Ano, šéfe!: Pizza Vitello. A kde je telecí? ptá se šéfkuchař

  10:55
I ve třetím dílu kulinářské show nasadil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich svoji oblíbenou dietu: zeštíhlení jídelního lístku, redukci oblohy a vyřazení mražených potravin z repertoáru restaurace. Vzal si personál neratovické restaurace Drak jeho rady k srdci?
Zdeněk Pohlreich v neratovické restauraci Drak

Zdeněk Pohlreich v neratovické restauraci Drak - Ano, šéfe | foto: TV Prima

Show Ano, šéfe!, ve které se skutečný kuchařský profesionál pokouší pozvednout úroveň upadajících českých restaurací, pokračovala třetím dílem. Klasické nešvary, které trápí většinu neúspěšných či méně úspěšných restaurací, se opět opakovaly. Jídelní lístek přeplněný tolika jídly, že je kuchaři nemohou stihnout z čerstvých surovin uvařit, cizokrajné a nicneříkající názvy jídel, které jsou mnohdy dokonce lživé, mizerně vybavená kuchyň, kuchaři, kteří odmítají vařit jinak, než jak je to před dvaceti lety na učňáku naučili, a majitel restaurace, který je bezradný, chce vyhovět všem a zjišťuje, že nevyhoví nikomu.

Zatímco v prvním i druhém dílu bylo možno viníka jasně pojmenovat (v prvním díle majitel, který byl zcela nepřístupný navrhovaným změnám, ve druhém díle neschopný provozní a příliš rozlítaný majitel), tentokrát bylo odhalení složitější. Na první pohled se zdálo, že za neúspěchem stojí zejména bezradná paní majitelka, která restauraci zplácala ze všeho možného jako kočička dort. Do asijsky pojmenované a vyzdobené restaurace nanesla všelijakou výzdobu, do jídelníčku zařadila všehochuť z celého světa. Ale nakonec se ukázalo, že pes je tak trochu zakopaný i jinde. Ale k tomu až později.

Koukneme se Drakovi na zoubek

Restaurace DrakV úvodu se šéfkuchař Zdeněk nechal obsloužit. Dal si pizzu, steak a lososa. "Na rybě a steaku se pozná kuchař," řekl a hned objevil slabé místo. Pizza nepropečená, steak přesušený a ryba evidentně pobyla nemalý čas v mrazáku. A kolem všech jídel stará známá siláž zvaná obloha, stále stejná, ať si dáte jakékoli jídlo.

Restauraci Zdeněk podrobil i druhému oblíbenému testu – simulaci plné hospody. Během krátké chvíle si naporoučel mnoho různých jídel, aby se kuchaři předvedli, zda dokážou vařit rychle a udržet přitom úroveň. Výsledek byl žalostný. Nepovedené omáčky typu UHO, opět stále stejná obloha a navíc fatální chyby v receptech. Pizza Vitello se jmenovala jen proto, aby to znělo italsky (ve skutečnosti "vitello" znamená "telecí" a právě takové maso se na oné pizze má nacházet). Cordon Bleu bylo v jídelníčku uvedeno jako Gordon Blue a uvnitř kapsy byl použit špatný druh sýra.

Lekce matematiky

Znechucený Zdeněk odolal touze vtrhnout do kuchyně a změnit kuchtíkům myšlení a nejdříve si vzal na paškál paní majitelku. Vysvětlil jí, že restaurace je od toho, aby vydělávala peníze, takže jídelní lístek musí být sestaven ekonomicky a stejně tak se musí provádět i nákupy. "V zimě jsou rajčata bledý, hnusný a drahý. Tak je nenabízejte. Nabídněte to, co se dá v zimě pořídit za dobrou cenu," upozorňuje Zdeněk na další nešvar - celoročně neměnný jídelní lístek. Je to tak, sezonní nákupy mohou restauraci ušetřit dost peněz.

Zdeněk Pohlreich v neratovické restauraci Drak
Majitelka restaurace

A další ekonomická lekce přichází v obchodě. Proč utrácet peníze za konzervované žampiony, když je možné koupit čerstvé, do houbových omáček se použijí nožičky a z hlaviček se vykouzlí nějaké další báječné jídlo. Náklady poloviční, chuť mnohokrát lepší. Totéž u ryb či drůbeže. Mražené kuřecí řízky působí na talíři fádně až zdechle. Zato když se vykostí kuře, prsíčka i s kusem křídla a včetně kůže se opečou, hned to vypadá jinak. Kuchaře to bude stát nepatrně víc času, majitelka ušetří na surovinách. A o to v případě nevydělávající restaurace jde.

Tornádo v kuchyni

Bez konzervovaných věcí, ale zato s krabicí čerstvých surovin se Zdeněk vrací do kuchyně. Lituje kuchaře, že musí pracovat ve stísněných prostorách a navíc s polofunkčním vybavením, ale nedá se nic dělat. Začíná léčba šokem. Talíře budou prázdnější, obloha je zakázaná – kdo z hostů má o zeleninu zájem, ten si může dát salát. Kuchaři se na podstatně menší porce dívají podezřívavě, ale Zdeněk ihned vysvětluje, o co jde. "Opět je to ekonomika. Vy nesmíte hosta přecpat jedním obřím jídlem. Chcete přeci, aby si dal i dezert."

Ano, šéfe v neratovické restauraci Drak

Když se ukáže, že by kuchaři byli ochotni nový způsob vaření akceptovat, je tu další z problémů – jak to všechno prodat zákazníkům. Zdeněk už dobře ví, že v dobré restauraci (což neznamá v drahé restauraci) chodí majitel či kuchař nabízet svá jídla přímo na plac. Restaurace Drak má výhodu v šikovné obsluze, takže později se i servírka předvede, že umí správně nabízet i bez jídelního lístku. Paní majitelka si na slovní exhibici netroufá a tak k hostům zamíří kuchař a nabídne jim specialitu, která na jídelním lístku zatím není. Hosté si ji rádi objednají a jídlo chválí.

A jedeme naostro

To byla ale jen zkouška. Pak přichází další část, kdy už si restaurace musí poradit sama. Zeštíhlit jídelníček, vyházet z něj světácky nazvaná jídla, nabídnout lehkou domácí kuchyni za slušné ceny. A Zdeněk přidává další radu: "Nebuďte jako všechny další restaurace ve městě. Nikoho neohromíte tím, že máte 130 jídel nebo že máte Katův šleh o tři koruny levnější než konkurence. Jó, když budete třeba nabízet ke kávě štrůdl z vlastní produkce, to je něco, co vás odliší od ostatních. Lidé pak na štrůdlík paní majitelky rádi zajdou."

A než Zdeněk na dva měsíce zmizí z Neratovic, doporučí ještě jednu věc: "Lidi jsou jak malý děti. Můžete je krásně oblbnout. Oni si rádi hrají. Takže když po jídle přijdete na plac a dáte všem panáka becherovky na účet podniku, budou vám zobat z ruky. To jsou jednoduchý rady, který fungujou."

Návrat na místo činu

Zdeněk Pohlreich v neratovické restauraci Drak Po dvou měsících se štáb do Neratovic vrací. Objednávat si jde pan Vaněk, šéf českého kulinárního institutu. Objedná jídlo i pro Zdeňka, ten do restaurace přichází později. Polévku a kuře si pochvalují, ale opět se na scénu vrátila konzervovaná zelenina. A jídelní lístek? Klasická česká slátanina. Na jednu stranu se na něm objevila Zdeňkem doporučená jídla, na druhou stranu nezmizela ta příšerná totalitní kuchyně, plná kuřat s broskví a sýrem a jídel se světáckými názvy, ze kterých se vyklube Katův šleh nebo obyčejný kuřecí špíz. Obloha se sice trochu zredukovala, ale zvyk zdobit talíře tunou zeleniny asi z českých restaurací hned tak nezmizí.

Finální verdikt: ani tak, ani onak. Určitá snaha o změnu tu byla, ale nebyla dotažená do konce. Paní majitelka trochu rezignovala, kuchaři se vrátili do starých kolejí a část viny tak padá i na ně. Vyložený průšvih se nekonal, ale radostné zajásání Zdeňkovi z hrdla také nezaznělo. Samolepku s doporučením tentokrát na dveře restaurace nenalepil, nevyloučil ale, že by se při troše snahy paní majitelka přeci jen mohla stát šéfovou dobré a vydělávající restaurace.

Autor:
  • Nejčtenější

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

22. března 2024  19:07,  aktualizováno  20:05

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

24. března 2024

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

26. března 2024  15:14

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila....

Budu upřímná, jedno dítě mi stačí, přiznává Patricie Pagáčová

22. března 2024

Moderuje jenom výjimečně. Patricie Pagáčová se cítí být především herečkou. I když na velkou roli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec konspirací. Diagnóza princezny Kate přepisuje příběh uplynulých týdnů

23. března 2024  17:15

V královské rodině představuje Kate (42) závan svěžesti. Z lavičky v rozkvetlé zahradě vyslala...

Adept na Bonda poznal svou manželku v 18 letech. Jí bylo 42

29. března 2024  10:38

Před pár týdny se kolem hollywoodského fešáka Aarona Taylor-Johnsona (33) vyrojily spekulace, že by...

Leona Machálková učila svoji pákistánskou „snachu“ česky

29. března 2024

Konečně mohla Leona Machálková (56) v Praze přivítat přítelkyni svého syna Artura Šípka (21) Zehru....

O panenství přišla Wilsonová v 35 letech. Lidé nemají být pod tlakem, říká

28. března 2024  18:18

Australská herečka a komička Rebel Wilsonová (44) prozradila, že o panenství přišla relativně...

Usadím se tam, kde najdu muže, říká herečka Vica Kerekes

28. března 2024  16:30

Slovenská herečka s maďarskými kořeny Vica Kerekes dnes slaví 43. narozeniny. Pracovně pendluje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...