Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Aromatický suvenýr z Koreje

aktualizováno 
-
Tak jako se Čechovi daleko od domova zdá o pivní pěně, vzpomíná Korejec s dojetím na kimči. Tato tradiční nakládaná zelenina nejen výborně chutná, ale navíc je překvapivě zdravá a chudá na kalorie.

»Čas od času se stane, že při dálkovém letu prostoupí kabinu letadla typická ostrá vůně a všichni hned vědí, co se stalo,« říká pan MyungChul Hahm, velvyslanec Korejské republiky v Praze. »Snad každý Korejec si totiž na cestu bere z domova kimči - a ne vždy nádobu dobře uzavře. To je pak smůla, protože skutečně výjimečně silné aroma se jen těžko odstraňuje. Kimči dokonce proto nedostanete ve velkých mezinárodních hotelích, kde se bojí, že jeho vůně ovládne nejen celou kuchyni, ale i přilehlé prostory hotelu.«

Stokrát jinak

Každá oblast Koreje je pyšná na své vlastní kimči - existuje celkem asi stovka různých druhů. Někde se přidává solená ryba nebo krevety, jinde okurky, mrkev, lilek. Základní surovinou však zůstává tamější zelí, které je příbuzné našemu »čínskému« neboli pekingskému. Postup je celkem jednoduchý a díky tomu, že suroviny jsou už u nás dostupné, můžete si nejobvyklejší variantu připravit i vy. Zelí po délce rozkrojíte na poloviny a důkladně prosolíte. Na dvě a půl kilogramu zelí, což je průměrná velikost jedné korejské hlávky, je třeba asi 140 gramů soli. Jiná možnost je naložit zelí do patnáctiprocentního solného nálevu. Po pěti až šesti hodinách se ztěžklé, jakoby »unavené« listy vyjmou, vyždímají a dvakrát pečlivě propláchnou studenou vodou. Pak je třeba vyrobit ochucovací pastu Nastrouháte asi půl kilogramu bílé ředkve či ředkviček a smísíte s kořenící směsí, kterou tvoří ve stejném poměru sušené chilli papričky, lisovaný česnek, jarní cibulka a pouze čtvrtinové množství jemně nasekaného čerstvého zázvoru. Na zmíněnou jednu hlávku potřebujete tedy po 60 gramech prvních tří ingrediencí a 15 gramů zázvoru. Přidáte lžičku soli a cukru. Dobře promíchanou hmotou potom naplníte prostor mezi vrstvami listů, pevně stisknete a napěchujete do nádoby tak, aby zůstalo co nejméně vzduchu. Právě anaerobním kvašením totiž v kimči vznikají prospěšné enzymy, působící blahodárně na organismus - podobně jako živý jogurt. Kimči dále obsahuje i úctyhodné množství vitaminů skupiny B, vitamin C, vápník a vlákninu. Doba, po kterou necháte kimči kvasit, záleží na teplotě okolního prostředí. Při 20 stupních Celsia stačí 40 hodin. Pak je třeba kimči přesunout do chladničky, protože jinak by proces pokračoval a vitamin B opět poklesl. Během fermentace také nesmíte měnit teplotu nebo umožnit přístup vzduchu tím, že se podíváte, jak to všechno pokračuje.

Unikátní příloha

Kimči je vynikající příloha k rýži, masu, rybám i jinému zeleninovému jídlu. Recepty jsou staré často přes tisíc let a bez velkých změn se používají dodnes, kdy se v Koreji vyrobí podomácku i továrně přes milion tun kimči ročně. Dnes se vyrábějí chladničky přímo se speciálním oddělením na kimči, ale někde na vesnici je stále možné vidět na dvoře domu postavené nebo napůl zakopané velké kameninové džbány. Právě jejich počet určoval úroveň rodiny a příprava kimči byla i zkušebním kamenem každé nevěsty. Pokud dokázala »vystřihnout« dvanáct různých druhů, rozhodně nezůstala na ocet.

Kimči po domácku

Zelí osolte (5 gramů soli na 100 gramů zelí,), smíchejte s ochucovací směsí (sušené chilli, česnek, jarní cibulka, zázvor) a v uzavřené nádobě nechte kvasit 1-2 dny v pokojové teplotě nebo 3-5 dnů v chladničce.

PRAMEN: SOCIOLOGIE SOUČASNÉ RODINY, PORTÁL 1999A - MARTIN PINKAS

Autor:







Nejčtenější

Paris Hiltonová (Cannes, 20. května 2014)
Paris Hiltonová: Zveřejnění nahrávky sexu mi zničilo život

Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová (36) říká, že mohla být druhou princeznou Dianou, kterou miloval celý svět.... celý článek

Heidi Janků a její manžel Ivo Pavlík
Zemřel hudebník Ivo Pavlík, manžel Heidi Janků

V sobotu zemřel hudebník Ivo Pavlík (†84), manžel zpěvačky Heidi Janků (54) a první manžel nedávno zesnulé Věry... celý článek

Jennifer Anistonová (Los Angeles, 7. prosince 2016)
Anistonová: Nechápu, proč se řeší moje bradavky, stojí mi od přírody

Když hrála Jennifer Anistonová (48) v seriálu Přátelé, snad v každé scéně jí stály bradavky. Tehdy ji podezřívali, že... celý článek

Lukáš Krpálek, jeho syn Antonín a manželka Eva (2016)
Manželé Krpálkovi: Hlavně ať druhé dítě není divočák

Je to rok, co Lukáš Krpálek (26) získal olympijské zlato. Krátce před tím se mu narodil syn Antonín, a také proto si... celý článek

Paris Jacksonová na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Jacksonová: Jsem normální člověk s celulitidou, jizvami a kily navíc

Dcera krále popu Michaela Jacksona se stále častěji objevuje na fotografiích v předních světových módních magazínech.... celý článek

Další z rubriky

Dominika Mesarošová
Mužům se líbí má madla lásky, nikdo si nestěžoval, říká Mesarošová

Modelka Dominika Mesárošová (31) je sice se svým vzhledem spokojená, přesto občas ráda něco doladí. Zákroky však prý... celý článek

Tomáš Řepka a Kateřina Kristelová
Hodně lidí by si přálo, abych se s Tomášem rozešla, míní Kristelová

Moderátorka Kateřina Kristelová (37) prý veškeré negativní reakce a názory na vztah s bývalým fotbalistou Tomášem... celý článek

Kim Kardashianová (New York, 15. května 2017)
Kardashianová nechce náhradní matku, třetí dítě porodí sama

Profesionální celebrita Kim Kardashianová (36) najednou otočila. Zatímco v posledních měsících tvrdila, že si třetí... celý článek



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.