Jan Rosák prozradil rodinný recept

  15:58
Do "hřibonosných" lesů v okolí Mníšku pod Brdy vyráží na houbařské výpravy v těchto dnech každé ráno bavič Jan Rosák. Sám sebe označuje za fanatického houbaře a plody lesa prý k smrti miluje celá rodina. Houby se proto u Rosáků dlouho neohřejí a v krátké době vždy skončí na stole.
"Naposledy jsem byl na houbách v pondělí brzo ráno. I když v minulých dnech bylo dost sucho a chladno, našel jsem slušný úlovek. Tvrdím, že houby mají jít na talíř rovnou z košíku, a tak ihned posloužily jako snídaně," prozradil Jan Rosák.

Přiznal, že miluje smaženici, maso na houbách, smažené houby i vánočního houbového kubu. Nejraději ale připravuje svoji oblíbenou specialitu. Bavič má v Brdských lesích svá místečka a bez úlovku se domů nevrací.

S pýchou vzpomíná na houbařské žně před dvěma lety, kdy na jeden zátah našel padesát urostlých praváků. Na sběr hub se ale zatím neúspěšně snaží vycvičit své domácí mazlíčky.

"Marně se pokouším vycvičit na houby naše psy. Usiluji o to už několik let, ale zatím to vůbec nefunguje. Začínám mít dokonce pocit, že mají v lese úplně jiné zájmy, že je to pro ně jakási čtenářská výprava. Všechno totiž očichávají, jsou neustále ve střehu, ale houby najít neumějí. Určitě je to však naučím. Jsem od přírody optimista a věřím všemu," zasmál se Rosák.

ROSÁKOVA SPECIALITA: Bešamelová omáčka s houbami

"Recept je velmi jednoduchý a rychlý. Houby nakrájím na plátky, dám na rozpálený olej na pánev, osolím a mírně okmínuji. K tomu přidávám na kousky nakrájenou anglickou slaninu, pořádně nechám osmažit a nakonec všechno zahustím bešamelovou omáčkou. Ta se smíchá s uvařenými těstovinami a je to naprosto báječné," prozrazuje svou specialitu Jan Rosák.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...