mě pozvala do pohádkové hospody v podobě zážitkového restaurantu Flambée
Navzdory velkorysé výzvě hostitelky, abych se nestaral o útratu, jsem se nejprve zachoval jako spořivý zvědavec. Místo abych ignoroval obnosy uvedené na jídelním lístku a věnoval se vzrušující četbě jídel, zakryl jsem jako Vlasta Burian seznam pokrmů a promptně vyhledal cenu nejnižší. Nevyšel jsem však z úžasu, když jsem zjistil, že dotyčná cena je i tady za "tři vejce do skla". Samozřejmě s tím rozdílem, že se jednalo o pošírovaná vajíčka křepelčí dekorovaná poživatelnými maceškami.
Po čepovaném aperitivu - znamenité krušovické dvanáctce - mě uklidnila výhodná nabídka k pátému výročí lokálu. Ze speciálního lístku s mnoha alternativami si může host sám sestavit tří- nebo čtyřchodové menu (900, resp. 1200 Kč). Po lososovém mousse na kořeněné cuketě s pažitkovou omáčkou a po medailoncích z humra se manželka začala usmívat. Usmíval se i šéfkuchař, když osobně přinesl jako dar domu srnčí v bylinkovém plášti s jemnou šafránovou omáčkou, a ujistil nás, že nic není mraženo ani konzervováno. Vše se od rána připravuje z naprosto čerstvých surovin. Zásobování je dokonale globalizováno. Jak se po zeměkouli posouvají příznivá roční období, posouvá se i zdroj surovin, které jsou z pohybujících se sezonních pásem dopravovány letecky.
Zjihlá choť nehnula ani brvou. Když číšník nadzdvihl kloš nad třetím chodem, objevil se hřbet z mladých daňků s pistáciovou krustou na ragú z čerstvých brusinek a portského vína. Manažer pan Pipek při jednom ze svých společenských vstupů do "labužnického refektáře" vysvětlil, že maso se celý den připravuje v konvektomatu řízeném počítačem. V první fázi se upravuje při nízké teplotě, po čtyřech hodinách se nechá vystydnout a poté se v témže zařízení regeneruje na teplotu, kterou prošlo.
Ženě daněk nestačil. Z rozvernosti si poručila grilované medailonky z lososa a mořského ďasa na salpikonu z řapíkatého celeru a pórku s jemnou bylinkovou omáčkou a krevetkovými kroketkami (samostatná cena 980,- Kč) a dala mi ochutnat. Americký prezident Hoover, velký rybář před bohem, tvrdil, že "všichni lidé jsou si rovni před rybou".
Pro samou chválu vybraných jídel bych ale málem zapomněl na nové beaujolais, které nechutnalo jako loňské po malinách, ale trochu trpce po ostružinách. Bohužel nedošlo na vína stará, přestože raně románský sklep z 8 stol. nabízí vpravdě famózní výběr. Festival pro všechna čidla zato vyvrcholil závěrečným sorbetem z čerstvého manga ochuceným vodkou na mandlové oplatce s karamelovou spirálou. Vše na talíři bylo jedlé. Dokonce i ozdobné květiny. Když jsem od dezertu vzhlédl k partnerce nesoucí zvolna k ústům okvětní lístek růžičky z Kapského města, něžně jsem si vzupomněl na výrok německého filozofa Feuerbacha: "Člověk je, co jí."


Flabée, Husova 5, Praha 1
Otevřeno denně 11.30 - 01.30 hod
56 míst k sezení
Krušovice 12°  +++  0.3 l  80 Kč
Kvalita obsluhy  +++++
Celkový dojem    +++++

V pražském restaurantu Flambée připravují vše z naprosto čerstvých surovin.

Autor:







Nejčtenější

Paris Hiltonová (Cannes, 20. května 2014)
Paris Hiltonová: Zveřejnění nahrávky sexu mi zničilo život

Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová (36) říká, že mohla být druhou princeznou Dianou, kterou miloval celý svět.... celý článek

Heidi Janků a její manžel Ivo Pavlík
Zemřel hudebník Ivo Pavlík, manžel Heidi Janků

V sobotu zemřel hudebník Ivo Pavlík (†84), manžel zpěvačky Heidi Janků (54) a první manžel nedávno zesnulé Věry... celý článek

Jennifer Anistonová (Los Angeles, 7. prosince 2016)
Anistonová: Nechápu, proč se řeší moje bradavky, stojí mi od přírody

Když hrála Jennifer Anistonová (48) v seriálu Přátelé, snad v každé scéně jí stály bradavky. Tehdy ji podezřívali, že... celý článek

Lukáš Krpálek, jeho syn Antonín a manželka Eva (2016)
Manželé Krpálkovi: Hlavně ať druhé dítě není divočák

Je to rok, co Lukáš Krpálek (26) získal olympijské zlato. Krátce před tím se mu narodil syn Antonín, a také proto si... celý článek

Paris Jacksonová na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Jacksonová: Jsem normální člověk s celulitidou, jizvami a kily navíc

Dcera krále popu Michaela Jacksona se stále častěji objevuje na fotografiích v předních světových módních magazínech.... celý článek

Další z rubriky

Paris Hiltonová (Cannes, 20. května 2014)
Paris Hiltonová: Zveřejnění nahrávky sexu mi zničilo život

Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová (36) říká, že mohla být druhou princeznou Dianou, kterou miloval celý svět.... celý článek

Kim Kardashianová (New York, 15. května 2017)
Kardashianová nechce náhradní matku, třetí dítě porodí sama

Profesionální celebrita Kim Kardashianová (36) najednou otočila. Zatímco v posledních měsících tvrdila, že si třetí... celý článek

Audrey Hepburnová
Máma normálně jedla, neměla anorexii, říká syn Audrey Hepburnové

Designér Luca Dotti (47) o své matce, herečce Audrey Hepburnové slýchal všelijaké příběhy. Jedna povídačka se ho dotkla... celý článek



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.